"Obžalujem, da so mojo površnost izkoristili tisti, ki so se hoteli s tem okoristiti. Očitno sem s tem, ko nisem podlegel pritiskom in sem se postavil za gorenjske kmete, postal za nekatere zelo moteč," je dejal Podgoršek. Foto: Facebook/NSi

Predsednik vlade Janez Janša se uradno še ni seznanil z odstopom člana njegove ministrske ekipe. "Predsednik vlade in predsednik SDS-a Janez Janša je na terenu in odstopne izjave še ni prejel," so na temo odstopa kmetijskega ministra Jožeta Podgorška sporočili iz SDS-a

So pa na Policijski upravi Ljubljana potrdili, da so v zadevi domnevnega izsiljevanja podjetja KŽK kmetijstvo prejeli prijavo in zbirajo obvestila glede morebitnih sumov kaznivih dejanj. Zaradi interesa preiskave več podatkov o tem ne želijo podati.

Na portalu Necenzurirano so pred dnevi razkrili, da je kmetijski minister Jože Podgoršek, ki na teh volitvah kandidira na listi NSi-ja, januarja letos s soprogo dopustoval v hotelu Bohinj, pri čemer ob odhodu ni poravnal računa za 800 evrov.

Odstopil kmetijski minister

V torek so mediji poročali, da je ministrov račun poravnala kmetijska družba KŽK, s katero je kmetijsko ministrstvo že več kot dve leti v sodnem sporu zaradi najetih kmetijskih zemljišč v lasti države. KŽK je bila do nedavnega v lasti kriptomilijonarja Damiana Merlaka, ki je tudi lastnik hotela Bohinj.

"Očitno obstajata dva različna računa na dve različni imeni za isto opravljeno storitev. S soprogo sva bivala za aranžma 800 evrov, ki sva ga poravnala sama, za kar sva prejela tudi račun. Račun je bil izdan na podlagi prejete ponudbe hotela, ki je bil na moje ime in poslan na moj zasebni e-naslov. Račun, ki ste ga v teh dneh dobili mediji, je izstavljen na drugo ime in v znesku 580 evrov in s tem računom sam nimam nič," je danes v izjavi, ki so jo predvajali na NSi-jevi Facebookovi strani, zatrdil Podgoršek.

Prepričan je, da gre za vnaprej zrežiran proces zoper njega in njegovo družino: "Očitno se nekateri zelo trudijo z izdajanjem in popravljanjem množice računov, da bi me očrnili." Poskus izsiljevanja je prijavil kriminalistični policiji, ki ji je predal vso dokumentacijo, tudi omenjene račune. Več informacij zaradi teka preiskave ni podal.

Kot poroča Radio Slovenija, v podjetju KŽK navedbe o izsiljevanju zanikajo. Kot so zapisali v odzivu, hranijo tudi korespondenco o izrecni želji Jožeta Podgorška, da mu bivanje v hotelu Bohinj uredijo "po ovinkih".

Tonin: Podgoršek s tem kaže politično kulturo, ki jo NSi želi gojiti

Je pa predsednik NSI-ja Matej Tonin v izjavi za javnost pojasnil, da sta imela s Podgorškom dolg pogovor in da sta se o vseh stvareh podrobno pogovorila. "Danes vam sporočam, da bo minister Podgoršek sprejel odgovornost za svojo napako in bo odstopil z mesta ministra za kmetijstvo. S tem minister Podgoršek tudi kaže politično kulturo, ki jo NSi želi gojiti – ne zgolj v besedah, ampak tudi v dejanju," je poudaril.

Ob tem pa je dodal, da se "vse to najverjetneje dogaja in je umeščeno v ta kontekst zato, ker so v KŽK-ju ministra Podgorška želeli prisiliti, da ravna v skladu z njihovimi interesi. Minister Podgoršek se je postavil na stran gorenjskih kmetov in zato ima vse priznanje in slovenski kmetje lahko vedno računajo na NSi."

Kritike dela opozicije

V delu opozicije ob odstopu kmetijskega ministra Jožeta Podgorška po aferi s plačilom nastanitve v Bohinju ostajajo kritični do delovanja aktualne vlade. V SD-ju in Levici menijo, da to dokazuje, da gre za vlado korupcije, v SAB-u opozarjajo, da bi se moral bolj posvetiti samooskrbi s prehrano, v LMŠ-ju pa pravijo, da je odstop pesek v oči.

V SD-ju so zapisali, da so Podgorškov odstop pričakovali že pred dnevi in da je storil, "kar bi moral v takem položaju brez prozornih izgovorov nemudoma storiti vsak minister in funkcionar". Menijo pa, da ministrov odstop ne zvišuje zaupanja v aktualno vlado Janeza Janše, ki po njihovem mnenju zadnji dve leti dokazuje, da gre za vlado kaosa, konflikta in korupcije.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec meni, da je današnji odstop "razkril vso bedo situacije, v kateri trenutno živimo". Ključen problem Vatovec vidi predvsem v tem, da so za "nekaj sto evrov pripravljeni zapasti v korupcijske posle", po njegovem mnenju pa se ob tem poraja tudi vprašanje, kaj se dogaja ob nabavah orožja in projektih na infrastrukturnem ministrstvu. Afera s plačilom nastanitve v Bohinju kaže tudi na to, "kako vlada deluje, in to je eden izmed razlogov, zakaj mora čim več ljudi v nedeljo na volitve in odplakniti koalicijo, ki je v dveh letih večkrat pokazala, da deluje na korupcijski pogon", je še prepričan Vatovec.

