Andrej Ferlinc je dejal, da je finska obtožnica dokaz, da delo slovenskega tožilstva ni bilo politično motivirano. Foto: BoBo
Andrej Ferlinc je dejal, da je finska obtožnica dokaz, da delo slovenskega tožilstva ni bilo politično motivirano. Foto: BoBo
Odmeva razkritje podrobnosti iz obtožnice

Finska obtožnica šest nekdanjih vodilnih podjetja Patria dolži dajanja podkupnin v treh državah, Sloveniji, Avstriji in na Finskem, ter poslovnega vohunjenja.

Kot je za Televizijo Slovenija poročala Nataša Markovič, je slovensko tožilstvo poudarilo, da se samo v Sloveniji špekulira, da gre za politično motiviran proces. "Tožilstvo na Finskem je izhajalo iz istih dokazov kakor v Sloveniji in se je tudi odločilo enako kakor v Sloveniji, tako da pri nas ni bilo nobenih političnih motivov za kakršno koli delovanje tožilstva," je dejal vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc.

Vsi obtoženi v Sloveniji molčijo, spregovoril je samo Walter Wolf, ki je v Kanadi in se zaradi bolezni ne udeležuje sojenja v Sloveniji. Za njim je razpisana mednarodna tiralica. Finska obtožnica sicer pravi, da je bila Wolfova naloga, da skupaj s slikarjem Juretom Cekuto stopi v stik s slovenskim obrambnim ministrstvom, Janezom Janšo in Jožetom Zagožnom, in tako skuša vplivati na odločanje o nakupu vozil.

Wolf: To so neumnosti
Wolf naj bi moral Zagožnu izročiti provizijo za svetovanje. Wolf je danes dejal: "To so take neumnosti, veste. Meni gospod Riedl ni čisto nič izplačal. Jaz delam tudi druge stvari z Riedlom," je dejal. "Mi zdaj poskušamo prodajati lokomotive na Tajsko," je pojasnil Wolf. Zagožnu ni ničesar plačal, Janeza Janše pa ni poznal, je še zagotovil.

Franci Matoz, odvetnik Janeza Janše, se je na finsko obtožnico tako odzval: "O podobnosti je težko govoriti. Jaz lahko povem samo to, da gospod Janez Janša ne v tej zgodbi ne v slovenski zgodbi pri patrijah nima nič."

Tudi odvetnik Antona Krkoviča Jože Hribernik je dejal, da gre "evidentno za izigravanje Riedla". Ime njegove stranke naj bi bilo izrabljeno, je zatrdil.

Slovenske obtožence bodo na Finskem predvidoma zaslišali jeseni prek videokonference z ljubljanskim okrožnim sodiščem.

Odmeva razkritje podrobnosti iz obtožnice