Razburjenje zaradi postavitve mariborskih radarjev se od javnosti seli v klopi mestnega občinskega sveta. In na družbena omrežja. Foto: STA
Razburjenje zaradi postavitve mariborskih radarjev se od javnosti seli v klopi mestnega občinskega sveta. In na družbena omrežja. Foto: STA
Mariborski radarji na izredni seji

Mariborski mestni svet bi se moral na zahtevo opozicije zbrati na izredni seji in razpravljati o radarjih, ki so močno razburili javnost. A so sejo na občini tik pred zdajci prestavili na 12. november, ker opozicija naj ne bi pripravila ustreznega gradiva.

Opozicija - mestni svetniki SD-ja in LDS-a ter samostojna svetnika Gregor Jager in Janja Vidmar - je preložitev označila za neupravičeno in v neskladju s poslovnikom mestnega sveta. Obenem je zahtevala, da župan Franc Kangler še danes javnosti predstavi vso dokumentacijo v povezavi s spornimi radarji, saj naj bi obstajal sum naknadnega spreminjanja dokumentov.

Na občini očitke zavračajo: "Kategorično zanikamo namigovanja o prirejanju dokumentacije in je žaljivo od mestnih svetnikov, da v javnosti vzbujajo dvome o nezakonitem prirejanju dokumentacije s strani javne ustanove. Kot smo že večkrat povedali, je bila pogodba v pregledu tudi pri informacijski pooblaščenki, prihodnji teden pa je v načrtu novinarska konferenca, na kateri bo predstavnikom medijev omogočen vpogled v pogodbo."

Protestno prižiganje sveč pred občino
V znak protesta proti novim radarjem za merjenje hitrosti v Mariboru pa je skupina okoli 50 ljudi prižgala sveče pred vhodom v poslopje mariborske občine. Protest je bil sklican na družabnem omrežju Facebook.

Eden izmed protestnikov je povedal, da nasprotujejo samovoljnim ukrepom mariborskega župana, ki so očitno namenjeni polnjenju zasebnih denarnic. "Nočemo, da nam mesto spreminjajo v zapor. Saj ne gre, da bi radi divjali po ulicah, a vsepovsod te snemajo, vsepovsod si kaznovan, ocenjevan, nadzorovan, zato ni več dober občutek živeti v tem mestu," je dejal Darko Savič.

"Župana Kanglerja dobro razumem," pa je povedal Bogomir Senekovič. Spomnil je, da si je Maribor v Kanglerjevem mandatu nakopal veliko različnih projektov, od Evropske prestolnice kulture in Evropske prestolnice mladih do šahovskega prvenstva in gradnje Trga Leona Štuklja. "To je treba nekako poplačati. Mi občani bomo to plačali," je dodal. Nekaj sveč je pred občinsko stavbo zagorelo že v četrtek, a jih je varnostnica takoj umaknila.

A. S.

Mariborski radarji na izredni seji