"Čudim se, od kod jemlje ves ta pogum," razmišlja premierjeva mama. Foto: Primož Lavre/Reporter
Borut Pahor
Čeprav je Borut Pahor pozno spregovoril, je nato dobil veliko veselje do nastopanja, pravi njegova mama. Foto: Bobo

Na zadnji tiskovni konferenci pred novim letom je predsednik vlade Borut Pahor omenil svojo mamo in vzgojo, ki je je bil deležen: "Kot otrok sem svoji mami velikokrat zameril, ker me ni pohvalila, kadar sem kaj dobro naredil. To sem ji nato tudi omenil in mi je rekla, da je to, kar naredim dobro, samoumevno. Posvetiti pa se je treba težavam. Ko vlada dela dobro, je samoumevno, kritizira pa se, ko je kaj slabše. Hvaležen sem mami, da me je tako vzgojila. Ker le tako lahko nekdo vodi državo v tako težkih časih."

"Pod noge dobiva preveč polen"
In mama Iva Pahor Martelanc je bila teh besed vesela, čeprav ji je danes žal, da sina ni kdaj tudi pohvalila. S kritičnim očesom tudi zdaj gleda na njegovo delo in odločitve ter meni, da bi bilo morda bolje, če bi izvedli predčasne volitve.

V intervjuju za Reporter je dejala: "Mislim, da je zelo težko zagovarjati skupni interes, saj vsaka izmed štirih strank, ki so v koaliciji, vleče na svoj mlin. Za vse te reforme, še zlasti pokojninsko, bi morale vse stranke, tudi opozicijske, stopiti skupaj. Po vsem, kar se je dogajalo, bi bilo veliko bolje, če bi imeli predčasne volitve in bi se Borut rešil vsega skupaj. Pod noge dobiva preveč polen in prav nobena stvar ni več prav."

Raje bi ga videla kot predsednika države
Čeprav jo sinove govorniške sposobnosti še vedno navdušujejo, saj ji je veliko skrbi povzočil, ker do četrtega leta sploh ni govoril, pa ga je sama videla v diplomatskih in ne v vodstvenih funkcijah. Pravi, da bi se ji zdelo bolje, če bi se raje odločil za kandidaturo za predsednika države. "Danes bi bil gospod in prepričana sem, da ne bi bil nič slabši od sedanjega predsednika Danila Türka. Tako ne bi imel nad glavo vsega, kar ima danes. Strašno mi je hudo za vse, kar se mu godi."

Govoricam, da naj bi užival prepovedane droge, ne verjame, prav tako pa je prepričana, da so izmišljene tudi govorice, da naj bi bil homoseksualec. "V vse te govorice ne verjamem, mu pa verjamem, kadar mi sam pove, če naredi kar koli narobe. Vsak, ki dela, se tudi moti."