Fotografija je iz akcije Očistimo Slovenijo, ki je potekala leta 2012. Foto: BoBo
Fotografija je iz akcije Očistimo Slovenijo, ki je potekala leta 2012. Foto: BoBo


Na Ptuju čistilno akcijo organizira občina skupaj z več četrtnimi skupnostmi. Kot so sporočili z občine, se bodo prostovoljci, ki bodo sodelovali v čistilni akciji, zbrali na organiziranih zbirnih mestih, za vse bodo zagotovljene zaščitne rokavice in vreče za smeti ter malica. Organizatorji bodo nato poskrbeli tudi za odvoz odpadkov z zbirnih mest.

Čiščenje v Kranju
V Kranju akcijo Očistimo Kranj 2016 - Kran' ni več usran organizira Zveza tabornikov občine Kranj v sodelovanju z občino, Komunalo Kranj in Gorenjsko banko Kranj, udeleženci pa se bodo zbrali na Glavnem trgu, kjer bo tudi spremljevalni program z delavnicami in različnimi predstavitvami, so sporočili iz kranjske občine.

Letošnja glavna območja čiščenja v kranjski občini bodo obrežje reke Save od Savskega otoka do Struževega, kanjon Kokre, krajevne skupnosti mestne občine ter okolice prijavljenih šol in vrtcev, kjer so čistiti začeli že v petek.

Čiščenje v Celju
Tudi v Celju in okolici ta konec tedna poteka pomladanska akcija čiščenja okolja. Potem ko je bil petek namenjen čiščenju okolja v okolici osnovnih in srednjih šol ter vrtcev, v kateri je sodelovalo okoli 3.300 otrok, bo danes akcija čiščenja okolja potekala v krajevnih skupnostih in mestnih četrtih, na Savinjskem nabrežju in v okolici Šmartinskega jezera.

Udeleženci akcije bodo čistili zelenice, pešpoti, javne površine, površine ob lokalnih cestah in javnih poteh po naseljih, gozdove in okolico Šmartinskega jezera ter nabrežje reke Savinje. Na občini predvidevajo, da se bo danes čistilne akcije udeležilo približno 500 prostovoljcev.

Na celjski občini ob tem dodajajo, da je udeležba v čistilni akciji prostovoljna in na lastno odgovornost. Ker pa lahko udeleženci pri tem naletijo tudi na nevarne odpadke, dajejo več priporočil. Med drugim naj se udeleženci primerno obujejo in oblečejo ter roke zaščitijo z rokavicami. Če naletijo na ostre predmete, naj z njimi ravnajo pazljivo, da preprečijo morebitne ureznine.

Če naletijo na nevarne odpadke, kot so posode s kemikalijami, posode ali steklenice z neznano vsebino ali kakršne koli druge odpadke, ki bi lahko bili nevarni, naj jih sami ne odstranjujejo, ampak o najdbi obvestijo osebo, ki usmerja prostovoljce. Azbestnih odpadkov naj ne pobirajo.

Na celjski občini poudarjajo še, da čistilna akcija ni namenjena zbiranju kosovnih odpadkov iz gospodinjstev. Te lahko občani brezplačno oddajo vse leto v zbirni center Centra za ravnanje z odpadki v Bukovžlaku, enkrat letno pa lahko pri podjetju Simbio naročijo tudi brezplačen odvoz kosovnih odpadkov.