Gregor Virant meni, da je odlikovanje Tomaža Ertla pljunek v obraz vrednotam, za katere smo se borili konec 80. let. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Virant meni, da je odlikovanje Tomaža Ertla pljunek v obraz vrednotam, za katere smo se borili konec 80. let. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik ni naredil velike škode razmišljajočim ljudem, je pa naredil veliko škodo demokratičnim vrednotam.

Tone Jerovšek
Novi protesti glede Ertla

Predsednik Zbora za republiko Gregor Virant je dejal, da je ogorčeno tako vodstvo zbora kot člani, zato odločno protestirajo proti odlikovanju Tomaža Ertla. Hkrati predsednika pozivajo, da odlikovanje odvzame, čeprav ne verjame, da bodo pozivi padli na plodna tla.

Dejal je, da želijo slovensko javnost spomniti na to, da je bil Ertl vodja državne tajne službe v času enostrankarskega sistema, torej vodja službe, ki se ji je reklo Udba in zgodovina natančno ve, čemu je služila. "To je bila služba, ki je prisluškovala in vohunila za svojimi državljani, za tistimi državljani, ki so razmišljali s svojo glavo," je dejal in nadaljeval: "To, da je predsednik republike odlikoval osebo, ki je vodila represivni aparat, je po našem mnenju na meji verjetnega v državi. Ocenjujejmo, da je to pljunek v obraz vrednotam, za katere smo se zavzemali konec 80. let."

"Kakšno sporočilo se pušča v politični prostor?"
Medtem pa se je Tone Jerovšek vprašal, kakšno sporočilo s tem slovenski predsednik pušča v politični prostor. Meni namreč, da bi to lahko potrjevalo dejstvo, da so taka dejanja mogoča.

Ne dvomi, da si Ertl zaradi akcije Sever ne zasluži neke nagrade, a opozarja, da bi moral predsednik pretehtati med to akcijo in dejansko Ertlovo vlogo v takratni službi političnega onemogočanja. Povedal je, da je bilo več takih služb v vzhodni Evropi, a da nihče od članov takih služb ni dobil kakšne nagrade. Tudi Janko Kos se je vprašal o primernosti nagrade. Po njegovem mnenju bi morali odlikovati nekoga, ki je naredil samoiniciativno in pogumno dejanje, ne pa nekoga, ki je delal po navodilih.

"Odlikovani za izvedbo akcije Sever"
Zveza veteranov vojne za Slovenijo pa je medtem izrekla polno podporo predsedniku Türku za odlikovanje. Pojasnili so, da so odlikovanci prejeli priznanje za svoje delovanje v času priprav in izvedbe akcije Sever, ki je nesporno omogočila nadaljevanje demokratičnih procesov v Sloveniji.

Hkrati so v zvezi zapisali še, da geslo »Skupaj v vojni, skupaj v miru« še vedno velja, zato zveza odločno nasprotuje izničevanju pomena akcije Sever. "Menimo, da bi na to dejanje, morali biti ponosni vsi državljani Slovenije," so zapisali v sporočilu za javnost.

Naj spomnimo, da je predesenik države Danilo Türk v ponedeljek s srebrnim redom za zasluge odlikoval Tomaža Ertla, vodjo republiškega sekretariata za notranje zadeve v času priprav na preprečitev t. i. mitinga resnice leta 1989. Odlikovanje se je nanašalo tudi na akcijo Sever.

Predsednik ni naredil velike škode razmišljajočim ljudem, je pa naredil veliko škodo demokratičnim vrednotam.

Tone Jerovšek
Novi protesti glede Ertla