Jaka Kranjc je prepričan, da tisti, ki se akcije niso udeležili, ker nočejo čistiti za drugimi, le iščejo izgovore. Foto: MMC RTV SLO
Jaka Kranjc je prepričan, da tisti, ki se akcije niso udeležili, ker nočejo čistiti za drugimi, le iščejo izgovore. Foto: MMC RTV SLO
Komunalni delavci bodo odpadke odvažali še nekaj dni

Delo v okviru akcije še ni končano.

Še vedno namreč poteka odvoz zbranih odpadkov na deponije in v zbirne centre, zato tudi količina zbranih odpadkov še ni točno znana. Kot je v klepetalnici razložil Jaka Kranjc, namestnik vodje skupine za popis črnih odlagališč, so po do zdaj znanih podatkih v soboto (ponekod so čistili tudi danes) zbrali več kot 70.000 kubičnih metrov odpadkov, a številka še ni dokončna.

Le ena poškodba: ugriz mravlje
Natančne podatke bodo javnosti posredovali v enem tednu, ko bodo dobili vse podatke, je še razložil Kranjc. Ta je odgovarjal tudi na vprašanja o težavah, ki so pri tako veliki akciji neizogibne - zmanjkalo je vrečk, težave so bile z odvozom ipd. Kranjc pravi, da so vse reševali sproti: "Kjer je zmanjkalo vrečk, so večinoma prostovoljci šli kupit dodatne, glede odvoza je potekala koordinacija na lokalnem nivoju ... težav je bilo v bistvu presenetljivo malo. Od prijavljenih poškodb je edino tale: našo PR-ovko je ugriznila mravlja (smeh)."

Celoten klepet z Jako Kranjcem, v katerem boste izvedeli, kakšnih odpadkov je bilo največ in kaj je bila najbolj nenavadna stvar, ki so jo našli, si lahko preberete tukaj.

In kaj organizatorji akcije Ekologi brez meja načrtujejo zdaj? "Če bo kaj iz Let's Do it World 2012 (akcija na svetovnem nivoju, op. a.), bo Slovenija zagotovo zraven! Zdaj bi bila stvar dosti lažja, saj imamo postavljeno potrebno infrastrukturo in ogromno ljudi, ki bi stvar ponovili," razlaga Kranjc in na vprašanje, ali se bo akcija morda ponovila že jeseni, odgovarja: "Če kdo prevzame vso organizacijo. Mi rabimo dopust."

Oglejte si, kako je potekala sobotna akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Ste sodelovali tudi vi? Naložite fotografije na Moj splet.

Sicer pa Jaka Kranjc meni, da bi se tudi kdo drug lahko loti takšne akcije: "Ni treba delati vseslovenske akcije - če organiziraš lokalno, bo tudi dobro delo."

Komunalni delavci bodo odpadke odvažali še nekaj dni