Marjan Šarec si želi novih volitev in več poslanskih mandatov,
Marjan Šarec si želi novih volitev in več poslanskih mandatov, "da se lahko kaj naredi". Foto: MMC RTV SLO

Vstopamo v odločilen čas za vprašanje, ali bomo šli aprila na predčasne volitve ali pa bo prej oblikovana nova koalicija. Kljub množici informacij že o razdeljevanju ministrskih in drugih položajev je do morebitne nove vlade Janeza Janše še precej korakov. Vsebinski del pogajanj je na mizi. Prioritete DeSUS-a so ocenjene na 2 milijardi evrov. Vse tri stranke, ki se pogajajo – SMC, NSi in DeSUS – še čakajo odločanja na organih strank. Nikjer ne bo šlo gladko, saj po prvem presenečenju nad novimi političnimi razmerami del članstva opominja vodstva ali na stališča izpred leta in pol ali na druge kratke stike s SDS-om. Predsednik države Borut Pahor pa bo drugi krog posvetovanja s strankami o morebitnem mandatarju opravil čez deset dni.

Kako vidi razmere, ki so nastale po njegovem odstopu, je v oddaji Politično s Tanjo Gobec opisoval predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec.


Predčasne volitve ali nova vlada? Vaša politična opažanja so kakšna?
Ja, za nas dileme ni, da bi bile predčasne volitve najboljša izbira v tej situaciji. Sam sem že povedal, da s trinajstimi poslanci naše stranke pač ne morem več voditi te vlade. Številke v parlamentu se preprosto ne izidejo. Preveč bi bilo treba sklepati nekih kompromisov, ki potem rodijo kakšno benigno zakonodajo. Preveč bi bilo treba iskati oziroma biti tarča tudi nekih izsiljevanj. Tako da sem se odločil, da to nima smisla in da so predčasne volitve edina prava izbira. Res pa, da sem predvidel tudi tveganje, da se ta vlada sestavi. To je pa dejstvo.

Koalicijske partnerje ste milo rečeno presenetili. Pravijo, niste jim povedali, da boste odstopili, da ste pravzaprav podarili oblikovanje vlade Janezu Janši.

A, to pa ne. Računal sem na besede iz 2018, ko so se vsi zaklinjali, da z Janezom Janšo ne gredo, in če se bodo tega držali, potem se nimajo kaj veliko pritoževati. Je pa res, da v tej vladi nisem želel biti kriv čisto za vse. Vsakemu sem pač poskušal ugoditi, kolikor se je pač maksimalno dalo. Spomnimo se zadeve SODO poleti, Alenka Bratušek, takrat sem jo podprl. Podprl sem Zdravka Počivalška pri turističnem holdingu. Podprl sem SD pri kulturnem evru. Podprl sem tudi DeSUS v nekaterih upokojenskih zadevah. Tako da sem skušal biti toliko širok in poskušal nekako to družino držati skupaj, naredil tudi kakšno napako, zagotovo – kdo je ne – ampak nazadnje so se številke pokazale takšne, kot so se. In zato menim, da so predčasne volitve najboljša možna izbira, glede na to, da je SDS tudi za te moje partnerje govoril, kako smo vsi skupaj najbolj nesposobni v zgodovini Slovenije. Tako da ne vem, kako si zdaj tako želi sodelovanja.

Kdaj ste, gospod predsednik, izvedeli, da potekajo pogovori. Mediji smo o tem nekaj poročali v zadnjih mesecih. In ali je to bil tudi razlog za vaš odstop?
Ko sem bil na kongresu SMC-ja, kjer je bil potrjen Zdravko Počivalšek, je bil prisoten tudi poslanec SDS-a gospod Breznik. Gospod Počivalšek je zaposlil gospo Paulin v svojem kabinetu in takrat je Janez Janša postal nekoliko ... skoraj priliznjen, bi rekel, do SMC-ja. Takrat mi je dalo vedeti, da se pa mogoče kaj v ozadju dogaja. Večkrat sem gospoda Počivalška tudi vprašal, če se kaj pogovarja, mi je vedno zatrdil, da ne. Vendar se je zdaj pokazalo, da očitno ni bilo čisto tako. Ker se je po sprejetem proračunu, ko bi se morale zadeve pravzaprav nekako začeti umirjati, se je vse bolj govorilo o teh povezovanjih. Tudi pri ministrici Mlinarjevi je bilo samo zato, ker enega poslanca SDS-a ni bilo prisotnega in je potem šla skozi, drugače verjetno ne bi šla. In vse to mi je pač dalo vedeti, da se verjetno nekaj dogaja. Pa sem lakmusov papir potopil v raztopino in bomo ugotovili, kaj bo pokazal.

Teh kritik, o katerih govorite, je bilo kar veliko. Z vaše strani na koalicijske partnerje in tudi partnerji so vam vrnili, prvi teden zelo intenzivno, tako da bi človek rekel, da ste še precej dolgo zdržali skupaj. Kaj to pomeni? Ste vsi proti vsem? Kaj to pomeni za morebitna zavezništva, ki pa bodo na levem bloku potrebna, če denimo pride do predčasnih volitev?
No, naša stranka je bila ustanovljena z mojimi somišljeniki z namenom, da nekaj naredimo dobrega za Slovenijo. Če bi bil član kakšnih omrežij, potem verjetno ne bi imel samo 13 poslancev, bi jih imel kaj več, kot nekateri trdijo. In prišel sem v politiko zato, da kaj postorim, da dosežem rezultate. Ko vidim, da rezultatov ni možno doseči v tej konstelaciji, si želim novih volitev. Pa naj ljudje povedo, če so mi pripravljeni dati kaj več glasov, če ne, pač ne. Ampak treba je poskusiti.

