Predsednik republike Borut Pahor. Foto: EPA
Predsednik republike Borut Pahor. Foto: EPA

Iz urada predsednika republike so sporočili, da bo predsednik Borut Pahor drugič opravil posvetovanja v poslanskih skupinah v DZ-ju. Na ta način se želi zahvaliti vodjem poslanskih skupin za dosedanje sodelovanje pri oblikovanju predlogov kandidatur, ki jih predsednik republike predlaga v izvolitev D-ju, so pojasnili. Ob tem so napovedali, da bodo po opravljenih posvetovanjih medijem posredovali sporočilo za javnost.

Glasovanje o kandidatu za ustavnega sodnika Roku Svetliču je DZ prejšnji teden preložil na eno od prihodnjih sej. Preložitev je predlagal vodja poslanske skupine SDS-a Danijel Krivec.

Kandidat za ustavnega sodnika namreč za izvolitev potrebuje najmanj 46 poslanskih glasov, ki pa bi jih bilo ob odsotnosti dveh poslancev DeSUS-a in obstrukciji dela opozicije težko zagotoviti.

Svetlič je sicer že četrti kandidat, ki ga je predsednik republike predlagal za naslednika sodnice Dunje Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel že julija lani. V dosedanjih postopkih za izvolitev na to mesto ustavnega sodnika je pred Svetličem predsednik predlagal tri kandidate, Andraža Terška in Anžeta Erbežnika na podlagi javnega poziva ter Janeza Kranjca po lastni izbiri.

Mesto prvega namestnika predsednika Računskega sodišča pa se bo izpraznilo 3. februarja 2022, ko se bo iztekel mandat zdajšnjemu prvemu namestniku predsednika Računskega sodišča Jorgu Kristijanu Petroviču.

Do 4. oktobra, ko se je iztekel rok, so kandidature oddali Maja Bilbija, Maja Hmelak, Zoran Mladenovič, Nataša Musar Mišeljić in Nataša Prah.