Komisija še vedno pričakuje Mobitelovo dokumentacijo o poslih, povezanih z Ultro. Foto: MMC RTV SLO
Komisija še vedno pričakuje Mobitelovo dokumentacijo o poslih, povezanih z Ultro. Foto: MMC RTV SLO
Rudolf Petan
Član SDS-a Rudolf Petan je izpostavil tudi posle Margente in posle z Urbano. Foto: DZ

Urbanija, soustanovitelj Ultre in do 31. decembra 2004 tudi direktor podjetja, se je zaradi "neodložljivih obveznosti v tujini" opravičil udeležbe na seji. Kot pričo je komisija tokrat zaslišala prvega moža Iskre Sistemov Uroša Suhodolčana.
Kot je uvodoma delo komisije utemeljil predsednik komisije Rudolf Petan (SDS), preiskovanje poteka zaradi suma koruptivnih dejanj ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča, ki je med drugim prikrival solastniški del v Ultri prek podjetja v davčni oazi na Nizozemskem. Golobič, tako Petan, ima zaradi solastništva pri zdajšnih poslih z Mobitelom posreden ekonomski interes. Ker je Golobič izjavil, da Ultra ne bo več opravljala posle za podjetja v večinski državni lasti, je želel Petan preveriti možnosti, ali se to ne dogaja na kak posrednejši način.
Petan: Kje so razpisni kriteriji?
Instal S, podjetje bivših zaposlenih v Ultri je izvorno kodo za CNS, Centralni nadzorni sistem za bazne postaje Mobitela, prodalo podjetju Iskra Sistemi. Z Instalom S podjetje sodeluje tudi pri izvajanju del iz te pogodbe. Do sklenitve pogodbe med Mobitelom in družbo Iskra Sistemi za nadzor CNS je veljala pogodba med Mobitelom in Ultro za vzdrževanje in servisiranje strojne in programske opreme CNS Bird.

Petan je poudaril, da je Suhodolčan bivši zaposleni v podjetju Ultra, pri sklepanju posla pa naj bi na Mobitelovi strani sodeloval Primož Jantolek, član SD-ja. Petan je Suhodolčana vprašal, ali je pri poslu prišlo do "koalicijskih usklajevanj". Med dokumentacijo, ki jo je od Mobitela prejela komisija, ni dokazil o dokončanju postopka, o izbiri izvajalca, predvsem pa ni zaznati razpisnih kriterijev, kar Petanu dvome še poglablja.
Suhodolčan: Mi smo pač dobili posel
Suhodolčan očitek o "koalicijskih usklajevanjih" ostro zavrnil ter dejal, da je "Mobitel dal ponudbo, mi smo pač dobili posel". Pojasnil pa je, da ima njegovo podjetje dvočlansko upravo, s področjem telekomunikacij se primarno ukvarja njegov sočlan, zato o podrobnostih pogodbe ter o razpisnih kriterijih ne ve veliko. Dejal je še, da pri sklepanju pogodbe z Mobitelom niso mogli določiti obsega del, saj še ni bilo znano, kolikšno število baznih postaj dejansko potrebuje nadgradnjo.

Kako je Iskra Sistemi znižala ceno?
Tekom pogajanj je Iskra Sistemi znižala ceno. Petan je želel preveriti, ali je eden od razpisnih pogojev tudi vgradnja breznapetostnega UPS sistema, ter ali je podjetje ceno nižalo tudi z izločitvijo tega sistema iz svoje ponudbe. Suhodolčanu način nižanja cene ni znan, saj je tudi tu sodeloval njegov sočlan uprave. Zagotovil je le, da ceno niso nižali na račun kvalitete.

Suhodolčan je poudaril, da posel z Mobitelom za Iskro Sistemi, ki ima okol 50 milijonov evrov letne realizacije, ni tako zelo pomemben. Glede svoje pretekle vloge v Ultri pa je dejal, da se tudi tam s telekomunikacijami ni ukvarjal, temveč je tujini skrbel za Ultrine naftne posle.

Urbanija pred časom že pričal
Urbanija je pred preiskovalno komisijo pričal že septembra lani, ko je med drugim poudaril, da so bila vsa posojila Ultri ustrezno zavarovana ter da minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič ni od NLB-ja nikoli zahteval ugodnejših pogojev za posojila.