Ampak so zamere prevelike?
Nikakor ni nobenih zamer. V politiki ne sme biti zamer in jih ni ne z moje strani, pa verjamem, da tudi s strani partnerjev ni. To bolj gledam kot že neko predvolilno retoriko in seveda poskus odvračanja pozornosti oziroma krivde na drugega.

Omenili ste omrežja. Pa me zanima, ali ste po letu in pol na tej zelo operativni, najbolj operativni funkciji oziroma položaju ugotovili, kdo so to, kako funkcionirajo? Borut Pahor je, ko je odstopil in so ga vprašali po stricih iz ozadja, rekel, da tako nor ni, da bi povedal.
No, saj veste. Če Vili Kovačič ustavi gradnjo drugega tira z nekimi referendumi in če civilne iniciative in ne vem kdo vse lahko vse ustavljajo, to pomeni, da je tudi z našo zakonodajo nekaj narobe. Moramo sprejeti tudi tako zakonodajo, ki bo tej državi omogočala funkcioniranje. Zakonodajo sprejemati takšno pa je mogoče samo s številkami v parlamentu. Se pravi, da imamo dovolj glasov, da ni treba preveč popuščati in da ni treba preveč podlegati izsiljevanjem in to je cilj. Kajti sprejeti moramo zakon o dolgotrajni oskrbi, sprejeti moramo demografski sklad, sprejeti moramo tudi nepremičninski zakon, pa še kakšne druge zadeve. Ampak to so vse zakoni, ki terjajo močno vlado in seveda enotno vlado.

Sorodna novica Janša: V SDS-u vabimo tudi tiste, ki vztrajno zavračajo sodelovanje

Več glasov. Včeraj smo slišali predsednika SDS-a na njihovem dogodku. On vabi k sodelovanju, da nekateri pridejo iz gozdov, kot se je izrazil. Vi ste zelo bili ostri, tudi na Facebooku, prejšnji teden oziroma pred dnevi, glede orbanizacije Slovenije. Ampak tudi nekateri aktualni koalicijski partnerji so se malo pikro odzvali na to. Ste ostali sami v tej kritiki?
No, saj sem ostal sam že takrat, ko sem predlagal gospoda Lenarčiča za evropskega komisarja in sem moral praktično izsiliti to izbiro. Tako da tukaj sem bil velikokrat sam in to ni nič novega. Tudi pikrost ni nič novega, to vse sprejemam. Zadnji sem dal brisačo na to plažo, če se tako izrazim, vsi so bili v politiki pred mano, in sprejemam tudi te pikrosti, da več vedo od mene. Pa vendar. Gospoda Orbana cenim. Imava dobre odnose. In gospod Orban dela tako, kot misli, da je prav za Madžarsko. Ne želim pa, da je Slovenija ali katera koli slovenska stranka ali politika odvisna od njega in njegovega financiranja. Na to pa ne moremo pristati. In to sem mislil s tem. In stranka SDS je močno vpeta v to in to je zelo moteče.

Pri SMC-ju sva. Kaj ste jim ponudili? Kakšno listo, za kakšno razmerje kandidatov gre? Seveda, če bo prišlo do sodelovanja na predčasnih volitvah.
No, glede na to, da sedijo za mizo na drugi strani, je seveda z vsakim sedenjem tam manj možnosti, da mi pridemo skupaj. Vendarle mislim, da je bila naša ponudba realna. Moramo se zavedati, kakšne so naše pozicije.

Da je nespodobna, so rekli SMC-jevi poslanci.
To je njihova ocena. Saj tudi mi lahko rečemo za marsikaj, da je nespodobno. Saj je tudi v vladi bilo marsikaj nespodobnega, ampak vsak ima svoje mnenje, vsak si po svoje zadeve predstavlja. Mi smo to ponudbo dali. Kakor bo to sprejeto, bo. Jaz nikogar ne izključujem, ne podcenjujem in nimam za manjvrednega. Nikakor ne. Res pa je, da se mora na koncu vsak sam odločiti, kaj želi in kako vidi stvari.

50:50 očitno ne bo.
50:50 bolj težko. To je pa dejstvo.

Za konec. LMŠ, vaša stranka, ministra Šabeder in Bertoncelj. Veliko je bilo kritik, da je pravzaprav vaša ekipa razpadla. Pa me zanima, koliko je LMŠ enoten? Ali so kakšni prosti strelci v poslanski skupini, ki pa bi morebitno novo vlado podprli?
Ne. Mi smo enotni, mi smo ves čas enotni in tudi to, kar se namiguje na neke spore in razpad ekipe, to seveda ne drži. Tudi druge stranke imajo kdaj kakšne svoje težave. Tudi mi jih imamo, smo jih imeli, vendar to daleč od tega, da bi ekipa razpadla. Naša ekipa je enotna, si tudi želi na predčasne volitve zaradi tega, da povečamo število mandatov. Kot sem rekel, s trinajstimi mandati v parlamentu je težko delati. In če želimo kaj narediti – to pa želimo – je nujno iti na volitve in da nam ljudje dajo svojo podporo. Ker le tako bo potem moč kaj narediti. Če si pa ujetnik raznih trgovanj in kompromisov in ne vem česa – seveda ti morajo biti – ampak do neke mere.

Predsednik vlade o scenarijih po odstopu