Predsednik države bo parlament razpustil v petek. Foto: EPA
Predsednik države bo parlament razpustil v petek. Foto: EPA

21. oktobra bodo tako začeli teči tudi roki za volilna opravila. Prva volilna opravila, torej vlaganje kandidatur in dajanje podpisov podpore, bo tako mogoče opraviti že isti dan po odprtju upravnih enot.

"Predsednik republike se je za zgodnjo uro podpisa odločil z namenom, da bi z dodatnim časom omogočil državljanom, kandidatom na volitvah ter državnim organom pravočasno in nemoteno izvedbo vseh potrebnih volilnih opravil ter pripravo na predčasne volitve," so zapisali v uradu predsednika republike.

DZ mora biti izvoljen najpozneje v dveh mesecih
Ko predsednik republike razpusti parlament in razpiše predčasne volitve, mora biti nov državni zbor izvoljen najpozneje dva meseca po razpustu prejšnjega, predčasne volitve pa se lahko opravijo najprej v 40 dneh od dneva razpisa.

Volilna kampanja se uradno začne 30 dni pred volitvami, torej 4. novembra. Politične stranke, skupine volivcev oziroma posamezniki, ki se bodo želeli potegovati za sedeže v parlamentu, bodo lahko od petka, torej dneva, ko bodo začeli teči roki za izvedbo volitev, začeli pridobivati podpise podpore volivk in volivcev, potrebne za vložitev kandidatnih list.

Stranke potrebujejo za vložitev kandidature podpise treh aktualnih poslancev ali 50 podpisov volivcev, medtem ko potrebujejo nestrankarske kandidatne liste podpise najmanj tisoč volivcev v vsaki volilni enoti, v kateri kandidirajo.