Aleksandra Pivec je dejala, da se je njeno
Aleksandra Pivec je dejala, da se je njeno "rušenje" začelo stopnjevati s kandidaturo za predsednico DeSUS-a. Foto: BoBo

"Spoštovane poslanke in poslanci, vem, da ste med vami mnogi objektivni, ki znate ceniti rezultate našega dela, in vem, da ste se danes znašli pred zahtevno odločitvijo, ko se boste morali zaradi političnih kalkulacij odločiti drugače, kot vam narekuje vaša vest. Ker vas v očeh javnosti ne želim postaviti v položaj, ko morate spregledati dobro delo in se odločiti drugače zaradi političnega dogovora, sem sprejela odločitev, da podam svojo nepreklicno odstopno izjavo z mesta ministrice za kmetijstvo," je ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec podala odstopno izjavo.

"S tega mesta odstopam, ker ne želim, da me z glasovanjem sodi politika, ki ne sprejema posameznikov, ki si prizadevajo delati v dobro ljudi in ne političnih elit ali posameznikov," je pristavila in dodala, da se vsem kmetom, ribičem in gozdarjem opravičuje, ker jih na takšen način zapušča.

Opozorila je, da se ji je sodilo le na podlagi različnih informacij, ki so prihajale v javnost, a da do tega trenutka ni
Opozorila je, da se ji je sodilo le na podlagi različnih informacij, ki so prihajale v javnost, a da do tega trenutka ni "nobene sodbe organov, ki so za to pristojni". Foto: BoBo

Ne bo kandidirala na kongresu DeSUS-a, saj je izstopila

Pivčeva je prav tako napovedala slovo stranki DeSUS. "Zdaj se iščejo tudi možnosti za mojo izključitev iz DeSUS-a. Ta trud vam želim, dragi poslanci, prihraniti in vam sama izročam svojo izstopno izjavo iz DeSUS-a z današnjim dnem," je dejala. TV Slovenija poroča, da bo stranko v prihodnjih dneh zapustilo še nekaj članov, ki so Pivčevi kljub aferam ostali zvesti.

Aleksandra Pivec sicer zatrjuje, da to nikakor ne pomeni konca njene politične poti, pač pa "nov začetek". Zdaj sicer vzela nekaj predaha, namerava pa z delom v politiki nadaljevati. O prestopu v katero drugo stranko ne razmišlja. Zanikala je tudi, da bi imela povabilo v katero od drugih strank, da bi ustanavljala svojo ali pa se zaposlila v kabinetu predsednika vlade. Je pa poudarila, da bo kljub odstopu zagotovo nadaljevala delo v politiki, a si bo pred tem vzela nekaj časa za premislek.

Govoric o morebitni kandidaturi nekdanjega prvaka stranke Karla Erjavca na prihajajočem kongresu stranke ni želela komentirati, saj pristanka h kandidaturi ni videla. Ker na kongresu lahko kandidirajo samo člani stranke, pa se za ta položaj ne bo potegovala, je napovedala.

Po izvolitvi novega kmetijskega ministrstva bo nekaj časa koristila nadomestilo, ki ji pripada po odstopu. "Zagotovo pa ne dolgo. Tudi sama si želim najti neko novo poslovno priložnost," je še pojasnila.

Vodja DeSUS-ovih poslancev Franc Jurša ocenjuje, da stranko do kongresa čakajo
Vodja DeSUS-ovih poslancev Franc Jurša ocenjuje, da stranko do kongresa čakajo "napeti časi". Odstop z mesta ministrice je, pričakovan, a pozen. Meni, da bi morala odstopiti že prej. Izstopu iz stranke pa bodo verjeli šele, ko bodo videli izstopno izjavo. "Glede na to, da Pivčeva zelo rada spreminja odstopne izjave, tudi v tem primeru ne moremo verjeti, da je to dejansko naredila," je pojasnil po koncu seje. Foto: BoBo

Janša DZ že obvestil o odstopu

Pivčeva je svoj pisni odstop predala predsedniku vlade Janezu Janši, ta pa je kmalu za tem že obvestil DZ. Ministrici je uradno prenehala funkcija, ko se je parlament z obvestilom premierja seznanil na seji.

S svojim odstopom je Pivčeva tako prehitela poslance, da bi glasovali o predlogu predsednika vlade za njeno razrešitev, ki so mu sicer v predstavitvi stališč poslanskih skupin napovedale podporo vse stranke v DZ-ju, razen SNS-a.

Prekinjena seja

Sejo so na predlog poslanca NSi-ja Jožefa Horvata – pred tem čakajoč na premierja – prekinili do 18. ure. Podpredsednica DZ-ja Tina Heferle (LMŠ) namreč točke dnevnega reda ni želela dokončno prekiniti, dokler DZ ne bo od Janše prejel obvestila o odstopu Pivčeve. Njeno strogo sledenje poslovniku DZ-ja je, kot kaže, posledica nezaupanja ob nedavnem odstopu ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, o katerem premier DZ-ja nikoli ni obvestil. Hojs je tako nepreklicnemu odstopu navkljub formalno ostal minister.

