Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nataša Pirc Musar je za TV Slovenija dejala, da je bila zelo vesela odločitve Norveške, Španije in Irske, da priznajo Palestino, in spomnila, da gre po tej poti tudi Slovenija. Vendar pa bi si, kot je pojasnila, želela, da je pri tem odločnejša. V Varnostnem svetu ZN-a zagovarjamo rešitev dveh držav in do te rešitve ne more priti, ne da bi Slovenija tudi priznala Palestino, je poudarila. Pirc Musar je sicer trenutno na obisku v Albaniji.

Pri tem je opozorila, da danes vse preveč govorimo o vojaških ciljih, premalo pa o političnih ciljih. Priznanje Palestine je po njenih besedah pot proti političnemu cilju. Politični cilj pa je na koncu sobivanje dveh narodov, Palestincev in Izraelcev, je dodala. "Zato si želim, da bo slovenska vlada prihodnji teden zbrala pogum in tudi sama stopila po poti Norveške, Španije in Irske," je povedala.

Slovenska predsednica je pri tem opozorila še, da se morajo umiranje civilistov v Gazi in nespoštovanje humanitarnega prava ter osnovnih človekovih pravic končati. Po njenem prepričanju gre namreč za napade na našo skupno človečnost.

Norveška, Irska in Španija so v sredo sporočile, da bodo 28. maja priznale Palestino. Premier Robert Golob je pozdravil njihovo napoved, ob tem pa spomnil, da je slovenska vlada še pred omenjeno trojico držav začela postopek priznanja Palestine, ki ga želi končati do 13. junija. Golob je sicer dopustil možnost, da bi postopek končali hitreje.

Do zdaj je Palestino priznalo več kot 140 članic Združenih narodov.