Slovenski predsednik Borut Pahor med nagovorom. Foto: Twitter Borut Pahor
Slovenski predsednik Borut Pahor med nagovorom. Foto: Twitter Borut Pahor

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo se je rodila iz zavedanja, da politično in gospodarsko sodelovanje nista dovolj za doseganje trajnega miru ter da je treba ljudi povezati tudi z dialogom med kulturami in sodelovanjem na področju izobraževanja, znanosti in kulture, je v govoru poudaril Pahor.

Obenem je poudaril različne vidike ključne vloge, ki jo Unesco danes igra v svetu. Je "globalni voditelj pri gradnji miru preko mednarodnega sodelovanja na področju izobraževanja, znanosti in kulture". Preko svojih številnih programov varovanja dediščine je postal "ključen mednarodni akter pri iskanju ravnotežja med preteklostjo in prihodnostjo". Z njegovo pomočjo "vzpostavljamo skupne standarde o odprti znanosti ter etičnost umetne inteligence", razvijamo "nova orodja za boj proti novim oblikam rasizma in sovražnega govora" ter iščemo "bolj vzdržen odnos med ljudmi in okoljem".

"Na kratko, Unesco ima pionirsko vlogo pri iskanju rešitev za najbolj pereče svetovne probleme in izzive. To pa je ključno za ohranjanje miru in doseganje ciljev trajnostnega razvoja Agende 2030. In zato je pomembno biti del Unesca," je zaključil svoj nagovor.

Unescov raziskovalni center v Ljubljani

Pred tem je Pahor na srečanju z Azoulayevo med drugim izrazil zadovoljstvo, da sta junija skupaj, čeprav zaradi pandemije le virtualno, uradno odprla mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco, ki pod okriljem Unesca deluje v Ljubljani. Center je po besedah generalne direktorice opravil pomembno vlogo pri pripravi Unescovih priporočil za etično rabo umetne inteligence.

Azoulayevi je predsednik tudi čestital za ponovno izvolitev na čelo Unesca, ona pa se je zahvalila za odlično sodelovanje s Slovenijo, še posebej za podporo naše države reformnim procesom znotraj organizacije, za katere si prizadeva, so sporočili iz urada predsednika.

Pahor se je sicer v četrtek na povabilo francoskega predsednika Emmanuela Macrona udeležil otvoritve Pariškega mirovnega foruma in svečane večerje za voditelje držav, povabljenih na forum.

V soboto, na zadnji dan delovnega obiska v Franciji, bo v Parizu vročil državno odlikovanje red za zasluge v Franciji živečemu francosko-češkemu pisatelju Milanu Kunderi, ki ga bo v njegovem imenu sprejel slovenski umetnik in filozof Evgen Bavčar.