Ksenija Klampfer je Počivalšku pismo poslala v nedeljo, hkrati ga je posredovala tudi medijem. Za izstop se je odločila zaradi nezadovoljstva in nestrinjanja z vodenjem stranke.. Foto: BoBo
Ksenija Klampfer je Počivalšku pismo poslala v nedeljo, hkrati ga je posredovala tudi medijem. Za izstop se je odločila zaradi nezadovoljstva in nestrinjanja z vodenjem stranke.. Foto: BoBo

Loputanje z vrati je hipno res lahko všečno, a obenem politično nezrelo.

Zdravko Počivalšek o pismu Ksenije Klampfer

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki po odstopu premierja Marjana Šarca opravlja tekoče posle, je v pismu zapisala, da je njena odločitev posledica nestrinjanja z vodenjem stranke, še posebej v času po odstopu predsednika vlade.

"Vedno sem verjela, da so rezultati dela tisto, kar politiku daje verodostojnost, s katero lahko stopi pred ljudi. S svojo ekipo sem kljub manjšinski vladi uspešno zaključila številne projekte," je navedla Klampferjeva. Ob tem je med drugim navedla ohranitev socialne varnosti, dvig minimalne plače, dvig materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila ter starševskega dodatka, ustavitev padanja pokojnin in dvig odmernega odstotka, pa tudi ukrepe na trgu dela.

"Menim, da smo opravili veliko dobrega za ljudi, prav gotovo pa je ostalo še veliko izzivov," je navedla Klampferjeva, ki verjame, da so našteti rezultati lahko v ponos SMC-ju.

"Žal pa v naši stranki niso vsi takšnega mnenja. Kot kaže, tudi ti ne, spoštovani predsednik. Najin pogovor tistega jutra, tik pred odstopom predsednika vlade, je razkril marsikatero pomanjkljivost v delovanju stranke," je zapisala v pismu Počivalšku. Po njenih besedah je pogovor razkril tudi, da delo ni cenjeno, "bolj od dela namreč štele populizem".

Počivalšku v pismu očita, da je delovanje stranke pod njegovim vodenjem vse bolj usmerjeno stran od pogledov ljudi, ki so "tej stranki prinesli žlahtnost socialno liberalnih vrednot, jih zagovarjali in verjeli vanje". Kot je dodala, ji vodstvo stranke ni nikoli nudilo podpore, ne po tistem, ko je kot načelnica Upravne enote Maribor prepovedala koncert Thompsona, ne pri vodenju ministrstva.

Kot je še zapisala Klampferjeva, je v zakup vzela tudi to, da je niso nikoli vključevali v delo stranke, čeprav je njena podpredsednica. "Zato so vse s tem povezane obtožbe in žalitve toliko bolj nesprejemljive."

Klampfer in Cerar proti vstopu v Janševo vlado

Cerar proti sodelovanju z Janšo

Počivalšku je v nedeljo po poročanju Reporterja pisal tudi nekdanji predsednik stranke Miro Cerar. "Od vstopa v politiko sem vseskozi zagovarjal ista načela in nasprotoval politiki, ki jo pooseblja Janez Janša. Ob tem seveda podpiram prizadevanja predsednika SMC-ja, ki vodi dialog z vsemi strankami, vendar s ciljem oblikovanja takšne koalicije, ki jo bo vodila oseba, ki v praksi udejanja demokratične vrednote in višjo politično kulturo. V primeru, da bi se oblikovala vlada pod vodstvom Janše, v njej ne morem sodelovati," je zapisal Cerar.

Ob tem je izrazil obžalovanje, da dosedanji premier Marjan Šarec ni upravičil njihovega zaupanja, saj vlade ni vodil dovolj povezovalno in ni zagotovil pogojev, da bi tekoče nadaljevali zastavljeno delo in reforme.

Ocena politične situacije, kot jo je v pismu izrazila Klampferjeva, pa je po mnenju Počivalška pomanjkljiva in ne temelji na dejstvih, ampak površni nabirki pol- in neuradnih informacij. Foto: BoBo
Ocena politične situacije, kot jo je v pismu izrazila Klampferjeva, pa je po mnenju Počivalška pomanjkljiva in ne temelji na dejstvih, ampak površni nabirki pol- in neuradnih informacij. Foto: BoBo

Počivalšek: To je popuščanje pod težo javnega pritiska

Na dogajanje se je prav tako pisno odzval predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek, ki obžaluje odločitev ministrice Ksenije Klampfer, hkrati pa ga preseneča. Po njegovem mnenju je razumljivo, da imajo različne poglede na trenutne razmere in prihodnje delovanje, a bi bilo prav, da se o tem pogovorijo. "Loputanje z vrati je hipno res lahko všečno, a obenem politično nezrelo," je bil oster. Dejstvo, da je Klampferjeva svojo odločitev skorajda sočasno sporočila njemu in medijem, pa po njegovih ocenah najbrž razgalja pravo ozadje njene odločitve, "to je popuščanje pod težo javnega pritiska na SMC, da svoje prihodnje politične odločitve podredi interesu drugih strank".

Ministrica je podpredsednica postala pred tremi meseci. "Res so se politične okoliščine v zadnjih tednih precej spremenile, vendar to vodstva stranke ne bi smelo odvezati odgovornosti do svojih volivk in volivcev ter iskanja rešitev v dobro države," meni Počivalšek.

Poudarja, da je SMC bil in ostaja v nečem zelo liberalen: v strpnosti do različnih stališč. Dodal je, da so bili v stranki vedno različni pogledi na vprašanja in izzive. Tudi zdaj, ko je po odstopu predsednika vlade ves politični prostor potisnjen v navidezno nujo po sprejemanju rokohitrskih odločitev, je tako. Zatrdil je, da si ne on ne vodstvo stranke ne domišljata, da bo do dokončne odločitve stranke o tem, kako naprej, vodila pot "miselnega enoumja in podleganja koristoljubnim argumentom". Tako razume tudi pismo ustanovitelja in prvega predsednika stranke Mira Cerarja: "Kot izraz lastne volje in mišljenja, do katerih ima v SMC vsakdo vso pravico."

Ministrica Ksenija Klampfer izstopila iz SMC-ja

Pogajanja znova v torek

Izstop iz stranke se je zgodil ob robu pogovorov o sestavi morebitne nove vlade, v katerih sodeluje stranka SMC, pa tudi pogovorov SMC-ja z LMŠ-jem o morebitnem sodelovanju na prihodnjih volitvah. Počivalšek je po petkovih prvih pogovorih z Janšo o morebitni sestavi nove vlade pisal članstvu stranke. Pozval jih je, da je treba zreti na "razmere v političnem prostoru z razumnostjo", ključ do operativne in dovolj močne vlade pa da ne vodi prek politike izključevanja, temveč dialoga. Vodstvo stranke je člane tudi pozvalo, "naj ohranijo trezno glavo, da ni nobene potrebe po zaletavih in kratkovidnih dejanjih". Pogajanja strank o oblikovanju vlade pod vodstvom SDS-a se bodo predvidoma nadaljevala v torek.

Obenem se SMC pogovarja tudi o morebitnem sodelovanju z LMŠ-jem na volitvah, h kateremu je povabi Šarec. Prav danes sta se na to temo ponovno sestala vodji poslanskih skupin Brane Golubović in Igor Zorčič. Po okoli 20-minutnem pogovoru v poslanskih skupinah izjav ne dajejo.

Volitve ali nova koalicija?