Pritiski na poslanca Simčiča, naj odstopi, se vrstijo. Predsednik stranke DeSUS Karel Erjavec mu stoji ob strani. Foto: DZ
Pritiski na poslanca Simčiča, naj odstopi, se vrstijo. Predsednik stranke DeSUS Karel Erjavec mu stoji ob strani. Foto: DZ
Karl Erjavec, Ivan Simčič
Če bi Simčič odstopil prej kot v dobrih treh mesecih, bi v Ilirski Bistrici sledile nadomestne volitve, na katerih pa bi stranka upokojencev najverjetneje izgubila enega poslanca. Foto: BoBo
Tožilka: Spričevalo ponarejeno

Okrožno državno tožilstvo je potrdilo, da je srednješolsko spričevalo Simčiča ponarejeno, kar je tožilstvo ugotovilo že leta 2007 v predkazenskem postopku.

"Ta ugotovitev nima narave pravnomočne sodne odločbe, je pa zelo verjetna. Nimam kakšnega posebnega razloga, da temu ne bi verjeli. Očitno je postopek zastaral, tako da do sodne odločbe ne bomo prišli," je za Odmeve na TV Slovenija povedal Pirnat in dodal, da sodnega postopka (najverjetneje) ni mogoče obnoviti.

Več o 'primeru Simčič':
Bo DeSUS Simčiča branil še tri mesece?

Erjavec čaka na spričevalo

Rektor Pejovnik sumničav do spričevala

Habičeva za MMC: Nekateri nimajo etike

Poslanec DeSUS-a se je pred leti (nezakonito) vpisal na filozofsko fakulteto. Kaj lahko naredi univerza? "V veljavnih aktih univerza nima podlage, da bi zato odvzela pridobljeno izobrazbo. Obnova postopka vpisa ne preide v poštev, ker so razlogi zelo omejeni. Eden bi sicer bil uporaben, vendar je že tudi potekel rok, v katerem se ta obnovitveni razlog lahko uveljavlja, kar pomeni, da je edina možnost, da bi na novo svoj statut uredila tudi za take primere, pri čemer pa nastane nov problem – ali je dopustno tako novo ureditev v statutu uporabljati za nazaj," je pojasnil Pirnat. Sam temu ni naklonjen, saj ima precej dilem oziroma razlogov, ki govorijo proti temu.

To pomeni, da bi Simčič pri novem iskanju zaposlitve lahko predložil visokošolsko diplomo (ostaja mu 7. stopnja izobrazbe), ne pa srednješolskega spričevala.

"Etično nevzdržno"
Kaj v parlamentu? "Ni pravnega sredstva, na podlagi katerega bi mu prenehal mandat poslanca," je dejal Pirnat, ki meni, da "je to etično in iz političnih razlogov nevzdržno". "Stranka izgublja že s tem oportunizmom, ko jasno daje vedeti 'dajte počakati teh šest mesecev, da ne izgubimo enega poslanca' - to je očiten političen oportunizem. Mislim, da ni dober za stranko."

"Kar me najbolj moti, niti ni to dejanje – očitno je bil gospod še zelo mlad, ko ga je storil -, ampak to, da zdaj tako zadrto zagovarja to, da se ni nič zgodilo, in kaže na svojo etično konstitucijo, da je pripravljen prikrivati stvari tudi zdaj," je še povedal pravnik.

Mandat najverjetneje PS-ju ali SDS-u
Če bi Simčič vendarle odstopil, bi pomenilo veliko razliko, kdaj bi to storil – zdaj ali pa čez šest mesecev oz. čez dobre tri, saj so trije meseci že minili od potrditve mandata. "Če odstopi zdaj, bodo v Ilirski Bistrici nadomestne volitve in zelo verjetno je, da mandata ne dobi DeSUS, saj se izvedejo po večinskem načelu. Pride v poštev le bodisi Pozitiva Slovenija ali SDS, največji stranki. Verjetno bi se tudi čisto drugače kandidature oblikovale, bi imeli predvolilne koalicije za te konkretne volitve. Desus skoraj gotovo ne bi dobil svojega kandidata, kar pomeni, da bi imeli enega poslanca manj," je razglabljal Pirnat, ki je prepričan, da Simčič in stranka DeSUS pri zanikanju, da je kar koli narobe s spričevalom, vztrajata prav zaradi verjetne izgube enega poslanca na nadomestnih volitvah.

Igrati bi moral z odprtimi kartami
"Mislim, da je to zelo verjetno. S tem si žal tudi stranka samo škoduje, mislim, da to ni pametno. Od samega začetka bi bilo bolje, če bi poslanec prišel z odprtimi kartami: 'To sem takrat storil, obžalujem'. Jaz mislim, da vpliva na oceno njegove etične konstitucije, ampak še bolj pa to zdajšnje ravnanje - prikrivanje - vpliva na to, kako lahko volivci ocenjujemo etično konstitucijo poslancev," je sklenil Pirnat.

Tožilka: Spričevalo ponarejeno