V podjetju Iskra Sistemi so prepričani o zakonitosti in transparentnosti postopka. Foto: MMC RTV SLO/Nina Cverlin
V podjetju Iskra Sistemi so prepričani o zakonitosti in transparentnosti postopka. Foto: MMC RTV SLO/Nina Cverlin

Z vsebino pogodbe z mariborsko občino so bila že julija seznanjena vsa pristojna ministrstva in od takrat še niso prejeli nobene odločbe o nezakonitosti, so pojasnili na podjetju Iskra Sistemi, kjer se strinjajo s petkovim pozivom poslanca SD-ja Matevža Frangeža k reviziji postopkov projekta. Ob tem v podjetju poudarjajo, da so mnenja stroke in javnih organov pridobili in upoštevali že med pripravo projekta.

V podjetju zatrjujejo, da so se pozitivno odzvali na dopis finančnega ministrstva, ki je postopku očitalo nezakonitost pri izbiri podjetja Nigrad kot koncesionarja pri vzdrževanju občinskih cest. Ministrstvu so pojasnili, da so bili potencialni ponudniki projekta že ob objavi razpisa seznanjeni z dejstvom, da je Nigrad lastnik koncesije po pogodbi iz aprila 2011 in da je treba to dejstvo upoštevati ob oddaji ponudb. Kot so dejali v podjetju, so korektno sodelovali tudi z Uradom informacijskega pooblaščenca RS.

V podjetju Iskra Sistemi so prav tako dejali, da je bila javna volja v mestnem svetu mariborske občine izražena na demokratičen način, a so dodali, da bi lahko dialog z javnostjo potekal še intenzivneje. V projekt kljub temu verjamejo. "Vendarle verjamemo, da so odločitve o reševanju zastarele prometne avtomatizacije v Mariboru, povečevanju varnosti v prometu, izboljšanju pretočnosti in učinkovitosti prometnega sistema ter zmanjševanju zastojev in čistejšega zraka v mestu dobre," so sporočili.

Podjetje pa še izpostavlja, da bi bilo pravično, da v javnem interesu z enako vnemo obravnavamo tudi gospodarstvo in zaščitimo njegovo vlogo. Po njihovem mnenju bi bilo "odgovorno in razumno ", da bi se javno obsodilo požige radarjev in, kot so zapisali, vsiljevanja nasilnega reševanja drugačnih pogledov na že potrjen projekt optimizacije prometa, po njihovem mnenju pa se s tem tudi skruni pieteto umrlih v prometnih nesrečah.