Ministrica po treh mesecih vodenja resorja odhaja. Foto: Ukom
Ministrica po treh mesecih vodenja resorja odhaja. Foto: Ukom
Karl Erjavec
Erjavec bo izvršnemu odboru stranke predlagal, da bi zapustili koalicijo. Foto: MMC RTV SLO

Stranka Dušo Trobec Bučan povsem podpira pri njenem odstopu, saj ni imela podpore ne s strani predsednika vlade ne znotraj vlade, da bi lahko izvedla tisto, kar je želela. Želela je urediti stvari, ki niso bile urejene v skladu s predpisi, več takih projektov, in očitno v tej vladi poštenje nima nobene teže - raje se brani ljudi, ki so v raznih postopkih in tako dalje. Mislim, da je to edino pravilna poteza ministrice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj.

Karl Erjavec za MMC
Odstopila ministrica Trobec Bučanova
Ministrica Trobec Bučanova odstopila
Erjavec zapušča koalicijo?

Dejala je, da so bili pritiski prehudi. Erjavec ne bo predlagal novega kandidata.

Trobec Bučanova, ki prihaja iz DeSUS-ove 'kvote' ministrov, meni, da je delala dobro, a so se nanjo izvajali preveliki pritiski, z različnih strani pa je bila deležna "metanja polen pod noge". Zato v zadnjem obdobju ni več čutila, da lahko nadaljuje delo v skladu s prisego, ki jo je dala kot ministrica.

Dejala je še, da ji je bilo mučno prenašati medijsko blatenje službe, ki jo je vodila. "Ne vidim smisla in tudi ne dodane vrednosti, da se vsak dan pred mediji branim zaradi polresnic in neresnic, ki jih trosijo tisti, ki svojega dela niso opravljali vestno." Zoper njo naj bi se pripravljal skupinski odpor, skušali pa naj bi ji podtakniti več nepravilnosti, je povedala neuradno, medtem ko drugih konkretnejših vzrokov za odstop ni navedla.

Ministrica si je izbrala svoje medije

.

V Društvu novinarjev Slovenije so ogorčeni nad odločitvijo ministrice Duše Trobec Bučan, da razloge za svoj odstop pojasni "le izbranih medijem". Neizbranim je tako "kljub javno sklicani tiskovni konferenci preprečila opravljanje njihove naloge", so v DSN-ju zapisali v izjavi za javnost. "Neizbrani mediji" so tako ostali pred vrati ministrstva. Društvo še opozarja, da "časa, ko so v vladi dozirali informacije določenim medijem, še ni konec". Od premierja Boruta Pahorja, ki je na začetku mandata obljubil drugačno politiko do medijev, pričakujejo, da predstavi "svoje stališče o tem primeru".

Gjerkeš: Žela je sadove, ki smo jih vzgojili mi
Odstop Trobec Bučanove je komentiral tudi nekdanji minister Henrik Gjerkeš, ki ga je Trobec Bučanova nasledila. Ugotovil je, da je ministrica "očitno stopila v prevelike čevlje" in v "treh mesecih bolj ali manj žela sadove dela, opravljenega v letu 2010". Dobri rezultati črpanja evropskih sredstev so posledica dela ekipe Henrika Gjerkeša, v treh mesecih, kar je bila ministrica Trobec Bučanova, pa naj bi se po Gjerkeševih informacija razkorak med izplačili sredstev iz državnega proračuna in povračili iz evropskega v državni proračun znova povečal.

Glavnino zaslug za uspešno delo Gjerkeš pripisuje Mateji Čepin, ki jo je Trobec Bučanova ovadila zaradi suma več kaznivih dejanj.

Čepinova zavrača obtožbe
Na obtožbe se je odzvala tudi Čepinova, ki je zavrnila očitke, da so se v času njenega vodenja kohezijskega urada zgodila kazniva dejanja. O kazenski ovadbi, ki naj bi jo vložila ministrica, ne ve nič in dodaja, da je urad vedno delal pošteno, strokovno in v skladu s predpisi, ministrica pa ji tudi nikoli ni pojasnila, kaj naj bi delala narobe. Kazensko ovadbo ima zato za "le še en element ustrahovanja", napovedala pa je, da bo ovadbo vložila tudi sama - proti Trobec Bučanovi.

Erjavec: Zdaj je točka, ko ne moremo več vztrajati
Trobec Bučanova se je že sestala s predsednikom DeSUS-a Karlom Erjavcem, ki je zatrdil, da jo stranka podpira in da novega kandidata za to mesto ne bo predlagal. "Odstopila je zato, ker je hotela kot poštena ministrica pošteno in zakonito opravljati svoje delo." Po njegovem mnenju so okoliščine z odstopom ministrice zrele, da izvršnemu odboru stranke predlaga, da DeSUS zapusti vladno koalicijo.

