Slovenki premer med srečanjem s svojim libijskim kolegom Bagdadijem al Mahmudom. Skupaj sta obiskala tudi libijskega predsednika Moamerja Gadafija. Foto: EPA
Slovenki premer med srečanjem s svojim libijskim kolegom Bagdadijem al Mahmudom. Skupaj sta obiskala tudi libijskega predsednika Moamerja Gadafija. Foto: EPA
Luka Koper
Lani se je menjava med državama povečala na 150 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Pahor se je srečal z Gadafijem

Ali se bosta slovenski premier in Gadafi, ki Libiji predsednikuje že 40 let, res srečala, ni bilo znano do danes. Je pa srečanje dobra novica za gospodarsko sodelovanje, saj je Gadafi tisti, ki da pečat vsaki pomembni libijski odločitvi, tudi poslovni, državi pa sta že pripravili gospodarske sporazume. Z njimi sta Pahor in njegov libijski kolega Bagdadi al Mahmud Gadafija tudi seznanila. Libijski predsednik je sporazume pohvalil.

Gadafi Pahorju kameli, Pahor Gadafiju lipicanca
Med srečanjem se je Gadafi Pahorju zahvalil za obisk in mu dejal, da ga šteje za prijatelja ter da je v Libiji vedno dobrodošel. Pahor se mu je zahvalil za lep sprejem in mu odvrnil, da je tudi on vedno dobrodošel v Sloveniji. Ob tej priložnosti je Gadafi Pahorju podaril dve kameli, slovenski premier pa njemu lipicanca po imenu Napolitano.

Tudi sicer je bil Pahorjev obisk - gre za prvi obisk kakšnega slovenskega predsednika vlade v Libiji - namenjen krepitvi gospodarskega sodelovanja. Ta država je po mnenju nekaterih gospodarstvenikov namreč najbolj perspektiven severnoafriški trg za slovenska podjetja, predvsem zaradi vezi, ki so ostale od sodelovanja med Libijo in Jugoslavijo.

LIBIJA "STAR" SLOVENSKI TRG
Libija je "star" trg slovenskih podjetij, ki pa je bil od slovenske osamosvojitve sem nekoliko zapostavljen. Lani se je sicer menjava po številnih letih, ko je ta dosegala le po nekaj milijonov evrov, občutno povečala na skoraj 150 milijonov evrov.


Pahor govoril na poslovni konferenci
Premier se je namreč udeležil slovensko-libijske poslovne konference, kjer je nagovoril udeležence. Na konferenci so gospodarstveniki preučili možnosti za sodelovanje - Libijska stran je izpostavila, da ima za investicije trenutno na razpolago približno 65 milijard evrov, ki bi jih vložila tudi v slovenska podjetja.

Slovenska stran je to pobudo pozdravila, slovenski vladni predstavniki pa niso izključili niti možnosti libijskih vlaganj v paradne konje slovenskega gospodarstva. Obenem ima Libija na voljo še dodatnih 45 milijard za infrastrukturne projekte znotraj države, tukaj pa bi utegnila sodelovati tudi slovenska podjetja. Po nekaterih informacijah naj bi se podjetju SCT obetal 900 milijonov evrov vreden posel gradnje avtoceste pred Bengazijem.

Kmalu podpis več sporazumov
Pahor je napovedal še, da bosta državi v kratkem podpisali sporazum o izogibanju dvojnega obdavčenja ter sporazum o vzajemni zaščiti interesov ter zaščiti investicij. Ob robu poslovne konference sta ministra za gospodarstvo podpisala memorandum o sodelovanju na področju gospodarstva, memorandum o sodelovanju pa sta podpisala tudi predsednika gospodarskih zbornic. Na pobudo libijskih poslovnežev je bil podpisan še dogovor o ustanovitvi libijsko-slovenskega poslovnega sveta, libijska stran pa je slovenski ponudila pisarno v Tripoliju, kjer bi slovenski predstavniki lahko pomagali krepiti gospodarsko sodelovanje, saj Slovenija v Libiji nima stalnega veleposlaništva.

Po Libiji sledita še obiska v Združenih arabskih emiratih in Egiptu, kjer so nameni podobni, torej krepitev gospodarskega sodelovanja.

Pahor se je srečal z Gadafijem