Premier Pahor:
Premier Pahor: "Ministrica bo tudi pred DZ-jem morala pojasniti razloge za svoj odstop. Opozarjal sem jo, da je zelo pomembno, da ohrani vzdušje zagnanosti pri sodelavcih in da če bo preveč ostra do njihove samoiniciativnosti, se potem lahko zgodi, da se bo delo ustavilo. To so odločitve, ki jih mi kot voditelji moramo sprejemati vsakodnevno." Foto: EPA
Odziv premierja Boruta Pahorja, ko je izvedel, da naj bi Trobec Bučanova dejala, da je odstopila tudi zaradi njegove nepodpore.

Kot predsednik stranke predlagam, da zapustimo koalicijo, saj ne vidim razloga, zakaj bi vztrajali v koaliciji, ki ne podpira poštenega dela ministrice, ki ne podpira pametnih pobud, ki jih daje DeSUS o pokojninski reformi.

Karl Erjavec
Ministrica Trobec Bučanova odstopila
Erjavec zapušča koalicijo?

Premier Borut Pahor je dejal, da je razočaran nad trditvami zdaj že nekdanje ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan, da ni imela njegove podpore.


"Če je poštena, bo povedala, da sem jo podpiral"
Trdi, da to ni res in da jo je ves čas podpiral pri odpravljanju nepravilnosti v delu SVLR-ja in da jo je še danes zjutraj prosil, naj ne odstopi. "Če je poštena, kar verjamem, da je, potem bo javno povedala, da je imela mojo podporo," je povedal. Meni, da bi bilo zelo nepošteno do njega, če tega ne bi storila.

"Razumem, da so problemi in da so stiske, da so pritiski, vendar sem jo ves čas podpiral, da prav nobenega nepravilnega koraka, ki je bil storjen pod prejšnjim ministrom, ko je bila sama državna sekretarka, ne prikrije in da se nepravičnosti ne ponavljajo," je povedal.

Pahor: Pri kadrovskih zamenjavah sem ministrici dal proste roke
"Ministrica bo tudi pred DZ-jem morala pojasniti razloge za svoj odstop. Opozarjal sem jo, da je zelo pomembno, da ohrani vzdušje zagnanosti pri sodelavcih in da če bo preveč ostra do njihove samoiniciativnosti, se potem lahko zgodi, da se bo delo ustavilo. To so odločitve, ki jih mi kot voditelji moramo sprejemati vsakodnevno," je dejal in ob tem še pojasnil, da ji je dal pri kadrovskih zamenjavah proste roke.

Premier je pojasnil, da še ni jasno, kakšna bo usoda službe za lokalno samoupravo in regionalni razvoj in ali bo prišlo do njene združitve s katerim od drugih ministrstev. "Jaz moram poskrbeti, da bo črpanje evropskih sredstev potekalo nemoteno. Kako bi bilo to najučinkoviteje, se bom posvetoval s sodelavci," je dodal.

"Potrebujemo DeSUS. Mislim, da tudi DeSUS potrebuje nas."
Zatrdil je tudi, da bo poskušal predsednika DeSUS-a Karla Erjavca prepričati, da ostane v koaliciji. Vlado po njegovih besedah čaka izjemno zahtevno obdobje, zato bi bilo izjemnega pomena, če DeSUS ostane v njej. "V koaliciji imamo še marsikaj za postoriti, ne glede na različno stališče do pokojninske reforme. Mislim, da kljub temu lahko ta koalicija še veliko stori za dobro Slovenije," trdi Pahor.

"Potrebujemo DeSUS. Mislim, da tudi DeSUS potrebuje nas, saj imamo približno enako stališče, kakšna naj bo Slovenija v prihodnje. Imamo različno stališče do pokojninske reforme. V redu. S tem se da preživeti, ker bodo na koncu žal o tem morali odločati ljudje, čeprav so šli na volitve in dali mandat tej koaliciji," je poudaril in dodal, da se mora tudi Erjavec zavedati svoje odgovornosti.

Erjavec: Ko se usklajuje, nas ne potrebujejo
Erjavec pa je na to na svoji tiskovni konferenci odgovoril, da DeSUS res potrebuje koalicijo in koalicija potrebuje DeSUS, "a ko se je bilo treba usklajevati o določenih vprašanjih, koalicija stranke DeSUS ni potrebovala". "Niti ena naša pripomba ni bila uslišana o pokojninski reformi, tako da očitno koalicija DeSUS-a ni potrebovala."

Pravi tudi, da koalicija pomembnih stvari ne uresničuje, ne glede na to, da imajo podpisan koalicijski sporazum. "Še vedno ni urada za starejše, pri tem pa ustanavljamo vsak dan nove agencije in službe." Po njegovih besedah je tudi sicer položaj njegove stranke v vladi specifičen, saj se vedno govori o levem trojčku in DeSUS-u. Na izvršnem odboru bodo zato v torek obravnavali nastali položaj.

Odziv premierja Boruta Pahorja, ko je izvedel, da naj bi Trobec Bučanova dejala, da je odstopila tudi zaradi njegove nepodpore.

Kot predsednik stranke predlagam, da zapustimo koalicijo, saj ne vidim razloga, zakaj bi vztrajali v koaliciji, ki ne podpira poštenega dela ministrice, ki ne podpira pametnih pobud, ki jih daje DeSUS o pokojninski reformi.

Karl Erjavec
Ministrica Trobec Bučanova odstopila
Erjavec zapušča koalicijo?