Pozsončeva pravi, da je poučevanje nadaljevala tudi kot poslanka, le da je učila drugače in druge stvari. Foto: MMC RTV SLO
Pozsončeva pravi, da je poučevanje nadaljevala tudi kot poslanka, le da je učila drugače in druge stvari. Foto: MMC RTV SLO

Najbolj sem ponosna na to, da sem bila zraven pri ustanovitvi naše nove države.

Maria Pozsonec
Maria Pozsonec in Roberto Battelli
Maria Pozsonec in Roberto Battelli sta predstavljala vsak svojo manjšino. Foto: MMC RTV SLO

Poslanka z verjetno najdaljšim stažem v parlamentu se je rodila 16. janurja 1940 v Dolgi vasi in se po šolanju v Subotici odločila za študij madžarske in slovenske književnosti na Pedagoški akademiji v Mariboru, pozneje pa je ob delu študirala tudi na Filozofski fakulteti v Novem Sadu.

Med letoma 1968 in 1990, ko se je, kot sama pravi, posvetila drugačnemu poučevanju, je poučevala madžarski in slovenski jezik na osnovnih šolah v Dobrovniku in Lendavi ter na srednji šoli v Lendavi. V pogovoru za MMC je dejala, da je tudi v parlamentu ostala učiteljica: "Vzgajala sem narodno zavest, učila sem, a v drugačni obliki. Trudila sem se za razvoj kulture in šolstva - to dvoje mi je bilo od nekdaj na prvem mestu."

Leta 1990 je postala poslanka v Družbenopolitičnem zboru Skupščine Republike Slovenije, od leta 1992 pa v Državnem zboru RS-ja. Na vprašanje, na kateri svoj dosežek v teh 18 letih je najbolj ponosna, pravi: "Najbolj sem ponosna na to, da sem bila zraven pri ustanovitvi naše nove države."

Želi si železnice do Lendave
Pojasnila nam je še, da obžaluje samo to, da ji med poslanskim stažem ni uspelo pripeljati železnice v Lendavo: "To potrebujemo, da ne bi bili tako odrezani od razvitega sveta. Pa tudi tovornjake bi lahko usmerili nanjo, saj avtocesta vsega tega prometa ne zmore. Ampak najpomembneje je pa to, da bi bili z železnico bolj povezani." Sicer pa so ji, pravi, v spominu ostali vsi podvigi, ki jih je v teh 18 letih izpeljala Slovenija: "Vstop v EU, podiranje mej, evro, vse to sem si zapomnila. Najbolj pa sem ponosna in vesela, da smo postavili kulturni center v Lendavi, ki je postalo pravo medkulturno središče."

"Vsi so imeli posluh za manjšine!"
Sicer pa Pozsončeva pravi, da je z vsako vlado, ne glede na to, kdo jo je vodil, dobro sodelovala. "Vsi so imeli posluh za narodno manjšino in z nikomer nisem imela težav."

Pozsončeva, ki je tudi podžupanja Lendave, pravi, da je lokalna politika ne zanima tako zelo kot nacionalna, zato se najverjetneje ne bo podala v boj za županski stolček na naslednjih lokalnih volitvah. "Moje usmeritve so bolj za narodno področje. Sicer pa imamo zelo dobrega župana in smo vsi zelo zadovoljni z njim."

Pozsončeva: Brala sem, ne spala
Na Mario Pozsonec pa so v zadnjih letih leteli tudi očitki, da je med zasedanjem državnega zbora zadremala. Poslanka govorice pozna in o njih pravi takole: "Veste kaj, če človek gleda dol in pod klopjo bere knjigo, je mogoče, da je tako videti. In zaradi tega so me napadali. Nihče pa ni opazil, da si v 18 letih, kolikor sem bila v parlamentu, nisem vzela niti pol ure bolniške!"

T. K.

MMC se bo v naslednjih tednih pogovarjal z bivšimi poslanci iz vseh parlamentarnih strank. Vabljeni k branju.

- Aleš Gulič: Morda sem bil nenavaden

Najbolj sem ponosna na to, da sem bila zraven pri ustanovitvi naše nove države.

Maria Pozsonec