Predsednik republike si na čelu KPK-ja želi neobremenjene in načelne osebe. Foto: BoBo
Predsednik republike si na čelu KPK-ja želi neobremenjene in načelne osebe. Foto: BoBo

S tem je predsednik republike Borut Pahor pozval vlado, državni zbor, kvalificirane nevladne organizacije ter sodni in uradniški svet, naj v roku 30 dni imenujejo svoje člane za izbirno komisijo, ki bo postopek izbire izpeljala. Predsednik bo pri svoji izbiri nato omejen na seznam kandidatov, ki mu ga bo izbirna komisija posredovala.

Obenem si predsednik republike želi, da bi na funkcije predlagali suverene, načelne in neobremenjene osebnosti. Pahorjeva želja je, da bi bili kandidati pogumnega značaja oziroma sposobni prenašati vse vrste pritiskov in kljub temu pri svojem delu ohranjati enaka merila za vse.

Skladno z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije ima predsednik republike za izvedbo javnega poziva časa od 14 do 30 dni. Obenem pa mora pozvati predlagatelje članov izbirne komisije, naj v mesecu dni imenujejo svoje člane. Tem nato predsednik republike preda prejete kandidature, komisija pa določi primerne kandidate, med katerimi se predsednik odloči za imenovanje predsednika in dveh namestnikov.