Skoraj 300 milijonov evrov vreden posel je zaradi sumov korupcije padel v vodo. Foto: BoBo
Skoraj 300 milijonov evrov vreden posel je zaradi sumov korupcije padel v vodo. Foto: BoBo
Finski tožilec vložil obtožnico v primeru Patria

Finsko tožilstvo bo zahtevalo tudi zaslišanje vseh obtoženih v obeh slovenskih sodnih procesih v zadevi Patria. Glavna zaslišanja se bodo na Finskem začela 20. avgusta.

Heikki Hilkonen, Jarmo Puputti, Tuomas Korpi, Jorma Wiitakorpi, Kai Nurmo, Reijo Niittynen – to so imena šestih obtožencev v finskem primeru Patria, ki so, kot sledi iz obtožnice državnega tožilca Jukke Rappeja, vplivali na slovenske politike, javne uslužbence, častnike slovenske vojske.

Zapletena razmerja in delovanje finski preiskovalci opisujejo takole: iz obtožnice izhaja, da sta bila Walter Wolf in Jure Cekuta zastopnika v Avstriji obsojenega Wolfganga Riedla. Njuna naloga - stopiti v stik s slovenskim obrambnim ministrstvom, Janezom Janšo in Jožetom Zagožnom z namenom vplivanja na odločanje o nabavi vozil.
Dalje - februarja 2005 naj bi predstavnik Patrie za Slovenijo Rejo Niittynen in Riedel prek Wolfa in Zagožna predala Janši dokument o nabavi oklepnikov za Slovenijo. Dne 19. 5. istega leta je Riedel pritisnil na Zagožna, naj pridobi informacije o tem, koga bo vlada priporočila za Patrijinega lokalnega partnerja.
Patria tudi na finskih naslovnicah
Finski preiskovalci so tudi potrdili, da naj bi Zagožen in Krkovič na sestanku septembra 2005 zahtevala od Patrie, da za partnerja v Sloveniji imenuje Rotis. In kako naj bi se dajale podkupnine?

Iz obtožnice izhaja, da se je Patria dogovorila z Riedlom za provizijo za svetovanje, vključno z nadaljnjo distribucijo denarnih sredstev slovenskim javnim uslužbencem in njihovim ožjim vplivnim krogom.
Riedel je moral delež izplačati Walterju Wolfu, ta pa je imel nalogo vplivati na Janeza Janšo, Jožeta Zagožna in Antona Krkoviča. Walter Wolf je moral izročiti provizijo za svetovanje Jožetu Zagožnu, zato da jo ta vsaj delno posreduje stranki SDS. Patria se je dogovorila tudi s Črnkovičem, da mora Rotis petodstotni delež v dobičku razdeliti Zagožnu, stranki SDS, Krkoviču in samemu Črnkoviču.
O obtožnici in sojenju so se razpisali tudi finski mediji. "Patria podkupila in vohunila!", "Tožilec zahteva zapor za upravo Patrie!" so nekateri naslovi. Kot je zapisal tožilec, bodo jeseni zaslišani tudi vsi slovenski akterji iz obtožnice.
Nataša Markovič, TV Dnevnik

Finski tožilec vložil obtožnico v primeru Patria