Perič je vodja poslanske skupine stranke SMC, stranke, ki sicer ne obstaja več, saj se je združila z GAS-om v stranko Konkretno (ta pa se nadalje povezuje v Povežimo Slovenijo). Foto: BoBo
Perič je vodja poslanske skupine stranke SMC, stranke, ki sicer ne obstaja več, saj se je združila z GAS-om v stranko Konkretno (ta pa se nadalje povezuje v Povežimo Slovenijo). Foto: BoBo

Kot je pojasnil Gregor Perič, bo namreč na kandidatni listi, ki se v okviru gibanja Povežimo Slovenijo oblikuje za nastop na parlamentarnih volitvah, veliko kandidatov, ki imajo svojo prepoznavnost, zato bo konkurenca velika.

Sorodna novica Na združitvenem kongresu SMC-ja in GAS-a nastala stranka Konkretno

V poslanski skupini SMC-ja sicer po Peričevih besedah niso bili obveščeni o odločitvi poslanke Mateje Udovč in so zanjo izvedeli iz medijev. Udovč je bila namreč še prisotna na združitvenem kongresu strank SMC in GAS v novo stranko Konkretno, v poslanski skupini pa niso zaznali indicev, ki bi nakazovali njeno odločitev, je pojasnil Perič.

Ob tem je še ocenil, da je SMC dinamična poslanska skupina, v kateri medsebojno usklajujejo poglede, zato poteze Udovč ne razume kot razhajanje v samih političnih pogledih. Se pa po njegovih besedah dogajajo premiki znotraj političnega prostora, zato vsak posameznik sam oceni, kje v političnem prostoru vidi svoje mesto.

Sorodna novica Anketa: Novinci bi precej spremenili lestvico, v zadnjem mesecu največ pridobila SDS in SAB

Mateja Udovč je napovedala samostojno delovanje v DZ-ju, Perič pa ocenjuje, da bo poslanska skupina SMC-ja nemoteno delovala naprej brez nje in da to ne bo "zamajalo večine v DZ-ju z vidika delovanja koalicije". Kot je še napovedal, se bodo, kot vedno do zdaj, z vsakim poslancem pred posameznim glasovanjem pogovarjali in iskali skupna stališča.

Ali bo prestop Mateje Udovč vplival tudi na njeno delo v delovnih telesih DZ-ja, je po Peričevih besedah odločitev poslanke. Predvideva pa, da se bodo v kratkem sešli in se pogovorili tudi o tem ter poskušali najti rešitve.

Zakaj je prestopila in kaj bo počela

Sorodna novica Mateja Udovč iz SMC-ja prestopila v stranko Aleksandre Pivec

Mateja Udovč, ki naj bi uradno izstopno izjavo iz poslanske skupine SMC-ja sicer oddala danes (sreda), je v izjavi novinarjem dejala, da bo kot predsednica odbora za gospodarstvo delovala v skladu s poslovnikom, meni pa, da stranka, ki ji pripada, ne vpliva na delo predsednice odbora.

Glede glasovanj o interpelacijah ministrov Andreja Vizjaka in Aleša Hojsa je dejala, da bo prisluhnila očitkom opozicije in odgovoru ministrov ter se nato po lastni vesti odločila, kako bo glasovala. Hkrati je zanikala, da je že v torek napovedala, da bo oba ministra podprla. Kot je poudarila, je dejala le, da je v času svojega mandata odlično sodelovala z obema ministroma.

Sorodna novica Pod taktirko Aleksandre Pivec nastala stranka Naša dežela

Kot razloge za prestop v stranko Naša dežela je navedla, da gre za "stvari, ki se v človeku nabirajo, in ker vidiš, da pot ne gre v isto smer, kot smo si jo zastavili, jaz vidim rešitev, da je bolje, da se na eni točki odmaknem". Ob tem je poudarila, da to ne pomeni, da stranka, v kateri je delovala do zdaj, dela slabo. Po njenih besedah je s SMC-jem (po novem Konkretno) do zdaj korektno sodelovala in upa, da bo tako tudi v prihodnje.

Ob tem je še zatrdila, da so njene vrednote delati z ljudmi, kar je prepoznavala v zunajparlamentarni stranki Naša dežela, ki jo vodi Aleksandra Pivec, nekdanja kmetijska ministrica in nekdanja predsednica DeSUS-a. Ta je zatrdila, da prestop Mateje Udovč ni povezan z željo, da bi postali parlamentarna stranka. Torej ne gre za iskanje poslancev, ki bi jim s svojimi podpisi omogočili nastop na državnozborskih volitvah, a da so v stranki dobrodošli poslanci, ki bi se morebiti našli v vrednotah in načinu dela stranke.