Ministrica Pivec odstopila med sejo DZ-ja
Premier ima sedem dni časa

Predsednik vlade ima po poslovniku državnega zbora sedem dni časa, da predsednika DZ-ja obvesti o odstopu ministra. Ta nato v sedmih dneh seznanitev z odstopom uvrsti na dnevni red seje DZ-ja. Kot se DZ na seji seznani s tem, ministru preneha funkcija.

Premier ima nato še 10 dni časa, da predlaga novega kandidata za ministra ali da DZ obvesti, da bo to funkcijo začasno opravljal sam oz. jo poveril drugemu ministru. Kandidat se nato najpozneje v sedmih dneh predstavi pristojnemu delovnemu telesu, potem o kandidaturi glasuje še DZ.

V DeSUS-u so že povedali, da na mesto novega kmetijskega ministra predlagajo dosedanjega državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu Jožeta Podgorška, zato je pričakovati, da bodo postopki bistveno hitrejši.

"Primer tako načrtnega in pritlehnega rušenja težko najdemo"

"Z današnjim dnem smo prišli do zaključka dolgega obdobja medijskih in političnih diskreditacij Aleksandre Pivec, ki je očitno postala moteč element slovenskega političnega prostora. Primer tako načrtnega in pritlehnega rušenja posameznega politika v zgodovini samostojne Slovenije težko najdemo," je na izredni seji državnega zbora, na kateri poslanci odločajo o njeni razrešitvi, uvodoma povedala ministrica za kmetijstvo.

Po njenih besedah se je njeno "rušenje" pospešeno stopnjevalo vse od najave kandidature za predsednico stranke DeSUS do današnjega dne. "Ko se me umika tudi s funkcije ministrice, zato si organizatorji zaslužite posebno priznanje, davkoplačevalci in volivci pa vpogled v ozadje zakulisne igre, kjer štejejo le osebni interesi, potrebe države in družbe pa so potisnjene v ozadje," je nadaljevala.

"Razrešujete me, ker sem pri svojem delu dajala prednost stvarnim problemom preprostih ljudi, se posvečala kmetom, gozdarjem, ribičem, obrtnikom, starejšim ljudem, državljankam in državljanom Republike Slovenije," je dejala v svoj zagovor in dodala, da pri svojem delu ni dajala "prednosti zadovoljevanju političnih ali strankarskih interesov oz. zadovoljevanju ozkih interesov političnih elit." Po njenih besedah pa se je v stranki DeSUS od nje pričakovalo prav slednje.

"Od mene ste pričakovali več bonitet za posameznike v stranki in ostale politične elite. Moje nasprotovanje temu je očitno prepoznano kot napaka, vendar bi to po mojem prepričanju moralo postati model delovanja vsakega resnega politika," je navedla.

Nekaj rezin pršuta in kozarec terana

Delo je opravljala tudi ob koncih tedna in praznikih, je poudarila. "In tu se pojavijo grehi, ki mi jih očitate," je dejala. Kot "največji greh" je izpostavila to, da je med službenimi obveznostmi ob koncih tedna čas posvetila tudi družini. "Nekaj rezin pršuta, kozarec terana in naša nočitev so postali največji korupcijski škandal v Sloveniji," je dejala in opozorila na številne druge primere korupcije v državi, ki so po njenih besedah bistveno bolj problematični, a očitno ne za širšo javnost.

"Tukaj si ne zatiskajmo oči. Ravno moj boj proti korupciji v slovenskih gozdovih in razkritje kraj lesa iz njih je eden glavnih vzrokov, zakaj zahtevate mojo razrešitev. Namen razrešitve je, da se zadevi ne pride do konca," je dejala.

Pivčeva o dosežkih ministrstva

Zagovornikom njene razrešitve je očitala tudi, da jih ne zanimajo dosežki ministrstva pod njenim vodstvom. Pri tem je med drugim naštela povečanje proračuna ministrstva za 143 milijonov evrov, pripravo sprememb zakonodaje o kmetijskih zemljiščih in spremembe uredb za črpanje evropskih sredstev. "Ti dosežki in vsi ostali za poslance DeSUS-a očitno ne štejejo nič," je dodala.

Na osnovi odzivov s terena ve, da njeno delo in delo njene ekipe cenijo tisti, ki jim je bila namenjena njihova pozornost, je poudarila. "Številni od mojih začrtanih projektov tako ostajajo nedokončani, zato bom razmislila, kako lahko tudi v bodoče pripomorem k razvoju podeželja, do katerega se je večina politične javnosti doslej obnašala mačehovsko. Moj umik tako ne pomeni konca mojega političnega delovanja, temveč predstavlja zgolj izziv za nov začetek," je še poudarila.

