Peterle z razmerami v NSi-ju ni zadovoljen. Foto: MMC RTV SLO
Peterle z razmerami v NSi-ju ni zadovoljen. Foto: MMC RTV SLO

Jaz sem se iz sebe odločil, po dolgem in temeljitem premisleku, ker menim, da bomo na tak način lahko prišli prej do tistega kar si želimo. To pa je do močne demokrščanske opcije.

Lojze Peterle
Razdruževanje NSi-ja?

"Ne ustanavljam stranke oziroma ne ustanavljam je še, ker to ni edina pot do močne demokrščanske opcije," je navedel. Možnosti zanjo je namreč več, je še pojasnil Peterle, ki obenem meni, da NSi "samo z istimi ljudmi in istim načinom dela" tega verjetno ne bo dosegel. Povedal je še, da se tudi ne namerava priključiti nobeni stranki.

Pojasnil je še, da je bil pripravljen prevzeti vodenje stranke, če bi se najprej dogovorili, kaj in kako bodo delali. A v razumevanju njegovih predlogov so nastale velike razlike, del vodstva pa jih je razumel celo kot poskus prevzema, je še dodatno obrazložil, zakaj je odstopil od kandidature za predsednika NSi-ja.

Novak: Peterle hotel kandidirati sam
Predsednica stranke Ljudmila Novak pa je predstavila svoje razloge za nesoglasja v stranki, saj zatrjuje, da je Peterle kandidaturo pogojeval s tem, da bi bil edini kandidat. S tem se po njenih besedah niso strinjali številni člani NSi-ja. Tako bi namreč morala od kandidature odstopiti sama, a jo je za to mesto predlagalo veliko občinskih odborov.

Šturm: Tovšakova v ozadju me ne bi presenetila
Nekdanji pravosodni minister iz kvote NSi-ja Lovro Šturm Peterletovo napoved razume kot razdiralno akcijo. Presenetilo ga ne bi niti, če bi bila v ozadju te pobude Peterletova dolgoletna podpornica Hilda Tovšak, ki je aktivno podpirala njegovo predsedniško kampanjo, je dejal Šturm.

Peterle se je že odzval na Šturmove besede: "Si seveda tudi jaz lahko mislim, kaj je zadaj, da se mi podtika Tovšakovo. Tovšakova ne dela v NSi-ju niti nimam vtisa, da bi bila v politiki, najmanj pa, da bi se ukvarjala v njeni situaciji z menoj."

Štrovs: Pričakovana poteza
Nekdanji generalni sekretar stranke Marko Štrovs je to potezo predvidel že pred zadnjimi volitvami v državni zbor, "ker se je že takrat videlo, da gre NSi v napačno smer in da bo propadel".

Nova stranka bi povzročila le rano med člani NSi-ja, je prepričana Mojca Kucler Dolinar, ki rešitev vidi v resnem dialogu znotraj stranke. Ivo Boscarol, leta 2007 vodja volilnega štaba predsedniškega kandidata Peterleta, pa je o morebitni ustanovitvi nove stranke "seznanjen le iz medijev", vendar ga to pušča hladnega - ker je obdobje, ko se je zanimal za politiko, mimo.

Jaz sem se iz sebe odločil, po dolgem in temeljitem premisleku, ker menim, da bomo na tak način lahko prišli prej do tistega kar si želimo. To pa je do močne demokrščanske opcije.

Lojze Peterle
Razdruževanje NSi-ja?