Petkovi protivladni protestniki na Trgu republike. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Petkovi protivladni protestniki na Trgu republike. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kot simbol protestne akcije, ki bo potekala do 24. aprila, so protestniki na kolesarsko postajo nasproti državnega zbora postavili "Vlada Paznika," lutko na kolesu, ki bo v njihovem imenu simbolično bedela nad parlamentom. Eden najbolj vidnih protestnikov Jaša Jenull je v nagovoru dejal, da premier Janez Janša v predvolilnem času v Zagrebu sklepa zakulisne sporazume, ki bi dogovor o arbitraži preobrnili in izničili, čemur naj bi nasprotovali vsi slovenski ribiči. "Vse to se dogaja v zameno za politične usluge in zakulisne posle," je dejal.

Jenull je bil med drugim kritičen tudi do tega, da je Televizija Slovenija povabila Aleksandro Pivec kot predstavnico parlamentarne stranke na predvolilno soočenje. Po njegovih besedah naj bi bila Pivčeva koruptivna in naj bi se v preteklosti večkrat zapletla v različne afere. "To dokazuje, da v tej državi RTV ni več svobodna in da v tej državi ne veljajo nobena pravila," je poudaril.

Sorodna novica Inšpektorat zaradi domnevnih kršitev volilne zakonodaje sprožil postopek zoper Inštitut 8. marec

Skupaj z Inštitutom 8. marec so predstavili tudi iniciativo za zakon Proti škodljivim ukrepom oblasti, s katerim bo po njihovih besedah po volitvah mogoče v enem koraku odpraviti mnogo škodljivih zakonskih sprememb, sprejetih v zadnjih dveh letih. "Temu se reče demokracija. Demokracija ljudi, ki lahko vplivajo na postopke in zakone in so aktivno udeleženi v demokratične procese," je v imenu Inštituta 8. marec o iniciativi povedala Alenka Kreč Bricelj.

Pri Protestni ljudski skupščini so še zapisali, da se bodo v soboto spet pridružili potujočemu festivalu demokracije Glas ljudstva na Glavnem trgu v Kranju od 10. do 13. ure in na Trgu Toneta Čufarja na Jesenicah od 15. do 18. ure.