Tudi v letu 2014 se obeta nekaj pomembnih sodnih odločitev. Foto: BoBo
Tudi v letu 2014 se obeta nekaj pomembnih sodnih odločitev. Foto: BoBo

Medtem ko Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj in Bine Kordež že prestajajo zaporne kazni, Ivanu Zidarju - prav tako pravnomočno obsojenemu - zaradi slabega zdravja očitno še ne bo treba za rešetke. Sodišče mu je namreč prav zaradi zdravstvenih razlogov preložilo začetek prestajanja zaporne kazni za eno leto. V slovenskih zaporih je še nekaj nekdaj zelo uglednih ljudi. Direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Dušan Valentinčič zagotavlja, da nimajo nobenih posebnih ugodnosti: "Vse obsojence obravnavamo na enak način, ne glede na to, kdo so ali od kod prihajajo. Res pa je, da se je zanimanje javnosti za naš sistem bistveno povečalo, odkar k nam prihajajo, bom rekel, 'ugledni' ljudje iz družbe."

A dejstvo je, da vsi kazen prestajajo pod milejšimi pogoji. Brežiška zdravnica Nada Cesarec, obsojena na polletno zaporno kazen zaradi opustitve zdravniške pomoči, je po slabih dveh mesecih že dobila možnost prestajanja tako imenovanega "vikendzapora".

Tudi v letu 2014 se obeta nekaj pomembnih sodnih odločitev. Višje sodišče naj bi predvidoma že do poletja odločilo o pritožbi v zadevi Patria, v kateri je bil na prvi stopnji na dve leti zapora obsojen tudi nekdanji predsednik vlade Janez Janša. Prav tako bo zagotovo odmevala tudi odločitev višjega sodišča o pritožbi Boška Šrota in Igorja Bavčarja v zadevi Istrabenz. Na prvi stopnji sta bila obsojena zaradi kaznivih dejanj pri preprodaji delnic te družbe.

Pričakovati je tudi odločitve o pritožbah v zadevi Betnava, v kateri je bil tik pred koncem leta obsojen nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Kraševec, verjetno pa bomo izvedeli tudi, ali bo na drugi stopnji potrjena obsodba zoper prvega sodnika v samostojni državi Milka Škoberneta, obsojenega zaradi prejemanja podkupnine.

Jolanda Lebar, Radio Slovenija