Pahorja je na uradni obisk Turčije povabil turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Reuters
Pahorja je na uradni obisk Turčije povabil turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Reuters
Pahor se je v Turčiji poklonil žrtvam terorizma

V videoizjavi, ki jo je predsednik Pahor objavil na družbenem omrežju Twitter, je poudaril, da se razmere v Turčiji po julijskem državnem udaru ne bodo kmalu uredile, je pa tako za EU kot tudi Slovenijo ključnega pomena, da oblasti razmere uredijo v okviru pravne države.

Če bo turškim oblastem to uspelo, potem ima Turčija več možnosti, da ostane vključujoča in stabilna družba in država, ki je tudi partnerica in zaveznica EU-ja in zveze Nato, je še dejal Pahor. Meni sicer, da bo za rezultate potrebnih veliko skupnih naporov in poglobitve medsebojnega zaupanja med EU-jem in Turčijo, ki je po vojaškem udaru skrhano.

Pahor: Prevladuje želja po dialogu
Po Pahorjevih navedbah je med pogovori v Ankari, kjer se je srečal s predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, predsednikom vlade Binalijem Yildirimom in predsednikom parlamenta Ismailijem Kahramanom, prevladala naklonjenost dialogu. "Evropa in Turčija za zdaj ostajata partnerici, in dokler je tako, dokler bo tako, ostaja upanje, da bomo te probleme uredili na miren način," je dejal Pahor.

Pred odhodom iz Istanbula je Pahor v pogovoru za TV Slovenija spregovoril tudi o vzrokih za povabilo, ki ga je prejel. Pahor je namreč prvi državnih na uradnem obisku Turčije po julijskem vojaškem udaru. Ob tem je dejal, da domneva, da ga je Erdogan povabil tudi zato, ker se je lahko zanesel, da bo vse pripombe, nasvete in pričakovanja, ki jih ima EU do Turčije izrekej na dovolj spoštljiv način, da jih bo turška javnost razumela kot dobronamerne.

Uradni obisk Turčije je Pahor sklenil s položitvijo venca ob nogometnem igrišču v Istanbulu, kjer se je zgodil teroristični napad, v katerem je bilo minilo soboto ubitih 44 ljudi, od tega 36 policistov. Odgovornost za napad je prevzela celica kurdskih skrajnežev TAK.

Slovenija potrebuje prijatelje
Pahor, ki je v minulih tednih poleg Turčije obiskal tudi Jordanijo, Egipt in Iran, je zadovoljen s svojo turnejo, katere glavni cilj je bila "okrepitev razumevanja in prijateljstva z vsemi glavnimi protagonisti v regiji". Sedaj tudi bolje razume, da so razmere na Bližnjem vzhodu ne samo zelo zapletene, ampak da je mednarodna skupnost bolj ranljiva glede varnosti. Slovenija mora, tako Pahor, imeti prijatelje po vsem svetu, da bi ostala varna in mirna država.

Pahor se je v Turčiji poklonil žrtvam terorizma