"To, kar se je zgodilo z ministrico, je točka, ko ne moremo več vztrajati v koaliciji. Radi bi imeli pošteno vlado, ki res dela za ljudi, a v tem konkretnem primeru vidimo, da to ni tako. Ministrica je hotela določene stvari urediti v skladu s predpisi, a ji očitno to ni bilo omogočeno," je dejal. V torek dopoldne bo torej vrh stranke skupaj s poslanci odločil, ali bodo sprejeli njegovo pobudo in izstopili iz vlade.

Vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec pa je na Erjavčeve napovedi o izstopu iz koalicije za MMC povedal, da izjav ne daje, "dokler se v stranki ne sestanejo". Ob tem je poudaril: "Poslanci normalno delamo in se zavedamo svojih obveznosti."

O odstopu obvestila le izbrane novinarje
Trobec Bučanova je sicer to, da odstopa s položaja, sporočila le izbranima novinarskima ekipama, ki ju je naročila pri drugem vhodu v stavbo, ne pa tudi tistim, ki so v zadnjih dneh poročali o kadrovskih zamenjavah pod njenim vodstvom. Drugi novinarji so, čeprav so na sklicano novinarsko konferenco prišli pravočasno, ostali pred vrati in ministrica si zanje ni vzela časa.

Kaj se je dogajalo v zadnjih mesecih?
V zadnjih tednih so namreč izvedli več premestitev. Tatjano Brinc so tako z mesta vodje splošne službe prestavili na mesto sekretarke v splošni službi, sekretarko v splošni službi Zoro Noč pa na mesto vodje. Nino Omerza, ki je pred tem skrbela za stike z javnostjo, so iz kabineta premestili v urad za evropsko teritorialno sodelovanje in pravi, da ni bila premeščena prostovoljno. Na drugo delovno mesto sta odšla še dva zaposlena, direktorici urada za kohezijsko politiko Mateji Čepin pa naj bi Trobec Bučanova dejala, da si naj poišče drugo službo.


Te kadrovske poteze je nekdanji minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš označil za "strokovno obglavljanje službe". Pa tudi sicer se je Gjerkeš v zadnjih dneh kritično odzval na delo svoje naslednjice, ki je bila pred tem njegova generalna sekretarka. Med drugim je takrat skrbela "za pravnoformalno pravilnost vseh dokumentov in pogodb in pregledovala vse dokumente", preden so dokončno prišli v podpis ministru, je poudaril Gjerkeš, kar pomeni, da je skrbela tudi za pogodbe glede Pomurja, ki jih preiskuje protikorupcijska komisija, in dodelitev sredstev projektu Stožice, ki je prav tako pod drobnogledom.

Mnenja o projektu Stožice ne podpira
"Kaj so pa takrat delali, če so zdaj ugotovili napake?" se je ob obvestilu, da služba vlade za lokalno samoupravo ugotovila kršenje pogojev javnega razpisa, po katerem je ministrstvo za šolstvo sofinanciralo gradnjo stadiona Stožice, odzval ljubljanski župan Zoran Janković. Premier Borut Pahor pa je po tem odšel na obisk službe in jim naložil, da naj ugotovijo, kje, zakaj in kdo je odgovoren za napake, če so bile v tem projektu storjene.

"Mnenja, ki ga je glede projekta Stožice pripravil naš organ upravljanja, ne podpiram," pa je Trobec Bručanova dejala novinarjem PopTV-ja in Sveta ob napovedi odstopa. Meni namreč, da je mnenje nestrokovno, premalo konkretizirano in da le prelaga odgovornost na ministrstvo za šolstvo in ministrstvo za finance.

Stranka Dušo Trobec Bučan povsem podpira pri njenem odstopu, saj ni imela podpore ne s strani predsednika vlade ne znotraj vlade, da bi lahko izvedla tisto, kar je želela. Želela je urediti stvari, ki niso bile urejene v skladu s predpisi, več takih projektov, in očitno v tej vladi poštenje nima nobene teže - raje se brani ljudi, ki so v raznih postopkih in tako dalje. Mislim, da je to edino pravilna poteza ministrice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj.

Karl Erjavec za MMC
Odstopila ministrica Trobec Bučanova
Ministrica Trobec Bučanova odstopila
Erjavec zapušča koalicijo?