Pahor z vodji poslanskih skupin opravlja pogovore o kandidatih za novega ustavnega sodnika. Foto: BoBo
Pahor z vodji poslanskih skupin opravlja pogovore o kandidatih za novega ustavnega sodnika. Foto: BoBo
Teršek razlogov za umik kandidature ni želel pojasniti. Foto: Osebni arhiv
Zapleti pri iskanju novega ustavnega sodnika
Stranke neodločene glede kandidata za US
Teršek ni več kandidat za ustavnega sodnika

V teh dneh poteka posvetovanje predsednika države Boruta Pahorja z vodji poslanskih skupin o podpori mogočim kandidatom za ustavne sodnike. Na predsednikov poziv sta se prijavila Andraž Teršek, izredni profesor na Univerzi na Primorskem, in pravnik Boštjan Pintar. Po poročanju Dnevnika pa se je Teršek v torek odločil, da soglasje h kandidaturi umakne.

SD želi znova razmisliti o podpori kandidata
V SD-ju so predsedniku Pahorju povedali, da želijo po Terškovem umiku soglasja h kandidaturi znova razmisliti, koga podpreti. Na vprašanje, ali bi bili pripravljeni podpreti kandidaturo nekdanje generalne državne pravobranilke na Sodišču EU-ja Verice Trstenjak, ki jo je v torek predlagal SDS, vodja SD-jevih poslancev Matjaž Han ni mogel odgovoriti, saj bodo o njej razpravo v poslanski skupini opravili prihodnji teden.

SMC pričakuje kandidata z visoko osebno integriteto
Tudi v SMC-ju o podpori kandidatu še niso odločeni. Kandidata Boštjana Pintarja v SMC-ju po besedah vodje njihove poslanske skupine Janje Sluga premalo poznajo, da bi se lahko opredelili do njega, druge kandidate pa za zdaj jemljejo zgolj kot neformalne kandidate, tudi Verico Trstenjak. V tem kontekstu je bilo po njenih besedah omenjenih nekaj imen, "a dokler predsednik republike o njih ne razmisli, se nam nobenega izmed njih ne zdi primerno izpostavljati", je pojasnila Sluga.

V pogovoru s Pahorjem so v SMC-ju izrazili pričakovanje, da bodo odločali o kakovostnih kandidatih z ustreznimi kompetencami in bogatimi izkušnjami, predvsem pa z visoko stopnjo osebne integritete. Zato si v SMC-ju želijo, da predsednik vloži več napora v iskanje ustreznih kandidatov in s tem omogoči, da je izbira čim bolj kakovostna, je še dodala Sluga. S Pahorjem so se dogovorili, da se slišijo takoj po 1. novembru in opravijo še en krog pogovora.

"Teršek je bil za LMŠ idealen kandidat"
V LMŠ-ju umik soglasja h kandidaturi obžalujejo. Zapisali so, da je bil Teršek idealen kandidat in da umik soglasja predstavlja veliko izgubo v boju za višji ugled ustavnega sodstva in zaupanje ljudi v pravno državo na splošno.

Zapisali so še, da je o njihovi podpori Trstenjakovi še prezgodaj govoriti in da se bodo o morebitni podpori novim kandidatom še pogovarjali na posvetovanjih znotraj poslanske skupine. "Naše mnenje pa je, da bi se zaradi zagotavljanja poštene in enakopravne obravnave v prihodnje vsi kandidati, ki želijo kandidirati za ustavnega sodnika, morali prijaviti na javni poziv predsednika republike," so zapisali.

Nekatere stranke želijo nove kandidate
Levica, SAB in DeSUS so predsedniku Pahorju predlagali, da bi bilo najbolje, da poiščejo nove kandidate. Levica po besedah vodje njene poslanske skupine Mateja T. Vatovca ne podpira niti Boštjana Pintarja, ki se je prijavil na Pahorjev poziv, niti Verice Trstenjak, ki jo je v torek predlagal SDS. Zato bi bilo po njegovem mnenju najbolje, da bi Pahor v naslednji fazi našel novega kandidata. Trstenjakovi zamerijo predvsem nekatere njene izjave v preteklosti, v katerih se je po besedah Vatovca zavzela, da bi bil šolski prostor bolj odprt za zasebne šole.

