Ustavno sodišče bo odločitev sprejelo do konca aprila, je povedal predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič. Foto: BoBo
Ustavno sodišče bo odločitev sprejelo do konca aprila, je povedal predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič. Foto: BoBo
Ivan Črnkovič, Anton Krkovič, Janez Janša
Sodišče je 5. junija 2013 odločilo, da so Ivan Črnkovič, Anton Krkovič in Janez Janša krivi v zadevi Patria. Foto: BoBo

Po besedah predsednika ustavnega sodišča Miroslava Mozetiča bo odločitev o pritožbah najverjetneje sprejeta konec aprila, zdaj sodniki namreč začenjajo preliminarno obravnavo. Tako kot so napovedali, bodo vse tri pritožbe obravnavali hkrati.

Drugače pa so ravnali v primeru vlog za začasno prekinitev prestajanja zapornih kazni. Takrat so vloge obravnavali posebej in Janeza Janšo na podlagi začasne odredbe iz zapora izpustili sredi decembra, medtem ko sta morala Krkovič in Črnkovič na obravnavo čakati še dva meseca. Odločitev zanju ni bila ugodna, saj do končne odločitve ustavnega sodišča ostajata v zaporu.

O vlogah bo sicer odločalo le osem ustavnih sodnikov, saj se je sodnik Jan Zobec iz odločanja izločil.

Zaporne in denarne kazni
Janša, Krkovič in Črnkovič so bili obsojeni zaradi kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem in sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov Patria. Predsednika SDS-a in poslanca Janeza Janšo je sodišče obsodilo na na dve leti zapora, brigadirja Antona Krkoviča in prokurista družbe Rotis Ivana Črnkoviča pa na 22 mesecev zaporne kazni. Vsi trije so morali plačati tudi stransko denarno kazen 37 tisoč evrov.

Odločitev glede poslanskega mandata Janeza Janše
Na dnevnem redu ustavnega sodišča je tudi Janševo izpodbijanje odvzema poslanskega mandata, saj je DZ oktobra lani ugotovil, da mu po zakonu o poslancih zaradi pravnomočnosti obsodbe poslanski mandat preneha. Sodišče je sicer na Janševo pritožbo do končne odločitve sklep o prenehanju mandata zadržalo in sklenilo, da bo vsebinsko presojalo tudi ustavnost zakona o poslancih, ki je bil podlaga za sklep o prenehanju mandata. Janša se je tako za zdaj vrnil v državni zbor med poslance.