Nekateri člani stranke naj bi bili nezadovoljni z delom predsednika stranke Zdravka Počivalška. Foto: BoBo/Borut Živulović
Nekateri člani stranke naj bi bili nezadovoljni z delom predsednika stranke Zdravka Počivalška. Foto: BoBo/Borut Živulović

Vodja poslanske skupine Janja Sluga in podpredsednik Igor Zorčič po seji nista dajala izjav.

Počivalšek je dejal, da so "imeli dolgo, odkrito, temeljito razpravo", da so iskali rešitve, prepričan je, da so dokazali, da se znajo poenotiti v ključnih zadevah. Dejal je, da so na seji sprejeli dva sklepa, in sicer, da nadaljujejo konstruktivno delo v vladi, s ciljem realizirati koalicijsko pogodbo, in da Počivalšek kot predsednik stranke stranko prenovi, da jo prenovljeno popeljejo na naslednje volitve.

Glede prenove stranke je navedel, da bodo poskušali okrepiti članstvo v vseh 52 odborih, da bodo nadaljevali razpravo o tem, kako se lotiti realizacije programa stranke, pa tudi o tem, kako bodo "začeli nagovarjati liberalno volilno telo, na način, da bo dal rezultate".

"Mi smo se pogovarjali in poenotili, verjamem, da bo SMC kos izzivom v vladi in na volitvah, ki bodo temu sledile," je navedel Počivalšek in dodal, da bo naredil vse, da ostanejo enotni.

Ob Počivalšku ni bilo Zorčiča in Sluge

Ob njem so v času izjave stali nekateri vidni člani stranke, ni pa bilo podpredsednika stranke in predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča ter vodje poslancev Janje Sluga. Oba sta namreč pred tem prizorišče zapustila, izjav pa nista dajala.

Počivalšek verjame, da so enotni, dogajanja na seji in kritik pa podrobneje ni želel komentirati. Glede dela v vladi je ponovil, da bodo stremeli k realizaciji koalicijske pogodbe. O kritikah, da SMC ne ukrepa v primeru neimenovanja tožilcev in financiranja STA-ja pa je med drugim dejal, da je SMC bil že do zdaj aktiven, da so "pripeljali zgodbo do sem", in da bodo "naredili vse, da bodo te probleme rešili na način, da bo zadeva sprejemljiva vsem".


Po napetostih v DeSUS-u, napeto tudi v SMC-ju

Poleg burnega dogajanja v DeSUS-u, ki ga je zaznamoval že drugi sloves Karla Erjavca s položaja predsednika stranke, je namreč napeto tudi ozračje v SMC-ju. Prvak SMC-ja Zdravko Počivalšek je pred sejo medijem povedal, da pričakuje odprt pogovor in rešitev, kot vedno.

Na vprašanje, ali bo pri članih sveta na glasovanju preveril zaupanje, ni odgovoril. Drugi vidni člani so na sejo prišli z različnimi pričakovanji. Predsednik DZ-ja in podpredsednik SMC-ja Igor Zorčič je dejal, da pričakuje, da se bodo pogovorili o pomembnih zadevah. Upa, da bodo na koncu s seje sveta odšli enotni. Na vprašanje, ali je v igri volilni kongres stranke, ni odgovoril.

Vodja poslanske skupine SMC-ja Janja Sluga je napovedala le, da bo izjavo dala po seji sveta, a po seji ni stopila pred mikrofone. Poslanec Branislav Rajič je ob prihodu dejal, da pričakuje dober pogovor in poenotenje. "Pustimo se presenetiti," pa je na vprašanje pričakovanj odgovoril poslanec Gregor Perič.

Minister za javno upravo iz vrst SMC-ja Boštjan Koritnik je povedal le, da pričakuje razpravo, ministrica za izobraževanje Simona Kustec pa je na vprašanje, ali pričakuje obračun v stranki, odgovorila, da nikakor. Tudi ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič meni, da bodo s seje odšli enotni.

Razprava o položaju Počivalška

Razprava o položaju Počivalška v vrhu stranke naj bi bila posledica nezadovoljstva nekaterih lokalnih odborov stranke z vlogo SMC-ja v trenutni koaliciji pod vodstvom predsednika SDS-a Janeza Janše, kritike pa naj bi letele tudi na predsednika stranke. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi si Počivalškove zamenjave želel tudi Zorčič. Kot je poročal Radio Slovenija, pa z delovanjem v koaliciji poleg Zorčiča nista zadovoljna tudi vodja poslancev SMC-ja Janja Sluga, ki naj bi jo Počivalšek že nekaj časa želel spraviti z mesta vodje poslanske skupine, in poslanec Branislav Rajić.

Sorodna novica Neuradno naj bi svet SMC-ja razpravljal tudi o položaju Zdravka Počivalška

Počivalšek je v sredo na opozicijo in "vse preostale sopotnike" naslovil odprto pismo, v katerem je opozoril na "razdiralno politiko, ki se kaže v izražanju odkritega sovraštva in takšne degradacije demokracije, ki nas vodi v pogubo". Zaradi takšne politike ljudje trpijo in nas prehitevajo tisti, ki so nas nekoč videli kot vzor, je opomnil in pozval h gradnji zavezništev in pogovorom o prihodnosti.

A je Zorčič na Twitterju kot odziv zapisal, da se bodo morali "s 'sopotniki' najprej pogovoriti o odpravi političnega vpletanja v tožilstvo in izvrševanju zakona, ki ga je glede financiranja Slovenske tiskovne agencije nedavno sprejel DZ in se ga še vedno ignorira". Ni pa Zorčič komentiral navedb o njegovi morebitni želji po menjavi na vrhu SMC-ja. Razprava na seji sveta gre sicer lahko v več smeri, mogočih je več scenarijev, med njimi tudi odločitev za sklic volilnega kongresa. Lahko pa bi se zgodilo, da bi Počivalšek z glasovanjem preveril zaupanje sveta stranke in po tej poti morda strnil vrste okoli sebe.

Po poročanju Radia Slovenija pa je nezadovoljstvo na terenu prisotno tudi v stranki Socialnih demokratov, vrstijo se očitki, da je ekipa Tanje Fajon stranko potegnila v vnaprej izgubljeno merjenje moči z Levico, ki je tudi za del volivcev SD-ja preveč radikalna. Klavzura konec tedna bi tako morala prinesti več od običajnih besed o konstruktivnem pogovoru in od ugotovitve o enotnosti.

Trenja v SMC-ju