"Mislim, da je Vizjak danes zadeve dobro pojasnil. Če bo odstopil, bo to tudi povedal," je o v sredo razkritem posnetku v oddaji Tarča dejal Vizjakov strankarski kolega in notranji minister Aleš Hojs. Dotaknil se je tudi sporne izjave o sodnikih in dejal, da je bila "izjava res nekoliko robata".

Na vprašanje, kdo mu je posredoval posnetek (Hojs je že ob prvi objavi delčkov pogovora dejal, da je bil o obstoju tega posnetka obveščen že pred časom), pa je odgovoril: "Znova manipulacija. Sam tega posnetka nisem videl. Jasno sem povedal, da sem bil obveščen, da sledi 'nov dan X', torej nova Patria, če temu tako rečem, o Vizjaku. Posnetka pa nisem ne videl ne slišal. Bil sem pa informiran o tem, da se bo to zgodilo," je dejal, pri čemer pa ni želel razkriti, od kod je to izvedel.

Pet opozicijskih poslanskih skupin je pred dnevi že vložilo interpelacijo okoljskega ministra Vizjaka, ki mu očitajo, da razume svojo funkcijo kot varuh parcialnih interesov. Foto: BoBo
Pet opozicijskih poslanskih skupin je pred dnevi že vložilo interpelacijo okoljskega ministra Vizjaka, ki mu očitajo, da razume svojo funkcijo kot varuh parcialnih interesov. Foto: BoBo
Sorodna novica Vizjak o ozadju pogovora s Petanom: Posnetek je pristen. Petan: Laž ima vedno kratke noge.

Počivalšek v Tarči: Ta zadeva s Petanom ni moj problem.

V koalicijski stranki SMC se bodo po besedah predsednika in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška najprej pogovorili znotraj svoje stranke. "Do takrat pa zadeve ne komentiram," je dejal dopoldne. Zvečer v oddaji Tarča pa dodal: "Vsaka stranka je odgovorna za svoja dejanja. Ta zadeva s Petanom ni moj problem. Vemo, da je to spor med Petanom in gospodom Odlazkom. Sem pa ponosen, da sem v obdobju 1999–2014 vodil Terme Olimia in da sem se od leta 2004 do 2014 boril in obranil 'firmo' krempljev voluharjev z leve in z desne."

Počivalšek je v času pogovora med Vizjakom in Petanom vodil in tudi prevzemal Terme Olimia. Prav pomoč pri nakupu družbe Terme Olimia je Vizjak v pogovoru obljubljal Petanu. Privatizacija Term Olimia je potekala v zadnjem letu prve vlade Janeza Janše in je bila eden najbolj vročih prodajnih postopkov. Kapitalska družba, Slovenska odškodninska družba in Slovenske železnice, vse v lasti države, so prodajale okoli polovico delnic Term Olimia. Po poročanju portala Necenzurirano so bili v najožjem izboru za prevzem podjetje Finander, za katerim je stal Petan oz. Terme Čatež, in konzorcij, v katerem so bili združeni menedžement Term Olimia s Počivalškom na čelu, občina Podčetrtek in cerkveni finančni holding Zvon Ena, ki bi financiral nakup.

Sorodna novica Na tožilstvu in policiji zaradi posnetka pogovora med Vizjakom in Petanom sprožili postopke

"Pomagam ti pripojiti zraven Olimje ... Ne moreš imeti garancije, če boš manj ponudil kot oni. Lahko pa ti rečem, da bomo – kar se države tiče – bolj dobrohotno gledali na to kot pa na ono ... ker imamo tudi za to razloge. (...) Cerkvi to ni core biznis in to štrli ven ter ima problem opravičevati to. Saj veš, da imamo tudi v železnicah neko besedo, prej kot pa Cerkev, tako da ..." je o tem slišati govoriti Vizjaka v posnetku pogovora, objavljenega na POP TV.

NSi bo odločitev sprejel do interpelacije Vizjaka

"Odločitev o tem, ali minister Vizjak še uživa naše zaupanje, bomo sprejeli do obravnave interpelacije o njegovem delu," pa odgovarjajo v koalicijski stranki NSi. O novih dejstvih in posnetku pogovora med Vizjakom in gospodarstvenikom Petanom bodo govorili v prihodnjih dneh, ko se bo predsednik stranke Matej Tonin vrnil iz tujine.

