Znano je, da je sin ljubljanskega župana posloval s ciprskimi in liechtensteinskimi podjetji, vsaj eno izmed njih pa ima v Ljubljani v lasti parcele, ki so postale zazidljive v mandatu Zorana Jankovića. Foto: BoBo
Znano je, da je sin ljubljanskega župana posloval s ciprskimi in liechtensteinskimi podjetji, vsaj eno izmed njih pa ima v Ljubljani v lasti parcele, ki so postale zazidljive v mandatu Zorana Jankovića. Foto: BoBo

Preiskovalna komisija DZ-ja o gradbenih poslih bi morala zaslišati Aleksandra Dragaša, vendar se tega zaslišanja ne bo udeležil, zato je predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS) sejo odpovedala.

Dragaš, ki je bil direktor v nekaterih Jankovićevih podjetjih, je kot razlog za odsotnost navedel nujne in neodložljive službene obveznosti.

Jure Janković je v sredo prišel v DZ, toda ...
Preiskovalna komisija bi sicer morala v sredo ponovno zaslišati lastnika podjetja Electa Holding Jureta Jankovića, sina ljubljanskega župana Zorana Jankovića, vendar se zaradi nesklepčnosti seje to ni zgodilo. Manjkali so namreč Silven Majhenič (SNS), Anton Urh (DeSUS), Borut Sajovic (LDS) in Franci Kek (Zares). Jerajeva je prepričana, da nesklepčnost komisije ni bila naključna, saj po njenem nekdanja koalicija vseskozi onemogoča delo komisije.

Predsednica komisije je v sredo še napovedala, da želi v petek zaslišati tudi Jureta Jankovića, vendar njegovega imena na vabilu za današnjo sejo ni bilo, kar pomeni, da do njegovega ponovnega zaslišanja zaradi razpusta parlamenta 21. oktobra verjetno sploh ne bo prišlo.

Sporne preprodaje zazidljivih zemljišč
Znano je, da je sin ljubljanskega župana posloval s ciprskimi in liechtensteinskimi podjetji, vsaj eno izmed njih pa ima v Ljubljani v lasti parcele, ki so postale zazidljive v mandatu Zorana Jankovića, ki je v torek napovedal, da bo s svojo stranko nastopil na parlamentarnih volitvah.

Sin ljubljanskega župana ni nikoli javno odgovarjal na vprašanja, ali se je ukvarjal s preprodajo zemljišč. Tudi pred preiskovalno komisijo Jerajeve je bil novembra lani z odgovori skop, saj je odgovarjal le: "Odgovor je enak prejšnjemu."

Komisija z novimi dokumenti
Jankoviča je zaradi tega zaslišalo sodišče, kjer naj bi pod prisego zanikal lastništvo, poslovanje ali pogodbeno razmerje s podjetji na Cipru in v Liechtensteinu. Parlamentarna komisija, ki preiskuje poslovanje njegovega očeta Zorana Jankovića, ga je zato kazensko ovadila, saj je, kot je dejala Jerajeva, pred sodiščem "lažno pričal".

Komisija ga je zdaj hotela ponovno zaslišati, ker naj bi pridobila nove dokumente iz Davčne uprave.

Jure Janković fiktivno kupil zemljišče od visokega uradnika?
V četrtek pa je v javnosti zaokrožila informacija, da naj bi Jure Janković fiktivno kupil zemljišče od visokega pravosodnega uradnika. Okrajni sodnik Danilo Svrzikapa z Jesenic naj bi namreč od Jureta Jankovića prejel nakazilo 168.000 evrov za nakup 4.800 kvadratnih metrov velikega zemljišča v Kranjski Gori, je poročal Kanal A.

Čeprav je bilo nakazilo prek zasebnega gostinskega podjetja nakazano že leta 2009, je edini lastnik zemljišča še vedno Svrzikapa.

Lokacija zemljišča naj bi ustrezala tudi projektu nove poslovne cone, s čimer bi cena kvadratnega metera zemljišča močno narasla, kar so na Občini Kranjska Gora zanikali.