Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na četrtkovi novinarski konferenci ministrica za izobraževanje Simona Kustec še ni imela informacij, ali bo letos nacionalno preverjanje znanja (NPZ) v osnovnih šolah še potekalo, saj naj bi bili dokončni odgovori znani prihodnji teden. A predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan je za STA po srečanju s predstavniki RIC-a pojasnil, da so ravnatelje zgolj seznanili, da NPZ letos bo.

Po Pečanovih besedah v državnem izpitnem centru (RIC) pripravljajo izvedbo na daljavo in so že kupili ustrezne licence za preizkus, ki naj bi potekal konec marca. Preverjanje znanja pa naj bi kot navadno potekalo v maju.

V šolah nimajo dovolj računalnikov

Na kakšen način bi to izvedli, v RIC-u niti sami ne vedo, pravi Pečan. "V šolah nimamo dovolj računalnikov. Otroci, ki imajo računalnike doma, pa imajo marsikdaj zelo slabe povezave," je opozoril.

V centru se po njegovih besedah ne ozirajo na to, da večina ravnateljev nasprotuje izvedbi preverjanja znanja. NPZ bi bil že v običajnih razmerah potreben posodobitve. "Ravnatelji že več kot pet let opozarjamo, da bi ga bilo treba posodobiti, mu dati neko vsebino, ga osmisliti. A nas ignorirajo," je poudaril.

S tem želijo pridobiti podatke, kako je potekalo šolanje na daljavo

V centru naj bi s preverjanjem želeli pridobiti tudi podatke, kako se je obnesel pouk na daljavo. A jih je Pečan, kot je povedal, opozoril, da so že lani spomladi in še enkrat jeseni od zavoda za šolstvo dobivali navodila, naj učitelji avtonomno presodijo, katere vsebine so bistvene, in naj nebistvene izpustijo iz pouka na daljavo. "So slučajno vsi učitelji v državi presodili enako, katere so bistvene vsebine," je vprašal Pečan, ki ne verjame, da bodo testi temu ustrezno prilagojeni.

Lani je bilo to preverjanje odpovedano, čeprav je pouk na daljavo potekal le dva meseca. Letošnja generacija pa je imela samo v lanskem koledarskem letu več kot šestih mesecev pouka na daljavo. Zato Pečan dvomi o tem, da bi preverjanje znanja lahko pokazalo uporabne rezultate, iz katerih bi lahko razbrali kaj vsebinskega.

Cepljenje zaposlenih v šolstvu

Naslednji teden se bo po državi začelo množično cepljenje zaposlenih v šolstvu.

V Mariboru bo zdravstveni dom organiziral cepljenje od četrtka do sobote v športni dvorani Leona Štuklja. Šole morajo še danes oddati sezname zaposlenih, ki se bodo cepili. Direktor Zdravstvenega doma Maribor Jernej Završnik napoveduje, da bodo za ta namen dobili 5500 odmerkov cepiva Astra Zenece. V Mariboru je sicer v šolstvu zaposlenih okoli 4500 ljudi. "Cepili jih bomo glede na termin, kdo se je prvi prijavil. Pri šoli, ki se bo prva prijavila, bomo tudi začeli cepljenje. Za nas organizacijsko to pomeni velik zalogaj, vendar računamo, da bi to lahko opravili v treh dneh," je povedal za Radio Slovenija.