Pred tedni, ko je bil objavljen prvi krajši posnetek pogovora, ki ga je Vizjak označil za lepljenko, so v NSi-ju vztrajali pri stališču, da bi moral minister odstopiti s položaja, če bodo nadaljnje preiskave pokazale, da je bil posnetek pogovora pristen. Da je zdaj objavljen daljši pogovor pristen, je danes na tiskovni konferenci potrdil tudi sam Vizjak.

Vizjak ne bo odstopil

Ogorčenje zaradi Vizjakovih izjav, da bodo "kateremu sodniku 'jajca' strli"

Ker je v tem posnetku slišati tudi Vizjakove besede, da bodo "našli kakšnega sodnika, ki ga bomo stisnili za jajca" in da se Petanu zato ne splača hoditi na sodišče, v NSi-ju te izjave ocenjujejo kot neprimerne in nesprejemljive.

Nanje so se odzvali tudi v Slovenskem sodniškem društvu, kjer so "začudeni in osupli". Kot je v odzivu za STA zapisala predsednica sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević, Vizjakove izjave "med drugim izražajo tudi precejšnje nepoznavanje delovanja sodnega sistema ter podcenjevanje neodvisnosti in avtonomnosti slovenskih sodnikov". "Kakršne koli grožnje sodnikom so v demokratični družbi povsem nedopustne in skrajno skrb vzbujajoče. Uporabljen besednjak je nezaslišan in govori sam zase," menijo v društvu.

Vizjak se je na tiskovni konferenci za to izjavo posebej opravičil in se od nje distanciral.

Podbevšek: Že pred 15 leti je bilo to ne samo neetično, ampak tudi nezakonito

Do Vizjakovih navedb, da je bilo dogovarjanje skladno s takratnimi pravili in zakoni, je bil kritičen predsednik Združenja nadzornikov Slovenije Gorazd Podbevšek. "Že pred 15 leti je bilo to ne samo neetično, ampak tudi nezakonito. Že takrat smo imeli zakon o gospodarskih družbah, ki mora biti sistemsko kršen, da se lahko nekdo tako dogovarja, in zakon o prevzemih, ki prepoveduje usklajevanje strank, preden dajo skupno prevzemno ponudbo," je za POP TV, pozneje pa tudi za Odmeve dejal Podbevšek. Dogovarjanje nekega ministra v imenu gospodarske družbe same in njenih delničarjev predstavlja tudi velika korupcijska tveganja, je še dodal.

Sorodna novica Vizjak NSi-ju pojasnjeval okoliščine posnetka: Pred 14 leti veljala drugačna zakonodaja

DeSUS bo počakal na interpelacijo, SNS-a "zadeva ne zanima"

V poslanski skupini DeSUS-a menijo, da bo interpelacija Vizjaka "dobra priložnost za razjasnitev vseh okoliščin pogovora". Kot so sporočili, se bodo o objavljenih posnetkih pogovorili tudi na seji poslanske skupine.

Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič Plemeniti pa je dejal, da ne ve, kdo in s kakšnim razlogom je vsa leta hranil posnetke, ki so bili po njegovem mnenju posneti v neskladju z zakonodajo. Kot je še dodal, stranke SNS omenjena "zadeva ne zanima". Prav tako Jelinčič ni prepričan, da gre pri Vizjakovi izjavi glede sodstva za nakazane pritiske na sodstvo. Že obstoj posnetkov pa kaže na to, da so bili ti posneti v neskladju z obstoječo zakonodajo, meni.

LMŠ: To je delovanje SDS-a, ki vsa ta leta ostaja enako

V opozicijski stranki LMŠ so prepričani, da so dokazi jasni in posnetek avtentičen, kar pomeni, da minister ni govoril resnice. "Gre za gospodarski kriminal in koruptivne povezave Vizjak – Petan iz mandata prve Janševe vlade, ki na škodo vseh nas delujejo tudi v tem mandatu," zatrjujejo. Prav tako so prepričani, da je tedanji in zdajšnji predsednik vlade za to vedel. "To je delovanje SDS-a, ki vsa ta leta ostaja enako – škodljivo in celo nevarno," so zapisali in dodali: "NSi in SMC pa vse to še naprej nemo spremljata ali iščeta izgovore, neprepričljive razloge, zakaj še naprej ostajata v tej skorumpirani vladi in še naprej držita vrečo. Za vse to sta soodgovorna."

Zato vztrajajo, da so predčasne volitve edina rešitev. "Minister Vizjak je povedal, da je lepljenka avtentična. Koalicijski partnerji pa še kar čakajo pojasnila. Vsi morajo oditi, ne samo Vizjak," je na Twitterju zapisal predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec.

