Na letošnji slovesnosti v spomin na umrle ruske vojne ujetnike iz prve svetovne vojne pri Ruski kapelici pod Vršičem bi moral nastopiti tudi dr. Jože Pirjevec, nato pa je bil s seznama govornikov odstranjen. Foto: BoBo
Na letošnji slovesnosti v spomin na umrle ruske vojne ujetnike iz prve svetovne vojne pri Ruski kapelici pod Vršičem bi moral nastopiti tudi dr. Jože Pirjevec, nato pa je bil s seznama govornikov odstranjen. Foto: BoBo
Ruska kapelica 2012
Letošnja prireditev ob Ruski kapelici pod Vršičem, ki je bila že jubilejna dvajseta, se lahko pohvali z rekordnim obiskom. Foto: BoBo
Slovesnost ob Ruski kapelici

Po poročanju časopisa Dnevnik se je zapletlo pri izbiri govornika na slovesnosti v spomin na umrle ruske vojne ujetnike iz prve svetovne vojne pri Ruski kapelici pod Vršičem, saj je bilo sprva predvideno, da bo nastopil tudi dr. Jože Pirjevec, nato pa je bil s seznama govornikov odstranjen.

Pirjevec je za MMC pojasnil: "Iz urada predsednika vlade je prišel ukaz, da naj pri Ruski kapelici v imenu Društva Slovenija Rusija govori ali gospod Geržina, ki je pač predsednik društva, ali nihče drug! To je pomenilo, da jaz ne bi smel govoriti. Nato sem jaz seveda takoj rekel, da se ni mogoče odzvati drugače, kot da se umaknem, in sem to storil."

In nadaljeval: "Iz vljudnosti do naših ruskih gostov nisem hotel narediti nobenega incidenta, nisem nič javno protestiral." Dodal je, da bo prihodnji teden svoj govor objavil v enem izmed slovenskih tednikov in tudi komentiral celotno zadevo.

Pirjevec se slovesnosti pod Vršičem zaradi tega zapleta nazadnje ni udeležil, zato tudi ne ve, kaj sta v svojih napovedanih govorih povedala predsednik vlade Janez Janša in predsednik Društva Slovenija Rusija Saša Geržina: "Čakam, da mi bo kdo od prijateljev in znancev sporočil, kakšen je bil položaj," je sklenil.

Pojasnilo iz premierjevega kabineta
"Spominske slovesnosti ob Ruski kapelici so pomembna tradicija v slovensko-ruskih odnosih. Predsednik vlade je z veseljem prevzel vlogo častnega pokrovitelja slovesnosti že marca 2012. Program in dejavnosti pri izvedbi proslave so se usklajevale skupaj s prireditelji dogodka. Načrtovano je bilo, da bo slavnostni govornik, kot častni pokrovitelj slavnostne prireditve, predsednik vlade," pa pojasnilo premierjevega kabineta navaja Dnevnik. Za komentar Pirjevčevih trditev se je na Janšev kabinet obrnil tudi MMC, a so nam posredovali skoraj enak odgovor kot v soboto časniku Dnevnik.

Janša ni želel komentirati
Kot je za TV SLO poročala Marjeta Klemenc, Janez Janša po končani slovesnosti zbranim novinarjem ni želel dati napovedane izjave, Saša Geržina pa jim je povedal: "Z akademikom, zgodovinarjem, prijateljem, našim članom Pirjevcem sva potem sklenila, da zaradi danih okoliščin ljudi v imenu društva nagovorim jaz," poroča STA. "Odločitev ni bila lahka, s prijateljem Pirjevcem sva vse dobro premislila. In v imenu dobrih odnosov z Rusijo, v imenu vseh ljudi, ki so prišli, ne da bi vedeli za stvari, ki so za nekoga bolj, za drugega manj pomembne, mislim, da je prevladala strpnost in to, da je bil osrednji cilj lepa spominska slovesnost," je še dodal.

Letošnja prireditev ob Ruski kapelici pod Vršičem je sicer že jubilejna 20., na njej pa se bodo poklonili spominu na ruske vojne ujetnike, ki so med gradnjo ceste čez Vršič leta 1916 umrli v snežnem plazu.

Slovesnost ob Ruski kapelici