Pintarja in Trstenjakove ne podpirajo niti v SAB-u, saj si želijo, da bi novi ustavni sodnik prihajal iz vrst sodstva, najbolje z vrhovnega sodišča. Po besedah vodje poslanske skupine SAB-a Maše Kociper je namreč trenutna struktura ustavnega sodišča taka, da samo dva sodnika prihajata iz sodniških vrst, medtem ko preostali prihajajo iz akademskih vod.

Tudi v DeSUS-u bodo po besedah vodje poslanske skupine Franca Jurše počakali na nov predlog za kandidata za ustavnega sodnika. Pri tem bi najraje videli, da bi ta predlog, tudi v sodelovanju z opozicijo, podala koalicija. Jurša sam bi bil, kot pravi, pri tem pripravljen podpreti tudi Trstenjakovo, ki po njegovih besedah uživa podporo tudi pri nekaterih drugih poslancih DeSUS-a.

NSi za Trstenjakovo
V NSi-ju po besedah vodje poslanske skupine Jožefa Horvata podpirajo kandidaturo Trstenjakove, če bo predsedniku republike podala soglasje. Povedal je še, da se Pahor zaveda, da je dobro imeti svetovnonazorsko uravnoteženo ustavno sodišče.

Razlog za Terškov odstop premalo glasov?
Ustavni pravnik Andraž Teršek je v torek zvečer predsednika države obvestil, da umika soglasje h kandidaturi za ustavnega sodnika, saj naj bi ugotovil, da za izvolitev ne more zbrati potrebnih 46 poslanskih glasov. Razlogov za to potezo Teršek v sporočilu Pahorju ni navedel, prav tako je ni želel pojasniti za Dnevnik, ki je prvi poročal o umiku njegove kandidature. Ker pa je odločitev sprejel nekaj ur po prvih pogovorih predsednika republike s predstavniki parlamentarnih strank o kandidatih za novega ustavnega sodnika, je mogoče sklepati, da ji je botrovalo dogajanje v predsedniški palači. Teršek naj bi namreč ugotovil, da za izvolitev na mesto ustavnega sodnika ne more zbrati potrebnih 46 poslanskih glasov, navaja časnik.

SDS predlagal Verico Trstenjak
Pahor se je sicer v torek sestal z vodji poslanskih skupin LMŠ-ja in SDS-a, Branetom Golubovičem in Danijelom Krivcem. Medtem ko v LMŠ-ju podpirajo Terška, pa je Krivec Pahorju povedal, da v stranki ne podpirajo ne Terška ne Pintarja, pač pa kot kandidatko predlagajo nekdanjo generalno pravobranilko na Sodišču Evropske unije Verico Trstenjak.

Ker so poleg LMŠ-ja podporo Teršku napovedali le še v SD in SNS, naj možnosti za izvolitev ne bi imel. Terškov umik torej krepi možnost, da Pahor kot kandidatko za ustavno sodnico predlaga Trstenjakovo.

Ta po Krivčevih besedah s kandidaturo soglaša, sama pa je še pred srečanjem Krivca s Pahorjem povedala, da jo mesto ustavne sodnice zanima kdaj v prihodnosti, zato se na razpis ni prijavila. Če ne bo soglasja o prijavljenih kandidatih in bi dobila ponudbo od predsednika republike, pa bi o kandidaturi razmislila, je dejala. Novi ustavni sodnik bo sicer na ustavnem sodišču nadomestil Jadranko Sovdat, ki se ji mandat izteče decembra.

Zapleti pri iskanju novega ustavnega sodnika
Stranke neodločene glede kandidata za US
Teršek ni več kandidat za ustavnega sodnika