Mikrobiološke preiskave in preiskave na ostanke veterinarskih zdravil poljskega mesa so pokazale, da so vsi vzorci ustrezni, razen vzorca kebaba. Foto: Reuters

Kot je pojasnila direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak, so v okviru posebnega nadzora, povezanega s poljskim mesom, v devetih obratih odvzeli 14 vzorcev. Na vseh so opravili mikrobiološke preiskave in preiskave na ostanke veterinarskih zdravil. "Do zdaj smo že prijeli šest vzorcev, dva v sredo, štiri pa danes. Neskladen je bil vzorec kebaba, ki je bil vzet v obratu Alebon in gre za isti kebab, kjer je bila že v sredo ugotovljena okuženost s salmonelo," je poudarila Bizjakova.

V mesnem pripravku s salmonelo tudi ketoprofen

Kot je dodala, so ugotovili v tem istem vzorcu nesteroidno protivnetno zdravilo ketoprofen, in sicer 11,4 mikrograma na kilogram. "Tudi če ne bi bilo odkrite salmonele, bi bilo že zaradi tega odkritja živilo ocenjeno kot neustrezno," je dodala.

Na upravi za varno hrano so pojasnili, da so med skladnimi rezultati tudi vzorci, odvzeti iz pošiljke 15 ton govejih obrezlin, ki so prispele v slovenski obrat iz poljske razsekovalnice septembra lani, prav tako vzorci, odvzeti iz ostanka pošiljke, ki je prispela iz istega obrata avgusta lani. Na podlagi teh rezultatov bodo začasno zadržane pošiljke sproščene, so zapisali. Na upravi predpostavljajo, da pri vzorcu, kjer so odkrili ketoprofen, ni bila upoštevana karenca oz. da je bila žival zaklana pred pretekom karence.

Kot so pojasnili, je zdravilo med drugim namenjeno za protivnetno in protibolečinsko zdravljenje bolezni mišično-skeletnega sistema in vimena. Iz mnenja Evropske agencije za zdravila je razvidno, da ostanki ketoprofena v jetrih, mesu in maščobi 24 ur po koncu zdravljenja ni več zaznati, priporočena karenca pa je štiri dni.

Zaradi utemeljenega suma nedovoljene uporabe veterinarskega zdravila je kebab neustrezen za prehrano ljudi in se zanj izvedejo postopki umika in odpoklica. V upravi so spomnili, da so ta postopek zaradi v sredo ugotovljene salmonele že sprožili. V sistem hitrega obveščanja pa bodo dodali informacijo o današnjem analiznem rezultatu.

Uprava čaka še rezultate osmih vzorcev

V povezavi z rezultati analize so se oglasili tudi v podjetju Panvita, ki skladišči zaseženo meso. Zapisali so, da je analizirano meso iz njihovega obrata neoporečno. "Rezultati analiz potrjujejo, da sodelujemo z zanesljivimi in odgovornimi dobavitelji, ki jim je na prvem mestu varnost in zdravje potrošnikov. Hkrati potrjujejo, da naš sistem nadzora in kakovosti deluje zelo uspešno," so dodali.

Bizjakova je povedala, da na upravi zdaj pričakujejo še rezultate preostalih osmih vzorcev, ki bi bili lahko znani v soboto, zagotovo pa v ponedeljek. Kot je še dodala, se bodo inšpektorji ne glede na to, ali gre za poljsko meso ali ne, v naslednjem obdobju posvetili mesnim pripravkom, zlasti zamrznjenim, ki prihajajo iz drugih držav članic.