Petkovi kolesarji so pred bližajočo se nezaupnico Janševi vladi pozornost usmerili k stranki SMC. Foto: BoBo
Petkovi kolesarji so pred bližajočo se nezaupnico Janševi vladi pozornost usmerili k stranki SMC. Foto: BoBo
Sorodna novica Erjavec: Želimo ustaviti rušenje države. Janša: Gre za pobalinsko nagajanje.

Zbrali so se ob 19. uri, kot je običajno za vsak petek, pojavilo pa se je zgolj nekaj posameznikov, ki so prinesli transparente v obliki vampirjev, ki simbolizirajo člane aktualne vlade, napis stranke SMC na stavbi pa so prelepili v SDSMC - stranka minimalne cene. "Jasno je, da se stranka SMC trenutno popolnoma podreja SDS-u. Kljub temu da so ob zadnjih volitvah in vseskozi zagovarjali, da nikoli ne bi šli v vlado z Janezom Janšo," so v napovedi protesta zapisali na strani Protestne ljudske skupščine na Facebooku.

Na začetku protestne akcije so spet zaigrali pesem Danes je petek skupine Ultimat, ki je postala zaščitni znak petkovih protestov. Poudarili so, da spoštujejo vse epidemiološke ukrepe in da ne gre za nikakršen množičen protest. "Kdor koli, ki bi tukaj videl kar koli drugega kot to, kar vidimo pred vsako pošto, banko in trgovino, mu seveda gre zgolj za represijo nad svobodo izražanja, ki nam jo zagotavlja ustava," je pred sedežem SMC-ja v Ljubljani dejal eden od neuradnih vodij kolesarskih protestnikov Jaša Jenull.

"Slovenija je na robu prepada in konstruktivna nezaupnica je trenutno edina možnost, ki lahko vsaj delno povrne zaupanje ljudi v delo vlade in njene ukrepe ter tako prepreči, da letošnje leto ne bo še veliko bolj katastrofalno od lanskega," so še zapisali v napovedi protesta.

Protestniki z maskotami netopirjev pred vhodom na sedež stranke SMC. Pred vrata so stresli česen, da bo odgnal
Protestniki z maskotami netopirjev pred vhodom na sedež stranke SMC. Pred vrata so stresli česen, da bo odgnal "zle sile". Foto: Facebook Jaša Jenull/zajem zaslona

Protestniki: SMC krši lasten program

Protestniki so pročelje sedeža stranke polepili z načeli, vzetimi iz programa stranke SMC, ki jih po njihovem trenutna vlada krši. "Zakaj smo se zbrali pred sedežem stranke SMC? Ker vsi verjamemo in si želimo verjeti, da bo ta stranka ostala stranka SMC in se ne bo spremenila v stranko SDSMC. Računamo na to, da bo stranka izpolnila in sledila načelom, ki jih je zapisala v svojem predvolilnem programu. Njihova prva obljuba je bila, da sploh ne bodo šli v koalicijo z Janezom Janšo," je dejal Jenull. Med drugim je poudaril tudi, da je SMC v svoj program zapisal, da podpira krepitev odnosov z jedrnimi evropskimi državami. "To nista Madžarska in Poljska, ampak države, ki spoštujejo vladavino prava".

Čas je, da poslanci SMC-ja izpolnijo obljube svojim volivcem in s konstruktivno nezaupnico podprejo konec "strahovlade", so še zapisali protestniki. S sabo so prinesli tudi veliko česna in ga stresli pred vrata v stavbo, ker bo po Jenullovih besedah poslancem pomagal, da "se spomnijo svojih obljub in načel, česen pa tudi po ljudski mitologiji odganja zle sile in vampirje, ki na političnem parketu narodu sesajo kri". Pred vhodom pa so pustili tudi poštni nabiralnik, v katerega so odvrgli pisma s številnimi pozivi poslancem SMC-ja.