Po besedah predsednice SAB-a Alenke Bratušek je "žalostno, da se kmetijski ministri ukvarjajo s svojimi počitnicami, ki jih na koncu ne plačajo, kot pa s slovensko zdravo hrano". Ob trenutnih izzivih in posledicah vojne v Ukrajini je namreč po njenem mnenju ključno povečanje samooskrbe Slovenije na področju prehrane.

Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec pa je dejal, da je odstop v posmeh. "Dva dni pred volitvami odstopiti in govoriti, kakšne standarde imaš, je precej dvolično," meni. Po njegovih besedah ta vlada dve leti ni imela nobenih standardov. "Bolj ko si delal mimo pravil, bolj ko si delal mimo zakonodaje, bolj si bil zaščiten od predsednika vlade in zato tega odstopa zagotovo nihče ne more jemati resno," je povedal.

Po besedah predsednika SNS-a Zmaga Jelinčiča je to hud udarec za stranko, ki bo "na ta način izgubila kar nekaj volivcev". Dejal je še, da je zanimivo, da se je čakalo do zdaj, dogodek pa se je zgodil že januarja.

Foto: Facebook/NSi
Foto: Facebook/NSi

Kaj se je dogajalo?

Na portalu Necenzurirano so razkrili, da se je v istem dnevu, ko so se na ministra obrnili z vprašanji, začelo "urejanje" dokumentacije in plačevanje računov za nazaj.

Podgoršek je najprej zatrjeval, da so se v hotelu dogovorili, da mu račun pošljejo po pošti, ker se jima je z ženo mudilo, a da ga ni prejel. Da nastanitve nista plačala, naj bi z ženo ugotovila šele 7. aprila, na dan, ko so ju o tem spraševali novinarji. A v torek so mediji poročali, da je ministrov račun poravnala kmetijska družba KŽK. "Minister ni nikoli izrazil želje ali namere, da bi stroške bivanja poravnal osebno, to je storil šele štiri mesece pozneje po izbruhu medijske afere in po tem, ko je od hotela zahteval, da že plačani račun stornirajo," so pojasnili v podjetju.

Ker je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodnem sporu s podjetjem KŽK, ki ga je v preteklosti imel v lasti Damian Merlak, sicer lastnik hotela, kjer je bival minister, pri reševanju pa naj bi posredoval tudi Podgoršek, je tudi Komisija za preprečevanje korupcije napovedala, da bo v predhodnem postopku preverila, ali obstaja sum kršitev.

KŽK sicer toži kmetijski sklad, ker mu je predčasno odpovedal pogodbo za zakup državnih zemljišč, saj naj bi jih protizakonito oddajal v podzakup nekaterim gorenjskim kmetom.

Odstop kmetijskega ministra Jožeta Podgorška

Podgoršek nasledil Aleksandro Pivec

Podgoršek je na vrh ministrstva za kmetijstvo prišel po odstopu Aleksandre Pivec, ki je tudi imela težave s pojasnjevanjem plačil računov za hotelske storitve v Izoli in na Krasu. Takrat je bil član DeSUS-a, ko pa je ta stranka iz vladne koalicije izstopila, sam položaja ministra ni zapustil. Zato mu je prenehalo članstvo v DeSUS-u, januarja letos pa je sporočil, da bo kandidiral na listi NSi-ja.

Zakonodaja predpisuje, da ministru funkcija preneha, ko je o odstopu na seji obveščen državni zbor. Predsednik vlade mora o odstopu pisno obvestiti predsednika državnega zbora najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne izjave ministra. Ko se na seji poslanci z odstopom seznanijo, pa mora predsednik vlade v desetih dneh predlagati novega kandidata. To se bo torej verjetno dogajalo po državnozborskih volitvah.

Četrti ministrski odhod v vladi Janeza Janše

Podgoršek je sicer četrti minister vlade Janeza Janše, ki bo predčasno končal svoj mandat. Prva je ministrsko ekipo oktobra 2020 zapustila ravno Aleksandra Pivec, Tomaž Gantar je kot drugi minister aktualne vlade odstopil nemudoma po izstopu DeSUS-a iz koalicije, maja 2021 pa je zaradi nestrinjanja z zapleti pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev odstopila ministrica za pravosodje iz kvote SMC-ja Lilijana Kozlovič. Nepreklicni odstop je sicer junija 2020 podal tudi notranji minister Aleš Hojs, a premier Janša, kot je pozneje dejal, kuverte z odstopno izjavo ni nikoli odprl in je tako Hojs ostal na položaju.