Imena prič še niso javna, pred komisijo naj bi jih stopilo od 12 do 15. Foto: EPA
Imena prič še niso javna, pred komisijo naj bi jih stopilo od 12 do 15. Foto: EPA
Zvonko Černač
Parlamentarno komisijo so zahtevali poslanci SNS-a in SDS-a, med njimi tudi predsednik komisije Zvonko Černač. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik novoustanovljene parlamentarne komisije Zvonko Černač, poslanec SDS-a, pojasnjuje namen novopečene komisije: ugotoviti, ali eden izmed glavnih motivov za ravnanje v zadevi Patria izhaja iz pisma o nameri "Grizold Pavček", ki naj bi vodilnemu v podjetju Viator & Vektor (lastniku Sistemske tehnike, konkurence Patriji) Zdenku Pavčku (LDS) zagotovilo posel izdelovanja osemkolesnikov. Po njegovih besedah je treba preiskati, ali drži v nekaterih dokumentih že potrjeno dejstvo, da je problem v zadevi Patria nastal konec leta 2004. Tedaj je mandat končala vlada Antona Ropa in je obrambno ministrstvo prevzel Karel Erjavec.
On naj bi to zagotovilo izničil - z mednarodnim razpisom. Po Černačevih besedah se bo komisija osredotočila ravno na to - ali je bila ta prekinitev eden glavnih motivov za nadaljnja dogajanja. Glavni namen komisije je po Černačevih besedah "ugotoviti, ali je del slovenske politike v primeru Patria deloval v ozadju oz. podtalno in pri tem uporabljal nelegitimne metode ter sredstva z namenom rušitve legalno izvoljene tedanje oblasti in z namenom vplivanja na odločanje volivcev."

Imena prič za zdaj zaupna
Černač še ni razkril imen prič, znane bodo v preiskavi. Prve priče bodo odgovarjale takoj po novem letu, skupno pa naj bi jih zaslišali od 12 do 15. Naslednja, zopet zaprta seja komisije bo 20. 12., ko se bodo poslanci dogovorili po nadaljnjem poteku dela. Delo bodo poskušali izvesti čim bolj proaktivno, saj nimajo veliko časa, meni Černač.

To ni "najbolj pogodu" nekaterim v vladajoči koaliciji, je še dejal. Ali bo njihovo delo vplivalo na potek kazenskih postopkov v tej zadevi - so spraševali nekateri člani komisije - zlasti na postopek zoper nekdanjega premierja in predsednika SDS-a Janeza Janšo. Černač trdi, da se komisija s temi postopki konkretno ne bo ukvarjala. Postopek zoper Janšo teče, "ker naj bi neugotovljenega dne, na neugotovljenem kraju in na neugotovljen način sprejel obljubo za darilo. Postopek teče brez kakršnih koli konkretnih dokazov", je poudaril Černač.

V oči bodejo tudi neenotna merila pravosodnih organov, še posebej v primerjavi z v teh dneh zopet obujeno zadevo 'bulmastifi', je sklenil predsednik komisije. SLS bo zaradi bulmastifov zahteval sklic seje odbora za notranjo politiko.

Slapnik: Černač ima vnaprej izdelan scenarij
Nasprotno pa poslanec Zaresa in član te komisije Tadej Slapnik opozarja, da je ta seja potrdila njihova opozorila, da "bo delo te komisije usmerjeno izključno v preusmerjanje pozornosti od bistvenih vprašanj in ključnih akterjev afere Patria".

Černač ima očitno vnaprej izdelan scenarij, kako politično relativizirati sodne postopke, ki so v teku, pravi. "Če bi imela SDS iskreno željo po razjasnitvi afere Patria, bi morala najprej zaslišati tiste ljudi, ki so pri nakupu osemkolesnikov posredno ali neposredno sodelovali in bi morali kot nosilci javnih funkcij za ta sporen posel dejansko odgovarjati," je še dodal.