S prvakom SDS-a so bili v stikih zgolj v dveh elektronskih sporočilih: v prvem se mu je Pavlič zahvalil za vabilo na pogovore in opravičil udeležbo SAB-a, saj so ob predlaganem terminu na pogovore že imeli sklicane organe stranke, na katerih so odločali, kako naprej.

Pavlič zavrača namige o sodelovanju. Foto: BoBo
Pavlič zavrača namige o sodelovanju. Foto: BoBo

Janša se je po Pavličevih navedbah za odgovor zahvalil in dodal, da odgovora SAB-a ne morejo razumeti drugače kot pomanjkanje interesa za pogovore o izhodu iz politične krite in da menijo, da se je SAB za zdaj sam izločil iz kroga, ki je pripravljen iskati rešitve. "Gospod Janša je pravilno ugotovil, kaj pomeni naš odgovor," je dodal Pavlič.

Dotaknil se je tudi ugibanj glede enotnosti poslancev SAB-a. "Mogoče so bile kakšne izjave izražene ali interpretirane napačno. Poslanca Marko Bandelli in Franc Kramar sta sama na svojih družbenih omrežjih jasno povedala, da podpore Janševi vladi ne bo in da stranka SAB v primeru sestave nove koalicije ostaja opozicijska stranka, ki bo dobre predloge podpirala," je dejal Pavlič.

Napovedal je, da SAB od svojih programskih prioritet, med katerimi je izpostavil upokojence, javno šolstvo in javno zdravstvo, ne bo odstopal. "Programsko se ne skladajo s koalicijo, ki nastaja pod vodenjem Janše. Svojih prioritet ne nameravamo podrediti zgolj temu, da bi obdržali stolčke ali kakršne koli druge funkcije," je bil jasen.

Še vedno upajo na projektno vlado
Poskus sestave projektne vlade, pogovore o kateri usklajuje predsednica SAB-a Alenka Bratušek, se jim še vedno zdi zelo močna pot. Kot je dodal Pavlič, bodo nekateri v tretjem krogu morda ugotovili, da so spremembe volilne zakonodaje v projektni vladi vseeno prava pot.

Glede sestava projektne vlade so se srečali že s DeSUS-om, NSi-jem in SD-jem, v tem tednu naj bi se srečali tudi s SMC-jem, nato pa bodo poslali programsko vsebinske prioritete za drugi krog pogajanj. Pavlič je ob tem spomnil, da se je LMŠ odločil, da v pogovorih ne želi sodelovati.

Nov politično zanimiv teden

Počivalšek verjame v enotnost SMC-ja
Tudi izvršni odbor SMC-ja je razpravljal o aktualni politični situaciji in tem, "ali je mogoče vzpostaviti stabilno in na programu temelječo vlado", je po seji povedal predsednik stranke Zdravko Počivalšek. O morebitnih kadrovskih razrezih naj ne bi govorili. Ob robu izvršnega odbora stranke SMC-ja je Zdravko Počivalšek na vprašanje, o čem so razpravljali, odgovoril, da so še enkrat predebatirali aktualne razmere. Pri tem je poudaril vsebine, o katerih se je po njegovem mnenju treba najprej dogovoriti, in sicer starostno oskrbo, stanovanja, javno zdravstvo, čakalne dobe, omenil pa je tudi zmanjšanje birokratskih ovir v gospodarstvu.

"O kadrovskih razrezih danes nismo govorili. Ko bomo vse te vsebinske točke dorekli, pa verjamem, da bo lahko prišlo tudi do naslednjih korakov," je povedal. Na vprašanje, ali že imajo informacijo o tem, koliko njihovih poslancev podpira oblikovanje nove vlade, je odgovoril, da je SMC še vedno enotna stranka in da verjame, da bo poslanska skupina ostala enotna skozi ves proces, bodisi pri oblikovanju nove, stabilne vlade bodisi v primeru volitev.

Predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek verjame, da bo stranka ostala enotna tako v primeru oblikovanja nove vlade kot v primeru volitev. Foto: BoBo
Predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek verjame, da bo stranka ostala enotna tako v primeru oblikovanja nove vlade kot v primeru volitev. Foto: BoBo

Minister za okolje in prostor, ki opravlja tekoče posle, Simon Zajc pa je po seji izvršnega odbora dejal, da se danes o (ne)enotnosti poslanske skupine niso pogovarjali. Na vprašanje, ali sam bolj podpira vstop stranke v novo vlado ali predčasne volitve, je dejal, da se bo o tem, če bo treba, izrekel na prihajajočem svetu stranke, "do takrat pa bomo še počakali, kaj sploh bo na mizi".

Svet stranke bo v sredo, ko se bodo po Počivalškovih besedah še enkrat v širši sestavi pogovorili o aktualnih zadevah.