Pričakujejo tudi, da se bosta na dogajanje po uradni dolžnosti nemudoma odzvala tožilstvo in policija.

Komentar Tanje Gobec o Vizjaku

V SD-ju pričakujejo Vizjakov odhod iz vlade

"Če ne bo prišlo do odstopa ministra Vizjaka oziroma če ga ne bo odstavil predsednik vlade, lahko rečemo, da Slovenija deluje po mafijskem principu," pa se je na dogajanje odzval poslanec opozicijskega SD-ja Matjaž Nemec. Glede na razkritja je namreč slovenska javnost danes pričakovala odstop ministra Vizjaka, je poudaril.

Sam zdaj čaka tudi reakcijo prvaka NSi-ja Mateja Tonina, da preseka ta gordijski vozel in ustvari razmere, da se v Sloveniji izpeljejo izredne volitve na najkrajši način. "Tukaj gre za kredibilnost ne samo zdajšnje vlade in Janeza Janše, gre za kredibilnost vseh nas, državljank in državljanov, Slovenk in Slovencev, ter seveda naše države in domovine. Zadeve so resne in zaradi tega je treba storiti pogumne korake."

Nemec sicer pričakuje, da bodo organi pregona opravili svoje delo, saj je iz posnetkov razvidno, "da gre za resne sume storitve kaznivega dejanja in še napeljevanje k temu". Takšnemu načinu delovanja se je treba resno zoperstaviti, je dodal.

Levica za takojšen odstop celotne vlade

Tudi poslanka Levice Nataša Sukić se je zavzela za takojšen odstop celotne vlade pod vodstvom premierja Janeza Janše. Vizjakova izjava glede pritiskov na sodnike po besedah Sukićeve kaže, kako deluje zdajšnja vlada: "S silo si podreja sodstvo, policijo, medije, zato pravzaprav mora odstopiti ta trenutek celotna vlada, ne samo minister Vizjak."

Dejala je še, da bi moral minister Vizjak nemudoma odstopiti že pred 14 dnevi, ko so bili objavljeni prvi posnetki pogovorov s Petanom. "Ampak očitno ima zelo hudo zaščito. Zakaj? Ker se tej vladi očitno zdi plačevanje davkov "glupo". To so navsezadnje dokazali s pravkaršnjim davčnim odpustkom najbogatejšim, kar pomeni 800 milijonov globoko zvrtano luknjo v državni proračunu na letni ravni, potem pa se čudimo da ni denarja za javno šolstvo, javno zdravstvo, za lokalne skupnosti, občine in tako naprej."

SAB: Čas, da SDS začne prevzemati tudi politično odgovornost

Da gre za gospodarski kriminal SDS-a, so prepričani tudi v stranki SAB, zato menijo, da je čas, da ta stranka začne prevzemati odgovornost. "To izhaja iz obdobja 2004 do 2008, ko je SDS skopal milijardno bančno luknjo v naših bankah. Na žalost nihče od njih za to ni prevzel odgovornosti in menim, da je čas, da v stranki SDS začnejo prevzemati tudi politično odgovornost," je dejala predsednica stranke Alenka Bratušek.

Kritična je tudi do Vizjakovih izjav o pritiskih na sodstvo. "Trideset let poslušamo, kako pravosodje obvladuje leva politična opcija, včeraj pa smo lahko slišali, kako si oni predstavljajo delovanje neodvisnega sodstva. Ni to samo Vizjak, to je način dela in delovanje stranke SDS," je še dodala. Po njenih besedah v normalni demokratični državi, kar bi Slovenija morala biti, Vizjak sploh ne bi postal minister in ta vlada ne bi bila več odgovorna za vodenje države.

Sluga: Posameznik se lahko le distancira od izjav nekoga drugega

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev (NeP) Janja Sluga pa je prepričana, da pogovor "zelo očitno kaže na način dela SDS-a". Sluga je opozorila tudi na to, da se je Vizjak danes distanciral od svojih izjav glede pritiskov na sodnika, kar da je unikum. Kot je opozorila, se lahko posameznik distancira od izjav nekoga drugega, če pa se distancira od lastnih, je enako, kot "če bi prevozil rdečo luč na semaforju, potem pa bi se od tega distanciral".

Minister Vizjak po mnenju Sluge ne bo odstopil, saj da predsednik vlade Janez Janša ne "zna pojasniti bistveno večjih stvari, pa mu na pamet ne pade, da bi odstopil".

Komentatorja Primož Cirman in Peter Gregorčič v Odmevih o Vizjakovem neodstopu