Tarča ob 20.00 na prvem. Odgovore, vredne posluha, bomo dobili od naših gostov: dr.Ernest Petrič, dr.Miro Cerar, dr.Bogomir Kovač, dr.Žiga Turk, dr.Bernard Nežmah in Tanja Starič. Oddajo vodi Tanja Gobec. Foto: BoBo
Tarča ob 20.00 na prvem. Odgovore, vredne posluha, bomo dobili od naših gostov: dr.Ernest Petrič, dr.Miro Cerar, dr.Bogomir Kovač, dr.Žiga Turk, dr.Bernard Nežmah in Tanja Starič. Oddajo vodi Tanja Gobec. Foto: BoBo
Špela Šipek
Špela Šipek je urednica oddaje Tarča. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Politični šah, pat ali mat?
Zadnja seja vlade?

V sinočnjem telefonskem pogovoru - intervjujev pred kongresom, pravi, ne bo dajal, ker ne želi s člani stranke komunicirati prek medijev - je Zoran Janković za Tarčo povedal: "Z Janšo se nisem pogovarjal, nisva se dobivala. Ideja o tem, da bi se pogovarjala o tehničnem mandatarju, je nora. Letos sva se pogovarjala samo enkrat, ko me je poklical pred oddajo Tarča."

Bilo je pred oddajo Bremena Zorana Jankovića. Janez Janša ga je, pripoveduje Janković, poklical in poskušal prepričati, da v oddajo ni smiselno hoditi. No, Zoran Janković se je kljub temu nasvetu odločil, da pride in pojasni svoje videnje pravnih postopkov, ki jih proti njemu vodita policija in tožilstvo.

Vrsta polinformacij, dezinformacij, nepreverjenih informacij, govoric, podtikanj in špekulacij je v medijskem obtoku v teh napetih dneh pred kongresom Pozitivne Slovenije, pred začetkom kampanje za evropske volitve in pred odločitvijo Višjega sodišča v primeru Patria.

Tudi zato, ker se z informacijami opleta popolnoma neprofesionalno, smo tokrat toliko bolj veseli, da smo v studio zbrali prvovrstne sogovornike, ki bodo s svojo analizo političnega prostora, trenutka in bližnje prihodnosti prispevali k racionalnemu premisleku, kaj takšno stanje res pomeni.

Kako prelomen je jutrišnji kongres Pozitivne Slovenije, kakšne bodo posledice ob morebitni zmagi Alenke Bratušek in kakšne, če zmaga Zoran Janković? Kaj bi pomenila oprostitev Janše na višjem sodišču, vrnitev sojenja na prvo stopnjo ali pravnomočna obsodba? Kaj pomeni za levico pojav novih malih strank in kaj za desnico skupen nastop NSI in SLS? Očiščenje slovenske politike – kako?

Igra se igra, čas pa teče.
Banke so približno stabilizirane, z milijardami našega denarja, seveda. Boniteta Slovenije je zdaj precej boljša. Toda energija, ki bi jo morali usmeriti ne le v gašenje požarov, temveč pripravo za preživetje in napredek v bližnji prihodnosti, se v politiki porablja za reševanje »problemov, ki si jih sami ustvarjajo«, kot pravi eden naših sogovornikov. Zdravstvena, pokojninska in reforma trga dela stojijo. Požar pogašen, a trojke se nismo rešili za vse večne čase. Lahko nam pride naproti prej, kot je videti v tem trenutku.

Ali bo politična realnost kaj boljša in možnost, da se rešimo lastnega močvirja samouničevalnosti, kaj večja kot danes?
Odgovore, vredne posluha, bomo dobili od naših gostov: dr. Ernest Petrič, dr. Miro Cerar, dr. Bogomir Kovač, dr. Žiga Turk, dr. Bernard Nežmah in Tanja Starič. Oddajo vodi Tanja Gobec.

Politični šah, pat ali mat?
Zadnja seja vlade?