Pivčeva je pisni odstop predala premierju Janši, ki je DZ o tem že obvestil. Foto: EPA
Pivčeva je pisni odstop predala premierju Janši, ki je DZ o tem že obvestil. Foto: EPA

Odzivi poslanskih skupin

Preden je podala odstop, so svoj pogled na položaj Pivčeve podale poslanske skupine. Franc Jurša iz DeSUS-a je opozoril, da to, kar se je dogajalo v primeru Pivčeve, ni koristilo niti DeSUS-u niti njeni poslanski skupini. "Ampak drugega izhoda dejansko poslanci in tudi stranka nismo imeli," je dejal. Izrazil je obžalovanje, da jim zadeve ni uspelo reševati in rešiti znotraj stranke, ampak je prišla v javnost.

Tomaž Lisec (SDS) je poudaril, da v njihovi poslanski skupini spoštujejo željo koalicijske partnerice DeSUS. Pivčevi se je zahvalil za njeno "učinkovito in predvsem konkretno delo na področju resorja, ki ga je vodila". Dodal je, da si v SDS-u želijo z novim ministrom "nadaljevanje pomembnih zgodb, ki jih kmetijstvo v Sloveniji potrebuje".

Janja Sluga (SMC) je ocenila, da predlog predsednika vlade za razrešitev Pivčeve ni lov na čarovnice in ni posledica nezmožnosti koalicije, da doseže dogovor o njenem častnem odstopu, je pa posledica tega, da ministrica nima zaupanja organov DeSUS-a in lastne poslanske skupine.

Jožef Horvat (NSi) je poudaril, da v njihovi poslanski skupini nimajo pomembnih pripomb ali kritik na delo, ki ga je Pivčeva opravljala kot kmetijska ministrica. V NSi-ju zato po njegovih besedah obžalujejo, da je sploh prišlo do parlamentarne razprave o njeni razrešitvi.

Ministrica Aleksandra Pivec je podala odstopno izjavo. Foto: BoBo
Ministrica Aleksandra Pivec je podala odstopno izjavo. Foto: BoBo

Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) pa je ocenil, da je korupcija v Sloveniji zelo razširjen pojem, "ampak če pogledamo, kje in pri kom, bomo prišli do kakšnih drugih imen, ne do imena gospe Pivčeve," je dejal v njen zagovor.

Robert Pavšič (LMŠ) je ocenil, da Pivčeva ni zatajila le kot neetična političarka, temveč je tudi strokovno povsem zanemarila svoj resor. Dejal je, da pa se nima smisla slepiti, da bi razrešitev ministrice uspela, če bi bila Pivčeva članica SDS-a.

Matej T. Vatovec (Levica) je dejal, da je Pivčeva s svojimi dejanji in obnašanjem pravzaprav simptom vsega, kar je narobe s trenutno vlado. Po njegovih besedah "je simptom odtujenosti političnih elit od ljudi, simptom postavljanja lastnih interesov pred interese skupnosti, je simptom politike, ki svojo korupcijo in slo po oblasti brani z vsemi sredstvi".

Matjaž Han (SD) je, še preden je Pivčeva odstopila, izpostavil odgovornost. "Žalostna je ta ignoranca, tudi tistih najbolj minimalnih zakonitosti, s strani najvišjih političnih funkcionarjev, ki bi jo morali imeti zaradi odgovornosti do ljudi in do naše domovine, do naše države, pa te odgovornosti kar ni in ni na vidiku," je opozoril.

Maša Kociper (SAB) je dejala, da bi predsednik vlade Janša lahko "to agonijo" prekinil že davno, a je ni, saj mu ustreza. "Ustreza mu, da se vsi ukvarjajo z ministrico Pivec in stranko DeSUS, on pa mirno v ozadju našo državo spreminja v drugo republiko," je bila kritična. Pri tem je spomnila, da je Pivčeva po mnenju Komisije za preprečevanje korupcije kršila zakonodajo.

Očitki prepletanja službenega z zasebnim

Pivčeva se je morala poleti spopasti z očitki zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Ker je izgubila podporo poslanske skupine in sveta stranke, je odstopila kot predsednica DeSUS-a, a ostala podpredsednica vlade in kmetijska ministrica.

Sama z ministrske funkcije ni želela odstopiti, zato je svet stranke na pobudo predvsem poslancev DeSUS-a premierju Janezu Janši predlagal njeno razrešitev. Pivčeva je na drugi strani ocenila, da gre za njeno "diskreditacijo in likvidacijo" z vseh funkcij mimo vseh političnih in demokratičnih standardov. Ko je premier predlog za razrešitev poslal v državni zbor, je poudaril, da jo razrešuje izključno zaradi želja koalicijske partnerice, ne pa zato, ker bi Aleksandra Pivec svoje delo na ministrstvu opravljala nestrokovno. Obenem se ji je zahvalil za delo v vladi v zelo zahtevnih razmerah.

Bo Pivčevo nasledil Podgoršek?

Njen najverjetnejši naslednik je državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Jože Podgoršek, ki je za sobotno Delo potrdil, da se je že sestal z Janšo.

Ministre imenuje in razrešuje DZ na predlog predsednika vlade. Minister je razrešen, če predlog za razrešitev podpre večina poslancev, ki so glasovali. DZ je doslej ministre razrešil v šestih primerih, in sicer štirikrat na predlog predsednika vlade, dvakrat pa po interpelaciji.

Pivčeva odstopila z mesta kmetijske ministrice