Pred sprejetjem nacionalnega programa reform želi Pahor mnenje celotnega političnega vrha. Foto: MMC RTV SLO
Pred sprejetjem nacionalnega programa reform želi Pahor mnenje celotnega političnega vrha. Foto: MMC RTV SLO

Razumem, da opozicija ne bo podprla neljubih reform. A želim, da bi vsaj razumela, zakaj so potrebne, in da jih ne bi ovirala.

Borut Pahor
Lizbonska pogodba
V številnih članicah Unije so do sprememb Lizbonske pogodbe zadržani. Foto: EPA
Pahor o petkovem sestanku

Za petek je premier Borut Pahor namreč sklical sestanek predsednikov parlamentarnih strank, ki se ga bosta udeležila tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar in predsednik republike Danilo Türk. Ni še jasno, ali bodo predstavniki opozicijskih strank tudi zares prišli.

Pahor je povedal še, da so vlade držav Evropske unije dolžne predložiti nacionalni reformni program, ki naj pokaže, v kakšni kondiciji so države glede mogočih reform, glede na to pa se bodo tudi umeščale v t. i. različne hitrosti Evrope. A ta program ne bo sprejet že v četrtek na seji vlade, temveč bodo o tem razpravljali v petek, ko bodo vsi navzoči lahko posredovali pripombe, šele nato pa bo program romal v Bruselj.

"Nujna izredna fiskalna disciplina"
Vprašanje je, v kolikšni meri je Slovenija zmožna izpeljati reforme, s katerimi bi se priključila nemško-francoskemu gospodarskemu vozu oziroma gonilnim silam EU-ja na področju politike in gospodarstva, je še dejal Pahor. To je po njegovih besedah stvar presoje celotne slovenske politike. Kako daleč bo šla Slovenija, je odgovornost vlade in tudi stvar opozicije, zanima pa tudi predsednika Türka, je povedal.

Za to, da bi se priključili t. i. nemško-francoskemu vozu, je treba reforme radikalizirati in pospešiti, za kar pa bo nujna izredna fiskalna disciplina, je še poudaril premier Pahor. Kdor pa se discipline ne bo držal, bo izgubil pravico, da razsoja o ekonomski politiki EU-ja, saj je ni sposoben uresničevati, je povedal.

Za spremembo Lizbonske pogodbe sta se že zavzela nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Predlagata, da bi tistim članicam, ki kršijo javnofinančna določila, odvzeli glasovalne pravice. V številnih članicah Unije so do predloga zadržani.

Pahor je prepričan, da je Slovenija sposobna slediti najbolj dinamičnim državam, saj izpolnjuje dogovor o izhodni strategiji, večino tozadevnih zakonov je implementirala, javni dolg pa je manjši od evropskega povprečja.

"Ne gre za običajen sestanek"
Kot je še opozoril, to ni običajen sestanek, čeprav se v javnosti zbuja vtis, da gre za zunanjepolitična vprašanja ali vprašanja manjših sprememb v Lizbonski pogodbi.

Nasprotno, spremembe, o katerih so začeli razpravljati na zadnjem evropskem svetu, so po Pahorjevih besedah rezultat premisleka, kaj spremeniti v Lizbonski pogodbi, da bi se EU učinkoviteje spopadel z gospodarsko krizo.

SDS: Pahor zavaja javnost
V SDS-u pa so se medtem odzvali na Pahorjevo trditev, da se je srečal s predstavniki opozicije, vključno s podpredsednikom stranke, poslancem Zvonkom Černačem. Drži, da je Pahor s Černačem želel govoriti o petkovem sestanku, a govorila sta le po telefonu, pri čemer je Černač premierju dejal, da se je težko pogovarjati o čemer koli brez gradiva oziroma vsebinskih podlag, pravijo v stranki. "Pogovor je bil vljudnostne narave in je trajal nekaj minut," še navajajo v SDS-u.

Razumem, da opozicija ne bo podprla neljubih reform. A želim, da bi vsaj razumela, zakaj so potrebne, in da jih ne bi ovirala.

Borut Pahor
Pahor o petkovem sestanku