Lojze Peterle. Foto: BoBo
Lojze Peterle. Foto: BoBo

Stranka NSi je po dvodnevnem posvetu vodstva stranke predstavila nekatera imena, na katera bo stavila na junijskih evropskih volitvah. Med kandidati je več najvidnejših imen stranke, med drugim aktualna evropska poslanka in nekdanja predsednica stranke Ljudmila Novak, predsednik stranke Matej Tonin, podpredsednik in vodja poslancev Janez Cigler Kralj, podpredsednica stranke in poslanka Vida Čadonič Špelič, predsednik sveta stranke in poslanec Jernej Vrtovec, predsednica strankinega podmladka Katja Berk Bevc ter predsednik kluba županov in svetnikov NSi-ja David Klobasa, sicer župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah.

Sorodna novica Na listi NSi-ja tako Matej Tonin kot Ljudmila Novak pa tudi Lojze Peterle

Ob tem so se pojavila ugibanja, ali bo na listi nastopil tudi predsednik osamosvojitvene vlade in soustanovitelj NSi-ja Lojze Peterle. Ta je v zapisu na Facebooku potrdil Toninove besede, da ima odprta vrata za nastop na listi. A kot je dodal, se na omenjenem posvetu ni predstavil kot kandidat.

Prvak NSi-ja Tonin je sicer k skupnemu nastopu na evropskih volitvah povabil SLS in Platformo sodelovanja pod vodstvom poslanca SDS-a Anžeta Logarja, a od obeh potencialnih partnerjev prejel košarico.

Sorodna novica Uporaba imena Slovenski krščanski demokrati v roke Lojzeta Peterleta, ki ustanavlja Zavezništvo SKD

Peterle za skupen nastop

Peterle se medtem še vedno zavzema za skupen nastop SLS-a in NSi-ja. V omenjenem odzivu je tako spomnil še na pred kratkim podpisan dogovor s SLS-om, s katerim je v njegove roke prešla uporaba imena SKD. Vodstvu NSi-ja in SLS-a je vse od takrat znano njegovo prepričanje, da omenjeni stranki razdeljeni ne bosta nagovarjali volivcev in lahko dober izid zagotovita le s skupnim nastopom, je v zapisu vnovič poudaril Peterle.

"Zato se trudim, da bi prišlo v pogovoru vodstev najprej do opredelitve strateških in programskih ciljev, nato do dogovora o kriterijih za izbiro in šele potem do imen in kamer," je poudaril. Prepričan je tudi, da je kandidatne liste smiselno sestavljati po evropskih merilih. "Vodilni strankarski ljudje iz nacionalne politike samo izjemoma nastopajo na evropskih listah," je še sklenil.