Mariborčani vztrajajo: mestni svet mora odstopiti. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Čebokli
Mariborčani vztrajajo: mestni svet mora odstopiti. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Čebokli
Transparenti na protestu. Foto: BoBo

Iz zvočnikov so odmevale partizanske pesmi, zvenela je internacionala, na odru pa so se izmenjevali govorniki, med njimi igralca Vlado Novak in Peter Boštjančič.

Protest je tokrat bil prijavljen. Potekal je mirno, slišati je bilo vzklike "Lopovi!" in "Gotof je!", množico pa so spodbujali sirene in bobni, poročata MMC-jeva novinarja Andrej Čebokli in Aljoša Masten. Tokrat je prišlo neprimerljivo manj ljudi kot na prejšnje mariborske proteste.

Policija je med tem, ko so se ljudje še zbirali, njihovo število ocenila na okoli 400. Na vrhuncu protestov smo število protestnikov na MMC-ju ocenili na od 1.000 do 1.500 ljudi, medtem ko je Maribor na prejšnjih demonstracijah videl tudi 10.000 ljudi.
Osrednja zahteva protestnikov ostaja ista: takojšen odstop župana Franca Kanglerja in razpustitev mestnega sveta. Kangler je sicer svoj odstop napovedal za 31. december, iz mestnega sveta pa so izstopili član Županove liste Srečko Zorko, vsi štirje SD-jevi svetniki, neodvisna svetnica Janja Vidmar in svetnik LDS-a Tomaž Orešič. Nekateri člani sveta sicer zatrjujejo, da bi z razpustitvijo sveta občina ostala brez proračuna, mesto pa bi zato ostalo brez številnih projektov.

Z novimi protesti se ne bo ukvarjal
Organizator prijavljenih protestov je napovedal, da se z organizacijo novih v Mariboru ne bo več ukvarjal. Ker mestna oblast (tako župan kot mestni svet) zahtevam po odstopu ni prisluhnila niti ob mirnih niti ob nasilnih demonstracijah, bo skupaj s somišljeniki ubral drugo pot.
Napoved "gverilskih akcij"
Ta se bo, kot je javno napovedal z govorniškega odra, začela že naslednji teden in bo zajela tri faze. Prva bodo "gverilske akcije", ki bodo razpršene, je zatrdil. Vsebine druge ni razkril, če pa bo sledila tretja faza, se mu bo "vtrgalo", je sporočil demonstrantom. Ko bo akcija v Mariboru končana, pa "se vidimo v Ljubljani", je zaklical pred odhodom z odra.
Na transparentih, ki so jih nosili protestniki, je med drugim zapisano "Stric iz ozadja je kapital", "Kapitalizem ne bo padel, treba ga bo poriniti", "Sodba v imenu Janše" in "Maji so se zmotili, Slovenijo so ubili že 12. decembra". Na splošno je tokratni shod izzvenel predvsem v protikapitalističnih, komunističnih in protivladnih geslih; govorniki pa so medtem iskali alternative.

Shod se je mirno končal po dobrih dveh urah. Edini posredovanji policije: en odvzem prostosti in en odvzem plinske pištole.
Oblikovanje civilnih gibanj
V Mariboru so se med protesti v ospredju pojavila različna gibanja. Med njimi sta Gibanje za 29. oktober, ki ga vodi aktivist Sanjin Jašar, ter skupina Skupaj za Maribor, ki zahteva takojšen odstop zdajšnje politične garniture in nujne spremembe za boljšo prihodnost Maribora.
Iskanje "boljšega Maribora"
Številni posamezniki in organizacije so na odru iskali rešitve in drugačne poti iz zdajšnje situacije. Igralec Vlado Novak je prebral manifest, ki so ga sopodpisali številni vidni Mariborčani, med njimi Boris Vezjak, Vesna V. Godina, Tone Partljič itd. Manifest med drugim poziva k takojšni uvedbi preiskovalnih postopkov zoper vse, ki so osumljeni koruptivnih dejanj ali pa dejanj, "ki so imela kot rezultat slabšanje položaja mesta"; uvedbi oblik neposredne demokracije; spremembi lastniške oblike javnih podjetij (v 100-odstotno last občanov); razdelitvi občinske zemlje ljudem v obdelavo, ustanovitvi "banke dela".
Svoje pobude so predstavili še aktivist Marko Brecelj, predstavniki veteranov vojne za Slovenijo, pa tudi predstavniki Zveze združenj za vrednote NOB-ja.