Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je prostih mest.

V uradu predsednika so ob tem zapisali, da se bo Pahor, kot vselej, o prijavljenih kandidatih posvetoval z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti. "Načrtujemo, da bodo posvetovanja, namenjena sicer tudi drugim aktualnim kandidacijskim postopkom, v drugem tednu decembra," so zapisali v uradu.

Potem ko bo predsednik republike sprejel odločitev o predlogu kandidata za ustavnega sodnika in pred glasovanjem v državnem zboru, je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata.

Pahor išče novega ustavnega sodnika, ker se je sodnici Dunji Jadek Pensa 14. julija iztekel mandat. Gre sicer že za tretji poskus iskanja njenega naslednika.

V zadnjem krogu je Pahor DZ-ju za mesto ustavnega sodnika predlagal Anžeta Erbežnika, ki pa je v DZ-ju prejel 44 glasov, kar je dva premalo za imenovanje. Še dva glasova več pa sta manjkala v prvem krogu tudi Andražu Teršku. Pahor je tedaj poleg Terška sicer predlagal še Barbaro Zobec, a je ta predtem odstopila od kandidature.

Do izvolitve novega ustavnega sodnika ustavno sodišče ohranja zdajšnjo sestavo, saj ustava določa, da sodniki ali sodnice v odhajanju po izteku mandata opravljajo naloge do izvolitve novega sodnika.