Bo kaj drugače po kongresu PS-ja, so razpravljali gostje v studiu. Foto: MMC RTV SLO
Bo kaj drugače po kongresu PS-ja, so razpravljali gostje v studiu. Foto: MMC RTV SLO
Politični šah, pat ali mat?

Po besedah pravnika Mira Cerarja je postalo že neznosno, da je Slovenija postala ujetnica dveh ljudi. "Politiki so morda dobri šahisti, ko gre za politiko, a slabi, ko gre za Slovenijo," je dodal. Potrdil je, da oblikuje "skupino zaskrbljenih državljanov", ki bo civilna iniciativa, in da so povsem samostojni.

Po mnenju Žige Turka se v PS-ju odločajo, ali bo stanje v stranki tako, kot je bilo po volitvah leta 2011, ali tako, kot je nastalo po intervenciji KPK-ja januarja lani. "Igra se šah na Titaniku, in namesto igranja šaha bi se morali osredotočiti na upravljanje ladje," je komentiral.
Le kampanja?
Novinarka Tanja Starič pa je izpostavila, da je dogodke sprožila Alenka Bratušek, ker je vedela, da je njen položaj šibak, in je hotela s kongresom, ki ga najprej ni želela sklicati, preveriti podporo v stranki. Janković ima absolutno prednost in Bratuškova bo verjetno izstopila iz stranke, če izgubi, meni. Glede govoric o koaliciji PS+SDS je dejala, da je sicer mogoča, a ne verjetna, saj je preveč konfliktov.
Po spopadu med Bratuškovo in Jankovićem je PS zasedel skoraj celoten medijski prostor, kar je odlična medijska kampanja pred evropskimi volitvami, je dejal kolumnist Bernard Nežmah.
"Je pa popolnoma nesprejemljivo, da si ena skupina modrih, čutečih prisvaja del političnega prostora. Če se ne strinjajo, naj se včlanijo v stranko in glasujejo," je bil kritičen do nekaterih Jankovićevih nekdanjih podpornikov, ki ga zdaj pozivajo k odstopu.
Ne bo potresa
Ustavni sodnik Ernest Petrič pa je mnenja, da gre za notranje zadeve stranke in da bo ta morala položaj tudi razčistiti. Je pa res, da je stranka spremenila smer, in zdaj so se pojavila različna videnja položaja, je dejal. "Isti ljudje, ki so ga videli kot odrešitelja, ga danes vidijo kot apokaliptično zgodbo, ki bo povzročila konec države. Izgleda, da se je z notranjimi težavami stranke obremenilo vso državo, in jutri ne bo potresa, čeprav ga vsi pričakujejo," je dejal.
"Ne bi bilo nenormalno, da bi bil Janković predsednik stranke in ne bil v vladi, saj že imamo takšne primere v slovenski politiki. Ampak ker je Bratuškova vse karte stavila proti temu, je to povsem normalno stanje postalo nenormalno," je svoje videnje položaja pojasnil ekonomist Bogomir Kovač.
Premalo zaupanja v pravno državo
V zadnji tretjini oddaje je beseda med drugim tekla o pravni državi. Po besedah Petriča je v Sloveniji prisotno globoko ukoreninjeno prepričanje, da je pravna država neučinkovita, in zato ljudje iščejo obvode. Ošvrknil je tudi medije, da preveč iščejo senzacije ter da se pri nas vse prehitro obsoja kar tako in vsevprek. Pri primeru Patria pa je posebej izpostavil, da bo sodba morala biti "vodotesna", sicer bo nastala velika škoda.
Cerar je pri tem pripomnil, da pri nas pravna država šepa na vseh področjih, saj jo številne skupine in lobiji ovirajo že na predsodni ravni. "Nonšalantno se obnašamo do zakonodaje, tam, kjer nam ne ustreza, pa nastopijo zarote in podobno," je prepričan.

Politični šah, pat ali mat?