Varnostne pripravljenosti ne smemo podcenjevati, čeprav varnost države ni neposredno ogrožena, je opozoril Pahor. Foto: BoBo
Varnostne pripravljenosti ne smemo podcenjevati, čeprav varnost države ni neposredno ogrožena, je opozoril Pahor. Foto: BoBo
false
15. maj 1991, dan, ko se je v učnih centrih na Igu in v Pekrah začelo usposabljanje prvih 300 slovenskih vojaških nabornikov. Foto: MMC RTV SLO
Dan slovenske vojske
Osrednja slovesnost ob dnevu SV v Ljubljani
Slovenska vojska na mednarodnih misijah sodeluje od leta 1997

Dodal je, da bo morala Slovenija za ohranitev in okrepitev svoje varnosti posodobiti celoten varnostni sistem. To je po njegovem mnenju zahtevna naloga, ki zahteva veliko znanja in političnega sodelovanja.

Za varnost Slovenije sta po oceni Pahorja sicer še vedno najpomembnejša gospodarsko okrevanje in dvig življenjske ravni ljudi, a je "zaradi naše večje varnostne izpostavljenosti v zdajšnjih razmerah pomembna tudi okrepitev varnostnega sistema in SV kot njenega vojaškega stebra". Varnostne pripravljenosti ne smemo podcenjevati, čeprav varnost države ni neposredno ogrožena, je opozoril.

Slovenski vojaki opravljamo naloge, ki so nam dodeljene, odlično, ob ustrezni opremi in pogojih za usposabljanje, pa bi dosegli še boljše rezultate, pa je ob dnevu Slovenske vojske dejal Andrej Osterman, načelnik Generalštaba Slovenske vojske.

Slovenska vojska praznuje svoj dan - kot spomin na 15. maj 1991, ko se je v učnih centrih na Igu in v Pekrah začelo usposabljanje prvih 300 slovenskih vojaških nabornikov. Na dan Slovenske vojske je potekala v Ljubljani slovesnost, na kateri je kot slavnostni govornik nastopil predsednik republike Borut Pahor. Pripadniki enote za protokol Slovenske vojske so z Ljubljanskega gradu izstrelili tri salve iz šestih topov.

Navzoče sta na začetku slovesnosti pozdravila načelnik Generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman in ministrica za obrambo Andreja Katič. Tudi ona je pohvalila odlično delo pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske v preteklem letu tako doma kot v tujini, kjer so v misijah prispevali k mednarodnemu miru in varnosti. Ob tem pa poudarila, da je za Slovensko vojsko, kot ključen steber varnosti Slovenije, treba zagotoviti stalen, predvsem pa stabilen vir financiranja.

Na slovesnosti bodo opravili tudi povišanja v vojaške čine. Osrednji povišanji bosta povišanji polkovnikov Klemna Medje in Vilibalda Polška v brigadirja. To je obudilo polemike o nagrajevanju nekdanjih kadrov JLA in zapostavljanju tistih, ki so v času osamosvajanja stali v prvih bojnih vrstah. V SDS-u namreč opozarjajo, da naj bi se Medja v tistem času načrtno izognil mobilizaciji v teritorialno obrambo (TO), Polšak pa naj bi v TO prestopil 18. julija 1991, ko je bilo 10-dnevne vojne že konec. Na ministrstvu za obrambo so dejali, da za povišanji ni ovir. Za Medjo nimajo podatka, da bi se izogibal mobilizaciji, Polšak pa naj bi v TO sicer res prestopil pozno, a v roku, ki ga je predsedstvo republike določilo kot skrajni rok za prestop.

Bojkot nocojšnje proslave je napovedal poveljnik Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) Tone Krkovič, saj meni, da bi SV kot svoj dan morala praznovati 17. maj 1990, ko je bila dana pobuda za nastanek MSNZ-ja.

Dan slovenske vojske
Osrednja slovesnost ob dnevu SV v Ljubljani
Slovenska vojska na mednarodnih misijah sodeluje od leta 1997