Janković se je zaslišanja pred parlamentarno komisijo izognil z vabilom na posvet, ki naj ga v resnici sploh ne bi bilo. Foto: BoBo
Janković se je zaslišanja pred parlamentarno komisijo izognil z vabilom na posvet, ki naj ga v resnici sploh ne bi bilo. Foto: BoBo
Damjan Janković
Tudi Damjana Jankovića je v zvezi z domnevno spornimi zemljiškimi posli v Ljubljani zaslišala parlamentarna komisija. Foto: MMC RTV SLO/G.Petovar
Jure Janković in davčne oaze

Jure Janković se pred letom dni ni mogel udeležiti zaslišanja parlamentarne komisije o domnevno spornih zemljiških poslih v Ljubljani, ker naj bi se udeležil strokovnega posveta o "zahtevah trga EU-ja na področju zelenjave", so poročale Finance.

Vabilo na posvet so mu napisali v Lučić Grupi v srbskem mestu Sombor. A organizatorji o posvetu naj ne bi vedeli ničesar, v edinem dostojnem hotelu pa ni bilo rezerviranih več sob, kot bi bilo pričakovano v dneh posveta, med rezervacijami pa tudi ni bilo Jankovićeve.

Lastnik Lučić Grupe je Predrag Lučić, ki je tudi solastnik ljubljanske družbe Glinatea. Ta sodi v portfelj ciprske družbe Blue Train Investment, ki naj bila vpletena v domnevno sporne zemljiške posle.

Policija o postopku molči
Slovenska policija in Interpol sicer molčita o postopku proti piscu vabila, a po neuradnih informacijah naj bi srbski Interpol o poslih v Ljubljani že zaslišal vodstvo Lučić Grupe.

"Na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, vam zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo posreovati odgovora. V različnih predkazenskih postopkih, ki jih policija vodi, pridobiva tudi informacije z mednarodnim policijskim sodelovanjem. Več podatkov vam zaradi varovanja teh predkazenskih postopkov ne moremo posredovati," so o tem, na kateri stopnji je preiskava te zadeve pri nas, dejali na policiji.

Janković in Lučić Grupa komentarja očitkov (še) nista podala.

S spremembo namembnosti rastejo cene
Slovenske novice pa poročajo, da so imela podjetja, povezana z družino Janković, najmanj 5,4 milijona evrov zaslužka s 5. julija lani sprejetim občinskim prostorskim načrtom. S spremembo namembnosti zemljišč je namreč 570 hektarjem zemljišč v MOL-u, ki so bila pred tem vredna okoli 20 evrov na kvadratni meter, cena narasla za vsaj petnajstkrat.

Podobno se je tako zgodilo tudi v primeru ciprskega podjetja Disonco Investments. To je podjetje, ki je povezano s sinom ljubljanskega župana Juretom Jankovićem in ima v lasti zemljišča, ki so postala zazidljiva v času županovanja Zorana Jankovića. Disonco Investments ima v lasti tretjino podjetja Tabia, ki ima v Ljubljani dva hektarja zazidljivih zemljišč za stanovanjsko gradnjo.

Zemljišča, vredna 400.000 evrov, bi zdaj prinesla šest milijonov
V strukturi Disonco Investments naj bi bili dve zemljišči. O prvem, ki nosi oznako k. o. 1755 Glince, vložek št. 240, so pred časom poročale Finance. Del teh parcel je bil spremenjen iz travnikov v stanovanjsko gradnjo, del pa je ostal gozd.

V neposredni bližini parcel Electe, ki je v lasti Jankovićevih sinov, pa je še drugo zemljišče Disonco Investmentsa. Gre za zemljišče v katastrski občini 1722 Trnovsko predmestje, vložek 5751. Veliko je 15.000 kvadratnih metrov, na njem pa je s spremembo iz površin za rekreacijo v površine za stanovanjsko gradnjo dovoljeno zgraditi 18.000 kvadratnih metrov površin.

Skupaj gre torej za dva hektarja zemljišč, ki sta bila pred sprejetjem prostorskega načrta vredna 400.000 evrov, po spremembi pa se je njuna vrednost zvišala na šest milijonov.

Lastnik bi s prodajo zemljišča zaslužil 5,4 milijona evrov, a tam bodo lahko zgradili 18.000 kvadratnih metrov stanovanjskih površin, novogradnje pa se v Ljubljani prodajajo po okoli 3.000 evrov na kvadratni meter. To pomeni prihodek 54 milijonov evrov.

Dokument, ki kroži v javnosti in ga je predstavila tudi Televizija Slovenija, dokazuje, da je Jure Janković s svojega osebnega računa nakazal 10.000 evrov podjetju Disonco Investments, enako vsoto tudi družbi na Britanskih Deviških otokih in liechtensteinskemu podjetju Enibio Fundation, 260.000 evrov pa ciprskemu podjetju Blue Train Investments.

Po Juretu Jankoviću z nepremičninskimi posli tudi Damjan
Damijan Janković
je poskušal leta 2008 s pomočjo lastnika podjetja Branton Bruna Filipiča uresničiti prodajo zemljišča Electe na Barju v višini 32 milijonov evrov, je poročal tednik Reporter. Electa je zemljišče kupila za 277.000 evrov od Ljubljanskih mlekarn, 32 milijonov pa bi zaslužila, če bi bil sprejet novi prostorski načrt MOL-a.

A do uresničitve predpogodbe, ki so jo napisali v odvetniški pisarni Čeferin, njena podpisnika pa sta bila Damjan Janković in Filipič v imenu podjetja Branton in neznanega italijanskega kupca, ni prišlo.

Filipiča so takrat namreč ujeli policisti, pri poskusu prevoza 200 ton anhidrida ocetne kisline, ki je namenjena proizvodnji heroina, in od katere si je obetal denar za načrtovani nakuo parcel na Barju. Filipič je zaradi vpletenosti v heroinsko afero na prestajanju triletne zaporne kazni na Dobu, na katero je bil obsojen septembra letos. Že leta 2008 pa se je vedelo, da je Filipič v Beogradu osumljen posedovanja mamil.

Jure Janković in davčne oaze