Na Gašperšiča letijo številni očitki, od Luke Koper do koncesij. Foto: Radio Koper
Na Gašperšiča letijo številni očitki, od Luke Koper do koncesij. Foto: Radio Koper

čaka vladajočo koalicijo nov preizkus: interpelacija zoper infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča. Podpora ni samoumevna v nobeni od koalicijskih strank.

Neodgovorno ravnanje pri gradnji drugega tira, pritisk na nadzornike Luke Koper, načrti s koncesijami za državno infrastrukturo - to so glavni očitki predlagateljev interpelacije, Združene levice in nepovezanih poslancev - slišati pa jih je tudi iz koalicije. V nobeni od vladajočih strank tako za zdaj ni enotne podpore.

V SD-ju ta teden najprej pričakujejo odgovore na več vprašanj, ne le glede drugega tira, pravi Matjaž Han: "Potem glede drugih naložb, ki so potrebne v Sloveniji, predvsem v cestno infrastrukturo. In če bomo potem dobili zadovoljive odgovore na ta naša ključna vprašanja, potem bomo lahko zavrnili to interpelacijo."

Z Gašperšičem so nezadovoljni tudi SMC-jevi primorski poslanci, vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer pa za zdaj pravi le, da se morajo seznaniti še z obrazložitvijo ministra in stališčem premierja. Od poslancev pričakuje, da se bodo poenotili: "Vsekakor je to ena od temeljnih zavez in eden od načinov našega dosedanjega delovanja. Osebno pričakujem, da bomo tudi v prihodnje, v drugi polovici mandata, delovali na ta način."

Cerar sklical vrh koalicije
Predsednik vlade je za torek že sklical vrh koalicije, na katerem bodo poleg proračunskih zadev, zakonodaji in razvojnih vprašanjih, koalicijski partnerji razpravljali tudi o interpelaciji. Minister Gašperšič še uživa načelno podporo premiera, a Cerar priznava, da je trenuten politični proces nepredvidljiv.

Minister ne vidi težav s sodelovanjem
Podpora ni zagotovljena niti v DeSUS-u, v katerem minister, če bo vztrajal pri sedanjem načinu gradnje drugega tira, sploh pa pri vrednosti projekta, menda le stežka računa na podporo vseh poslancev. In kako si delo v tako razpoloženi koaliciji, tudi če interpelacijo prestane, predstavlja minister?

"O vsakem projektu, o vsaki dejavnosti posebej, se znova pogovarjamo, tako da če morda kdo v tem konkretnem primeru misli, da kaj ni bilo narejeno tako, da bi me podprl, sem pa prepričan, da bomo lahko v kakšnih drugih dejavnostih lahko našli skupen jezik. Tu zaradi tega ne vidim nekih večjih težav," je pojasnil Gašperšič.

Razloga za odstop trenutno ne vidi, saj ima, kot pravi, še ogromno dela.