V SDS-u ne želijo komentirati svojih zapisov. Foto: BoBo
V SDS-u ne želijo komentirati svojih zapisov. Foto: BoBo

"Ker je sobota," nas je kratko odslovil predstavnik za stike z javnostjo SDS-a Jernej Pavlin, ko smo ga prosili za pojasnilo, zakaj ne želi komentirati včerajšnjih in današnjih zapisov na družbenem omrežju Twitter in spletni strani stranke, kjer so protestnike enačili z zombiji. Kot takega so v zapisu na spletni strani označili tudi pravnika Ljuba Bavcona.
Zato nas je zanimalo, kako takšni zapisi vplivajo na podobo stranke in kdo je v stranki odgovoren za njihovo objavljanje, a je Pavlin zavrnil komentar. Vprašanja v povezavi s tem smo poslali tudi na kabinet predsednika vlade, na odgovore pa še čakamo.
Neumnost ali namerno dejanje
Zgovornejša pa je bila Marta Kos. "Ali je delal to nekdo, ki je popolnoma neumen človek in ki ne ve, kaj pomeni takšna javna komunikacija, ali pa … Mislim pa, da v stranki SDS niso sami neumni, kar pa je še bolj zastrašujoče, ker pomeni, da je nekdo to delal namerno. Če delajo v imenu stranke, se mi zdi zelo žalostno, da podcenjujejo nekoga, ki gre demonstrirat.

Lahko so zelo različni ljudje, ki demonstrirajo, ampak z vidika odnosov z javnostmi mislim, da so si zasadili nož v srce. To je najslabše, kar se vam lahko zgodi, da ponižuješ nekoga, ki je na drugi strani. Groza me je, če se vodilni v SDS-u s tem strinjajo in to dopuščajo. Včeraj bi lahko še verjela, da je nekomu to ušlo.

Če pa danes to nadaljujejo, pa pomeni, da to počnejo s strinjanjem vodstva SDS-a. To je vladna stranka, in če oni tolerirajo tak način komuniciranja, potem se nam Slovencem res slabo piše. Da ne želi odgovoriti, ker je sobota, kaže na izrazito podcenjevanje ne samo protestnikov, ampak tudi novinarjev. Bodo zdaj oni z vami gradili zaupanje? Če kje, morajo biti vladni odnosi z javnostmi na voljo 24 ur," je sklenila.
Makarovič: Včasih je modreje molčati, čeprav imaš prav
Po eni strani so tviti SDS-a čisto utemeljeni, meni sociolog Matej Makarovič. Po njegovih besedah je stranka pravilno opozorila, da protestniki nič bolj ne predstavljajo ljudstva kot npr. parlamentarne stranke, "saj za vsako od njih dokazljivo stoji bistveno več volivcev, kot pa je bilo udeležencev shodov, in je zato govorjenje o nekakšni vseslovenski vstaji res nekaj zelo pretencioznega".

"Na mestu je tudi opozorilo, da so bili med protestniki zelo opazni znani obrazi, ki so podpirali pravkar poraženega predsedniškega kandidata oziroma izhajajo iz strank, ki so dobile med ljudmi lani premalo podpore, da bi vstopile v DZ. Končno tudi samo dejstvo, da se mediji zdaj bolj ukvarjajo s sporočili SDS-a kot pa s samimi protesti, kaže, da so bili ti pravzaprav določeno razočaranje v smislu številčnosti in odmevnosti.

Samemu SDS-u sporočila kaj bistveno ne bodo škodovala, saj je malo verjetno, da bi bilo med pevci partizanskih pesmi in zagovorniki ponovnega metanja ljudi v Barbarin rov, kot smo lahko prebrali na transparentu, kaj dosti tipičnih ali potencialnih volivcev te stranke. Po drugi strani pa je res tudi, da je včasih zavoljo umirjanja splošne klime politično modreje molčati kot pa povedati svoje - čeprav imaš načeloma sicer prav. In to velja tudi v tem primeru," je zapisal v odgovoru za MMC.