Strojanovi so v dogovoru z odvetniki prekinili pogajanja z vlado. Foto: RTV SLO
Strojanovi so v dogovoru z odvetniki prekinili pogajanja z vlado. Foto: RTV SLO

Z rušenjem bi lahko počakali do pomladi, namesto da so šli rušit pozimi, ko nam sploh še niso zagotovili strehe nad glavo.

Mirko Strojan
Rušenje v Dečji vasi
Okolica Ambrusa je bila zaradi prisotnosti močnih policijskih enot nedostopna. Foto: RTV SLO
Rušenje v Dečji vasi.
Malo pred četrto je kolona delovnih vozil zapustila okolico Ambrusa. Foto: RTV SLO
Rušenje v Dečji vasi
Deseterica, ki je ostala v Ambrusu, se bo ob ognju grela s pomočjo podarjenih oblek in odej. Foto: RTV SLO
Odbor DZ-ja za notranjo politiko
Strojanovim je bila namenjena že tretja razprava odbora za notranjo politiko v DZ-ju. Foto: RTV SLO
Pogovor z Janezom Podobnikom
Inšpektorat porušil pet črnih gradenj

Minister za okolje in predsednik komisije za zaščito romske etnične skupnosti zagotavlja, da rušenje petih objektov družine Strojan ni bila odločitev vlade, ampak postopek inšpekcije, ki je potekal po veljavnem postopku, odločbo pa je izvršil pristojni organ - v tem primeru Inšpektorat RS za okolje.

Odvetnica Strojanovih Tatjana Markelj je še pred rušenjem povedala, da niti en objekt ne ustreza podatkom v odločbi o rušenju, zato so se na sklep o rušenju pritožili, čeprav pritožba ni zadržala izvršbe. Odvetnik Aleksander Čeferin je dejal, da se Strojanovi z vlado ne bodo več pogajali, in izrazil dvom o pripravljenosti vlade na pogovore. "Podobnik je že nekajkrat rekel, da se bo oglasil, pa o njem že nekaj dni ni ne duha ne sluha," je dejal Čeferin.

Pogajanja z vlado prekinjena
Več članov družine, ki se je iz nastanitvenega centra v Postojni vrnila v Dečjo vas, ostaja na zemljišču, kjer naj bi prebivali v prikolici oziroma šotorih. Mirko Strojan je dejal, da so sklep o rušenju prejeli v sredo, delavci pa so na podlagi odločbe prišli ob 6. uri. Po njegovih besedah družina z delom Janeza Podobnika ni zadovoljna, saj naj dela v nasprotju s predhodnikom Milanom Zverom ne bi opravljal zadovoljivo. Mirko Strojan je ogorčen, saj pravi, da mu je bilo obljubljeno, da bo kakršen koli poseg na zemljišče napovedan vnaprej.

V Dečji vasi je ostalo 5 odraslih in 5 otrok, ki jim je uslužbenka centra za socialno delo priskrbela obleko in odeje, ki bodo omilile nizke nočne temperature. Ob njih je ostal tudi svetnik Zoran Grm, ki čez dan v Dečjo vas tako kot predstavniki medijev ni imel dostopa.

Več sto policistov
Policija je sporočila, da je na podlagi pisnega zaprosila inšpektorata za okolje in prostor do 15.50 skladno z zakonom o policiji izvajala nadzor, pri čemer ni zaznala kršitev javnega reda in miru.

Predsednik romskega društva Cigani nekoč, Romi danes Bogdan Miklič pa je za MMC izrazil mnenje, da je odločitev za rušenje politična odločitev. Opozoril je tudi, da Romom ni bilo dovoljeno iz objektov, namenjenih rušenju, vzeti svojih stvari. Dodal je še, da so Strojanovi sami želeli porušiti objekte, vendar jim to ni bilo omogočeno.

Novoizvoljena varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, ki bo mandat nastopila 22. februarja, današnjega dogodka ni želela komentirati, medtem ko je Matjaž Hanžek dejal, da bi morali, preden so se lotili rušenja črne gradnje, najti nadomestno lokacijo za družino Strojan.

Policija zaprla območje
Okrepljene policijske enote so na začetku rušenja štirih objektov zaprle širše območje in do naselja niso dovolile ne novinarskim ekipam ne domačinom. Minister za notranje zadeve Dragutin Mate pojasnjuje, da je policija delovala skladno z veljavno zakonodajo, saj ji ta dovoljuje zaprtje dostopa do določenega območja, če je tam mogoče pričakovati ogrožanje življenja, osebne varnosti ljudi ali premoženje večje vrednosti.

O družini Strojan tudi v parlamentu
S problematiko začasne preselitve romske družine Strojan in rušenja objektov v romskem naselju v bližini Dečje vasi se je seznanil tudi odbor DZ-ja za notranjo politiko, ki je vlado pozval k nadaljnjemu iskanju rešitve za romsko družino. Razpravo, ki je tokrat potekala že tretjič, so zahtevali poslanci LDS-a po zaostritvi razmer v Ambrusu konec oktobra, zaradi katerih so začasno preselili Strojanove v postojnski nastanitveni center.

Dopisovanje med DZ-jem in vlado
Poslanec SD-ja Aurelio Juri je na premierja Janeza Janšo naslovil odprto pismo, v katerem je izrazil nezadovoljstvo nad rušenjem in nad tem, da država ni mogla na posesti družine Strojan vzpostaviti stanja bolj "socialno skrbno oziroma prizanesljivo in humano". Porušiti hišo, kjer živi najbolj šibek del družine, brez predhodne zagotovitve ustrezne nadomestne nastanitve je Juri označil za brutalno.

Premierjev kabinet je poslancu opozicije odgovoril, da legalizacija naselja ni bila mogoča in med drugim dodal, da je urbanistična inšpekcija že leta 1999 izdala 3 odločbe za odstranitev nelegalno postavljenih objektov. Poleg tega se objekti nahajajo na vodovarstvenem področju, kar je v preteklosti sprožilo številne prijave, tudi zato pa po prostorskih aktih občine Ivančna Gorica njihova legalizacija ni mogoča.

Večina naselij dislociranih
Sicer pa se je sešla tudi skupina za reševanje prostorske problematike romskih naselij, ki jo je imenoval minister za okolje Janez Podobnik. V sporočilu za javnost je komisija, ki se je posvetila predvsem lokacijskim vidikom romskih naselij, napisala, da je glavnina romskih naselij locirana prostorsko ločeno od ostale naselbinske mreže, a večinoma v bližini lokalnih in tudi nekoliko večjih regionalnih oskrbnih središč, kar je z vidika možnosti oskrbovanja ter dostopa do storitev razmeroma ugodno. Okoli 5 odstotkov naselbin se nahaja na močvirnatih ali poplavnih zemljiščih, vodovarstvenih območjih, najboljših kmetijskih zemljiščih ali na parcelah, predvidenih za širjenje različne infrastrukture.

Z rušenjem bi lahko počakali do pomladi, namesto da so šli rušit pozimi, ko nam sploh še niso zagotovili strehe nad glavo.

Mirko Strojan
Pogovor z Janezom Podobnikom
Inšpektorat porušil pet črnih gradenj